Bron: #Dwars door de buurt – editie 246
Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Adnan (42), eigenaar van de Wibautmarkt.
De dadels liggen welhaast symmetrisch naast de bakjes bosbessen en de vijgen die er allemaal verrukkelijk uitzien. We hebben vanaf de Watergraafsmeer koers gezet naar de Wibautstraat waar we bij de Wibautmarkt welkom worden geheten door de immer vrolijke Adnan. ‘Goed je te zien buurman’, zegt hij en voor hem is het om het even of je echt daadwerkelijk in dezelfde straat woont. Als je hier vaker dan twee keer bent geweest, dan word je al snel herkend. In mijn geval als buurman.
Twaalf jaar geleden was zijn eerste werkdag, eerst samen met Mustafa en de laatste zeven jaar zwaait hij alleen de scepter. Binnen is de winkel uiterst efficiënt ingericht waarbij de tuinkers tegenover het Turkse brood ligt en je zowel voor een diepvriespizza als voor een koude IJwit hier terecht kunt. ‘Mijn dag begint standaard om vijf uur in de morgen, als ik naar het Food Centre rijd voor verse groentes en fruit. Vanaf acht uur ben ik dagelijks geopend, behalve dan op zondag.’
Terwijl wij de ingrediënten kopen voor een vegan maaltijd, platbrood, zelfgemaakte humus en twee avocado’s, vragen we hoe hij zich ontspant na een week hard werken? ‘Voetbal kijken,’ zegt hij, terwijl weer de glimlach verschijnt. ‘Ik ben groot fan van Göztepe SK, een Turkse voetbalclub uit İzmir, de plaats waar ik vandaan kom. Dit weekend spelen we tegen Beşiktaş, die net een plek boven ons staan. Ik weet zeker dat we gaan winnen.’
We moeten door want thuis wachten drie hongerige gezinsleden die zin hebben in guacamole en verse wraps. Bij het weggaan vragen we aan Adnan wat nou het meest bijzondere product uit zijn winkel is? ‘Voor deze wijn rij ik een keer per maand speciaal naar Nijmegen en kom ik met een auto vol terug,’ zegt hij, terwijl hij een fles Green Trail omhooghoudt. Het is vandaag vrijdag en vandaar dat we een fles Organic Wit bestellen, gemaakt uit een combinatie van Sauvignon Blanc en Verdejo druiven, die, merken we later op de avond inderdaad prima te drinken is. #
Jim Jansen
Geef een reactie