Bron: #Dwars door de buurt – editie 229
Enkele jaren geleden trokken Adela Caballer en Ynze Baumfalk, bewoners van de Pieter Vlamingstraat, bij de gemeente aan de bel vanwege de overlast van hangjongeren. Ze kwamen op het idee van een burgerinitiatief om hun wijk te vergroenen door een tuin aan te leggen en groen te planten.
Adela woont er al sinds de oplevering van de nieuwbouw 30 jaar geleden en Ynze trok 19 jaar geleden bij zijn partner in. Op zich zijn het fijne, nieuwe woningen in de Dapperbuurt.
Rondhangen
Zo’n vier jaar geleden werd de overlast echter steeds erger. Met de coffeeshop op de hoek en het rookverbod gingen de jongeren steeds meer met hun stickie in de buurt rondhangen. In de straat stond een speeltuintje met een wipkip en een bankje, dat steeds verder vervallen raakte. Het werd niet meer door kinderen gebruikt, maar wel door de hangjongeren. Deze jonge bewoners maakten ook gebruik van de vensterbanken tegen de huizen.
Vaak ging de overlast tot in de vroege ochtend door met lawaai en veel afval. Voor de bewoners was het duidelijk dat er wat moest gebeuren. In plaats van het speeltuintje moest er groen komen en er moest ook groen komen voor de woningen, waardoor jongeren niet meer in de vensterbank gingen hangen. Adela zegt lachend: ‘Ja, in het dierenrijk gaat het toch ook zo? Je moet je territorium afbakenen.’
Houtsnippers
De route naar een groenere en leefbaardere buurt ging met vallen en opstaan. Het bestemmingsplan ‘speeltuin’ moest gewijzigd worden naar ‘groenvoorziening’. Iemand bij de gemeente liet bij verrassing plantenbakken, die Ynze al volgens afspraak geplaatst had, weghalen. De bewoners benadrukken dat ze al met al veel te danken hebben aan de gemeente. Met name Luca van der Putten heeft veel ondersteuning geboden.
Stoeptegels werden weg gehaald. De gemeente leverde houtsnippers om vlak voor de woningen te strooien, waar ooit de jongeren hingen. Adela had een ontwerp gemaakt voor de tuinen waarbij houtsnippers als basis fungeerde. Er kan dan namelijk geen onkruid groeien. Ook hebben de bewoners veel te danken aan Jungle wat betreft het onderhoud.
Er is een overeenkomst getekend door de bewoners en de gemeente dat de bewoners verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Er hebben twintig bewoners getekend.
In juni 2021 riepen de bewoners via Facebook op om stekjes te doneren voor deze tuinen. Het zelf aanschaffen van groen, zou de bewoners een fortuin kosten.
Tijdens de burendag vorig jaar organiseerden de bewoners een bijeenkomst en konden ze subsidie krijgen van het Oranjefonds. Ynze en Adela weten dat er ook subsidiemogelijkheden zijn vanuit de gemeente en gaan dit ook nog verder uitzoeken. Ook vormt het creëren van een centraal waterpunt om zo makkelijk te kunnen sproeien nog een uitdaging.
Geslaagd burgerinitiatief
Het is positief dat de bewoners oog hebben voor de hangjongeren zelf. Ze vinden dat daar ook een oplossing voor moet zijn. ‘Want jongeren willen nu eenmaal hangen’, zegt Adela. ‘De saamhorigheid tussen de buren is behoorlijk gegroeid en is daarmee een mooie bijkomstigheid. Dit geeft natuurlijk ook weer nieuwe energie.’
Dit project is een voorbeeld van een heel mooi en geslaagd burgerinitiatief. De buurt is er op vooruit gegaan en is een prachtige tuin rijker. Het is zeker de moeite waard om een keer door de Dapperbuurt te wandelen en aan het eind van de Pieter Vlamingstraat eens een kijkje te nemen! #
Jan Molenaar
Geef een reactie