Bron: #Dwars door de buurt – editie 248
Het ‘volkscomité Ștefan Kovácsbrug’ ijvert voor een brug voor de succesvolste coach van Ajax. ‘Al moeten we hem eigenhandig aanleggen, die brug zal er komen.’

Tot hun stomme verbazing kwamen Erwin van de Pol en Ron Monsees erachter dat in Park de Meer geen brug is vernoemd naar Ștefan Kovács, trainer van Ajax in 1972, het jaar dat de club alles won wat er maar te winnen was. Met het volkscomité Ștefan Kovácsbrug hopen ze deze nalatigheid recht te zetten.
Park de Meer is gebouwd op en naast het terrein waar tot 1995 De Meer stond, het stadion van Ajax. Veertien bruggen zijn vernoemd naar spelers die begin jaren zeventig een, maar meestal drie (de opstelling was in de finales van 1971, 1972 en 1973 grotendeels dezelfde) Europa Cups 1 hebben gewonnen, de voorloper van de Champions League.
Een brug eert Rinus Michels, de trainer die Ajax met strakke hand leidde naar de eerste Europa Cup. Kovács, de man die hem opvolgde, twee Europa Cups won en Ajax naar de eerste wereldtitel coachte, ontbreekt. ‘Dat is op zijn minst merkwaardig, op zijn hoogst onrechtvaardig en in elk geval onvolledig’, vindt het comité.
Volgens Van de Pol en Monsees biedt de bebouwing van het terrein van hoveniersbedrijf Buunk naast Park de Meer een uitgelezen mogelijkheid om Kovács alsnog te eren met een brug. Tussen het terrein, waar een kleine honderd huurwoningen zijn gepland, en het Middenmeerpad komt een voetgangers- en fietsbrug over de Tweede Molenwetering.

De gemeente rondt in maart de vergunningen af voor het Buunkterrein. Over de start van de bouwwerkzaamheden, en dus ook de oplevering, kan de projectontwikkelaar nog geen duidelijkheid geven.
Erwin van de Pol (67) schrijft voor voetbaltijdschriften en is organisatieadviseur. Geboren in IJmuiden en Telstarsupporter, ging hij geregeld met zijn vader naar Ajax, zijn tweede liefde. Sinds 1975 woont hij in Amsterdam. Amsterdammer Ron Monsees (65), is huisschilder, fotograaf en tekenaar. Hij is van jongs af supporter van Ajax en heeft menig wedstrijd in De Meer bezocht. ‘Nooit een kaartje gekocht, altijd naar binnen geglipt.’ Ze ontdekten dat in Park de Meer de Ștefan Kovácsbrug ontbreekt toen ze een reportage maakten over de Ajaxbruggen voor Panenka Magazine, Nederlands oudste tijdschrift over voetbalcultuur.
Ștefan Kovács was Hongaar, geboren in Timișoara op 2 oktober 1920. Niet veel later werd de stad Roemeens. Hij trainde Steaua Boekarest waarmee hij driemaal de nationale beker won en een keer landskampioenschap werd. Zijn overstap naar Ajax was een verrassing, velen vroegen zich af of de aimabele Roemeen de juiste man was om de Europees kampioen aan de top te houden.
Na zes zware jaren onder de autoritaire en op discipline hamerende Michels snakten de Ajacieden naar meer vrijheid. ‘Ajax is een edelsteen, ik zal proberen er een mooie diamant van te maken’, zei Kovács bij zijn aantreden. Dat is hem meer dan gelukt. Door de vrijheid die hij zijn spelers gunde werden ze nog creatiever. In het succesjaar 1972 won Ajax de landstitel, de Europa Cup 1, de wereldbeker, de KNVB-beker en de Europese Supercup.
Van de Pol: ‘Kovács was slim, liet de spelers zelf nadenken en gaf ze verantwoordelijkheid. Als organisatieadviseur weet ik dat de mensen op de werkvloer het beste begrijpen wat ze moeten doen. Kovács is de succesvolste en qua management modernste coach die Ajax ooit heeft gehad.’

Na twee seizoenen en zeven hoofdprijzen nam de oefenmeester uit het Oostblok afscheid. Ajax en Kovács wilden langer door, maar het streng-communistische Roemenië stond een langer verblijf in het buitenland niet toe. ‘Het regime van Ceaușescu hield hem aan een touwtje, daardoor moest hij omzichtig manoeuvreren. Dat maakt zijn status als succesvol coach nog groter’, vinden Van de Pol en Monsees.
Volgens de Roemeense oud-coach Florian Halagian was Ajax Kovács’ opera. ‘En het was één van de mooiste die het voetbal ooit heeft gekend.’ Voor Johan Cruijff was de Roemeen de juiste man op de juiste plaats. ‘Onze ploeg was klaar om zelf beslissingen te nemen in het veld.’ In 1995 overleed Kovács op 74-jarige leeftijd, twaalf dagen voordat Ajax voor de vierde keer kampioen van Europa werd.
De term ‘volkscomité’ is een knipoog naar de Oost-Europese wortels van Kovács, ‘Maar wij spreken ook namens het volk’, zeggen Van de Pol en Monsees met een even vette knipoog. ‘Al moeten we hem eigenhandig aanleggen, al is het een zinloze verbinding, de Ștefan Kovácsbrug zal er komen.’ #
Jaap Stam
Geef een reactie