Bron: #Dwars door de buurt – editie 249
De meeste ongelukken gebeuren in huis. Maar in Amsterdam-Oost nemen de risico’s op vallen door wegwerkzaamheden en verzakkingen hand over hand toe. Hoe voorkom je dat je weer eens op straat komt te liggen?

Pats ik lig weer op de grond. De straten in de Dapperbuurt veranderen langzamerhand in een heuvellandschap; ik hou niet meer bij welke tegels er los liggen en waar de verzakkingen nu weer zijn. Dat komt door de ratten, weet ik. Maar nu ook door de werkzaamheden waarbij de boel open ligt, weer dicht wordt gegooid, wat tegels er weer op, obstakels, omleidingen en pylons. En dan nog de opduikende fat bikes als ik op mijn fiets zwalk.
Of komt het door mezelf? Als kind had ik altijd geschaafde knieën en ik struikel nog steeds door het leven; vooral omdat ik met mijn hoofd vaak ergens anders ben dan met mijn voeten. Dat is best gevaarlijk. Bij een oud mens als ik blijft het niet altijd bij een bloeduitstorting. Een val kan het begin zijn van een veel grotere onttakeling.
Uit hoofd, in lijf
Greetje Koerse herkent mijn probleem. Ze werkte voor BEWTH, het Bewegingstheater, en was bewegingsdocent aan de toneelschool in Arnhem. ‘Veel mensen zitten niet in hun lijf. Je kunt gaan hardlopen of krachttraining doen. Dat is goed, maar wel eenzijdig. Ook ‘Nederland in Beweging’ lost dat probleem niet op. Dan kijk je naar de tv en dus is je focus daar.’ In haar lessen is veel aandacht voor zelfperceptie. De een heeft een soepel lichaam, de ander is stijf. ‘Dat zijn persoonlijke dingen en je moet je bewust worden van het bewegingsapparaat dat je lichaam is.’ Navoelen van wat er gebeurt in je lijf is een belangrijk onderdeel bij haar groeps- en privélessen voor mensen boven de 60. ‘Voel wat een oefening met je doet. Leer ontspannen, los laten; kom uit je hoofd en in je lijf. Dat geeft rust.’ Balansoefeningen zijn een belangrijk onderdeel in haar lessen.
Beste beentje
Op www.laatjenietvallen.nl van de GGD zoek ik op of ik een verhoogd risico heb op vallen en er iets aan moet gaan doen. De eerste vraag is of ik het afgelopen jaar ben gevallen. Ja. Ze vragen niet hoe vaak. Toch wel een stuk of drie keer. Ik word in het schema doorgeleid. Beweeg en loop ik gemakkelijk? Ben ik bang om te vallen? Afhankelijk van mijn antwoord kan ik dan in de buurt mee gaan doen met een cursus. Ik kan terecht bij Villa Bewust 60+, Dapperstraat 291. Er is er een voor ouderen – In Balans –. En een voor nog ouderen, 80+, Otago.
Houthakker
Wat verder zoeken op internet brengt me naar Jane Fonda. Die sportieve vrouw zal nou toch ook in de tachtig zijn? En ik zie hoe ze bij de presentatie van de ereprijzen in Hollywood glorieus de trap naar het podium neemt. Aan de arm van een innemende man, maar wel zoals dat geleerd wordt bij valpreventie; eerst je beste beentje naar voren, en dan die andere bijtrekken.
Je bent nooit uitgeleerd. Yvonne Schoenmaker leidt de cursus voor Villa Bewust 60+ en zegt op de site; ‘Denk na bij wat je doet. Je hebt de geest van een wijze nodig, de kracht van een houthakker en de souplesse van een baby.’ #
Ook iets doen aan je balans?
Greetje Koerse, telefoon 06-12147091 (info bewegingslessen)
Yvonne Schoenmaker, telefoon 06 – 51275719 (info cursus valpreventie)
Anneke Hesp
Geef een reactie