Olfert Dapper
Olfert Dapper (Amsterdam, 1636 – Amsterdam – december 1689) was een Nederlandse geograaf, polyglot en geschiedschrijver.
Dapper was de zoon van een lijndraaier en is geboren in de Anjelierstraat. Zijn ouders waren in 1624 getrouwd. Ze lieten hun kinderen in de Lutherse kerk dopen; een aantal stierf jong. Olfert had bij het overlijden van zijn vader in 1644 nog een oudere broer Gerrit (1627-1690) en een zus Lysbeth (1633-). Trijntje Heeren, hun moeder stierf in 1672.
Luuk Pol zegt
prachtig gewoon ga zo door
Moon zegt
dapperplein 3 is toch echt de van swindenstraat. Simon de wit daar mocht ik voor het eerst alleen boodschappen doen. Ik mis snackbar Pietje van de Berg in dit overzicht, heerlijk patatje satésaus op zondag. daarvoor stond ’tante’ Stien de groenteboer op de markt.
Rob vd Ende zegt
bij de patatzaak, Pieters, kwam ik er in 1965 achter dat Sinterklaas niet bestond. Hij, de Sint, mijn vader, was net langs geweest. Daarna mocht ik patat halen op Dapperplein bij Pieters. Een zondag, lege markt. Al wachtend zag ik van links en rechts de ene na de Sinterklaas voorbij rijden…. mijn buurmeisje Nelleke vd Boom, had al gezegd het is je vader.
Ik geloof dat kinderen na de ontdekking vh bedrog door hun ouders verloren zijn. 🙂
Karin zegt
Ik woonde in de javastraat, korte stuk bij het badhuis, boven de bakker, en ik en mijn toenmalige man gingen lopen naar de dapper. Ook om lekkers te halen op brood bij boer geert. Die is er ook niet meer. Toen ik net bevallen was van mijn oudste (1991) en logeerden bij mijn ouders in de wgm, ben ik gaan lopen. Kind veilig bij oma en opa, en ik… Naar de dapper. Heerlijk, en nog steeds is de dappermarkt een uitje. Nu ff niet, corona gedoe, maar ik kom er erg graag. Wisten jullie dat de dappermarkt in de internationale ranking heel erg hoog staat? 1 van de beste markten ter wereld ♥️
Nel zegt
Daar ligt mijn Roots ik woon al lang niet meer in Amster dam maar ga toch nog steeds naar de dapperstraat het voelt steeds als thuis komen mijn geboorte huis staat er nog steeds er is veel veranderd maar toch blijft het gezellig doet me altijd goed ben weer helemaal opgeknapt als ik geweest ben bedankt zie allemaal herrindering voor bij komen..
Thea Groenewoud zegt
Hoi Thea hier , wat ontzettend leuk deze foto’s van vroeger , bedankt!
Zijn er ook foto’s van de Wagenaarstraat jaren 60 / 70 met de rolschaatsbaan ?
En foto’s van de eerste Oosterparkstraat tussen (Amstel en Wibautstraat) jaren 60 / 70 ?
Vrg. Thea
Truus Oosterbaan zegt
mijn allereerste brilletje komt van Schats, zo’n lelijk ziekenfondsbrilletje. Ook hebben wij ons eerste bankstel op het Dapperplein gekocht. Het zal mij niks verbazen als het bij Driehoek Meubelen was. De naam jan ik mij niet meer herinneren.
Ron zegt
Dapperplein 23
CAFE DE PASSAGE
In de jaren 1920-30-40,was mijn over-grootvader, L.H. de Vos, hier de eigenaar van, later zijn schoonzoon Lucas Steffens, na zijn overlijden opgevolgd door Dirk J. de Vos (zoon van L.H.)
En later de weduwe van Lucas Riek of Rika?
Ongeveer 1942 over gedaan aan Willem de Rooij.
Wie weet hier nog iets van, ik zou het leuk vinden iets te horen!
Alvast bedankt ,
L.H. de Vos
Frederik de Vos zegt
Oom Luc en tante Riek!tante Riek was de zuster van mij moeder. Neem je contact met mij op?
Rein Aardema zegt
Komt dit bericht door?
Graag uw antwoord omdat Frederik Vos uit Zandvoort graag contact met u wil hebben.
Carla Kingaby zegt
Ik kende Yvonne en adrie de Vos van de Pieter Nieuwland straat , Yvonne en ik zat en op het Gemeentelijk school voor meisjes Karen 1963 /66 ? Familie misschien
Ron zegt
Dapperplein 12
Bakker Beer Bakt Beter Brood
De vader van Herman de Beer nam ongeveer in 1935 de bakkerij de Tijdgeest op het Dapperplein 12 over.
Zoon Herman volgde hem rond 1950 op samen met zijn vrouw Thea. Tot 1976 heeft de bakkerswinkel bestaan. Toen moesten ze helaas stoppen omdat het pand werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
Het was een begrip in de buurt. Kwaliteit stond hoog in het vaandel zo zelfs dat er een 1e prijs in de vorm van een fraaie beker werd gewonnen met de Duitse-Papper of Tijgerbrood. (zie foto)
De slogan was Bakker Beer Bakt Beter Brood.
Ze woonden boven de winkel, maar zoals gezegd moesten ze het pand rond 1976 verlaten. Gelukkig konden ze in de Linnaeusstraat, vlakbij hun vroegere winkel, een nieuwe flat betrekken.
Jo Haen
andre walgreen zegt
was ook onze bakker onderweg kapje op eten was nog echt brood fijne buurt was dat