• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Honkballen langs de spoorbaan

19 mei 2020 door Ron 4 Reacties

1965

Tekst: Dick Spijker (1953) Geboren in Amsterdam en woont nog steeds in de Watergraafsmeer

Sporten in de plantsoenen
’s Winters speelden we op straat voetbal, ’s zomer honkbal. Omdat er in de jaren vijftig nog niet zoveel auto’s reden, waren er ook niet veel parkeerplaatsen nodig en hadden plantsoenen nog zo’n omvang dat je er ruim op kon sporten en spelen. Voor ons huis stond middenin het plantsoen een heg. In heel strenge winters zetten een paar vaders het gras daaromheen zelfs met tuinslangen onder water en hadden we onze eigen ijsbaan. Niet echt nodig, want we woonden drie minuten lopen van de Jaap Edenbaan, maar wel heel leuk.

Foto: Beeldbank Amsterdam – Johannes van der Waalsstraat 71-75 – 1957

Bal dwars door een rijdende trein
Aan die plantsoenen kleefden een paar kleine nadelen. Omdat de huizen er dicht op stonden, verdween er wel eens een bal door een ruit, zeker van de ronde uitbouw van de Huishoudschool, met als gevolg dat we daar zelfs werden weggestuurd als we aan het badmintonnen waren. Zelfs heeft een van onze betere slagmannen een keer een bal dwars door een rijdende trein geslagen. Dat heeft toen de krant gehaald.

21 juni 1967 – Honkbal verbrijzelt treinruit

Plantsoenen een hondenuitlaatplaats
Ook werden de plantsoenen gebruikt als hondenuitlaatplaats. Een prachtige sliding of een mooie save in het doel kon je dan ook op een jas of broek vol stront komen te staan, tot grote hilariteit van alle andere jongens. En tot grote vreugde van je moeder! Alle andere jongens? Ja, we speelden met grote groepen op straat. Niet zelden konden we twee volledige elftallen op de been brengen en speelden we op een groot veld met grote doelen, gemaakt van stapels jassen. Als we met minder waren, dan waren het veld en de stapels jassen kleiner, of gingen we ‘palen’: één of twee spelers verdedigden dan ieder hun eigen boom of lantaarnpaal die als doel diende. Een groot voetballer ben ik nooit geweest. Bij het ‘oppoten’ werd ik niet vaak als een van de eersten gekozen en vaak was het doel mijn deel.

Foto: Beeldbank Amsterdam – Johannes van der Waalsstraat rond 1940 .

Verrevelders
Gelukkig heb je bij honkbal ook verrevelders nodig, anders had ik het waarschijnlijk nooit verder geschopt dan toeschouwer. De taak van de verrevelder is niet veel meer dan achter de bal aanrennen na een ferme slag, die op te rapen en dan terug te gooien naar een van de honken, waar de slagman dan meestal al was gepasseerd. Direct teruggooien naar de thuisplaat na een stijlvolle vangbal, dat is me nooit gelukt.

Foto: Beeldbank Amsterdam – IJscokar D.Pietersma en Zn Dapperstraat – 1947 .

Bertus met zijn ijskar
Op warme dagen verscheen Bertus op het pleintje onder het huis waar toen vriend Jan Kees woonde en nu dochter Sandra. Van verre kon je hem al horen aankomen door het kenmerkende riedeltje dat hij op een bel speelde. Op zijn ijskarretje stonden een paar blikken trommels met wafels. Kwam er een klant dan trok hij ronde houders uit het wagentje omhoog waarin rollen ijs zaten, een soort leverworsten. Wit en rose, meer smaken verkocht Bertus niet. Voor een stuiver sneed hij een dun plakje van die worst af, voor een duppie een dikke plak, en deed die dan tussen twee wafeltjes.

Foto: Beeldbaan Amsterdam – Archimedeslaan met links de spoorbaan

Gratis ijsje op je verjaardag
Niemand had geld in zijn broekzak, dus als we Bertus hoorden aankomen werd het spel stilgelegd en rende iedereen naar huis om van zijn moeder – vaders werkten toen allemaal- een muntje af te troggelen, wat natuurlijk lang niet altijd lukte. Jaloers keken dan degenen zonder ijsje naar de makkers met meer geluk; volgende week was het andersom. Op je verjaardag kreeg je van Bertus een gratis ijsje, de dunne uitvoering. Het was zaak om dat vooral niet zelf aan te kaarten; je moest één van je vriendjes laten zeggen dat je jarig was. Twee, hooguit drie keer per zomer kon je dat doen. Want Bertus was niet gek.

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Rina van der Meulen zegt

    6 februari 2022 om 12:25

    Ik ging naar het noodgebouw van de “de van der Waalschool “ en hebben ernaast ook geschaatst.
    Haalde bij groenteman zuurkool uit vat en aten dat rauw op .Geboren in 1946

    Beantwoorden
  2. Reacties zegt

    13 april 2021 om 21:10

    Frans de Winter
    Ik woonde ook in de Archimedeslaan en kan me nog herinneren dat achter het dijkje links op de foto koeien en paarden liepen.

    Harry de Geest
    Prachtig. zag er nog haast maagdelijk uit. Ik kwam er met mijn ouders eind 1959 als 3 jarig mannetje wonen. Toen we gingen voetballen moest er al iemand op de uitkijk staan als iemand “de kip” (politie) had gebeld. Dan werd je bal afgepakt en lekgeprikt. Mooi tijd gehad daar.

    Beantwoorden
    • Jan Ben Nieuwenhuis zegt

      9 januari 2024 om 11:10

      klopt, Frans de Winter en Harry de Geest, jullie waren mijn buurjongens, na elkaar, we hebben heel wat gevoetbald op straat en op het veldje voordat de tuinbouw school er kwam

      Beantwoorden
  3. Lenie zegt

    13 april 2021 om 09:27

    Mooi verhaal en leuke foto,s

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Een andere wereld
  • Vrijwilliger bij een festival
  • ‘Lang leve de keizer!’
  • Eer voor Molukse marinemannen
  • En er was licht…

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

De lifters (deel 2)

Bron: #Dwars door de buurt – editie 231 Met gillende sirenes scheuren de politieauto’s richting Kruislaan. Een ambulance zit hen op de hielen. Ze passeren een Opel die uiteindelijk op een open terrein aan de Schagerlaan bij het Amstelstation parkeert. ‘Dat is dan mijn eerste moord’, zegt Rooie Henk na een lange stilte. ‘Oo, da’s […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

De beste patat in Amsterdam

Bron: www.iamsterdam.com Op elke hoek van de straat valt er wel een patatje te scoren. Maar waar vind je nou de verleidelijkste goudgeel gebakken piepers? In onze zoektocht naar de beste patatpareltjes van Amsterdam, speurden we alle stadsdelen van Amsterdam voor je af – zodat jij er alleen nog maar heen hoeft te fietsen. Vita’s […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost