Bron: #Dwars door de buurt – editie 249
Organisatie ‘Verkeersplein Amsterdam’ stond op 25 maart klaar met tenten, vlaggen, fietsen en een uitgezet parcours met startpunt Robert Kochplantsoen in de Watergraafsmeer. Tijd voor het praktisch verkeersexamen 2025 voor de basisscholen in Amsterdam-Oost.

8.30 uur: Klas 7A van Basisschool Aldoende doet mee met het verkeersexamen. Meester Hugo geeft zijn klas nog de laatste aanwijzingen voor het praktisch examen: ‘Fiets niet te snel, let goed op de borden, niet in groepjes fietsen maar je mag elkaar wel inhalen’. Alle leerlingen trekken hun oranje hesje aan om op de fiets, zichtbaar en in een lange sliert, op weg te gaan naar het startpunt van het parcours. De kinderen zijn druk en geven toe dat ze best wel zenuwachtig zijn. Ze hebben allemaal het theoretisch examen gehaald. Dat is de voorwaarde om mee te mogen doen aan dit fietsexamen.
Geoliede organisatie
Medewerkers staan klaar om de kinderen op te vangen. Nieuwe hesjes aan, mét nummer op de rug, keurig op volgorde gaan staan, namen worden genoteerd. Dan worden de fietsen gecontroleerd. Geen licht? Doet de bel het? Nog belangrijker: werken de remmen? Als de fiets hapert, wordt deze ingeruild voor een van de leenfietsen die in een flinke rij klaarstaan. Veel banden moeten worden opgepompt. Op een klein oefenparcours kan nog even geoefend worden.

Van start
Op de hoek van het plein is het startpunt. Een begeleider geeft de laatste instructies: ‘Overal zijn bordjes opgehangen met pijlen voor de rijrichting, zodat jullie zelfstandig het parcours kunnen rijden. Als jullie rustig fietsen zullen jullie ongeveer 20 minuten onderweg zijn’. In de verte zijn de ‘examinatoren’ te zien, die noteren hoe de leerlingen ter plekke de hoek omslaan.
De kans dat je direct voor het examen zakt als je een fout maakt, is gelukkig klein. Maar door rood rijden of een ernstige voorrangsfout maken: helaas, dan ben je wel direct gezakt. Als een leerling een bord mist en verkeerd rijdt, wordt dat niet fout gerekend. Raak je verdwaald, dan hangt er gelukkig nog een kaartje met een telefoonnummer aan je fiets.
Met tussenpozen van een halve minuut vertrekken de kinderen van klas 7A van het startpunt.
Hoe ging ‘t?
Reikhalzend wordt uitgekeken naar de aankomst van de koploper. Veel sneller dan verwacht is de eerste leerling weer terug. Hij vond het wel oké gaan en hij heeft duidelijk flink hard gefietst. Een ander is onder de indruk omdat ze ‘alleen door een woonwijk moest rijden’ om examen te doen. Weer een ander meisje zegt dat ze goed heeft nagedacht, gekeken en linkerarm uitgestoken, maar vervolgens vergat af te slaan en rechtdoor bleef rijden: ‘Ik kon de borden niet altijd goed zien en kwam een ander tegen die niet meer wist of hij goed reed’. Langs de kant stonden toeschouwers die de kinderen aanmoedigden: ‘Veel succes met de RACE!’ Maar helaas ook een man die ‘al die tyfuskinderen!’ snauwde. Gelukkig dat die ‘tyfuskinderen’ zich straks goed kunnen redden in het drukke Amsterdamse verkeer.
Broodje met evaluatie
Terug in de klas kan iedereen even uitpuffen en een broodje eten. Meester Hugo vraagt naar de ervaringen. Hoeveel denken dat ze niet geslaagd zijn? Zeker zes vingers worden opgestoken. Het is duidelijk dat de kinderen dit examen zeer serieus nemen. Ze zullen nog een paar dagen moeten wachten tot de uitslag bekend is. Die volgt een week later: drie van deze groep hebben het examen niet gehaald. De uitslag wordt met wisselende emotie ontvangen. Er zijn gelukkig nog drie herkansingen… #
Ellen Ros
Geef een reactie