• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Kerstboomversnippering

21 december 2021 door Ron Reageer

Bron: #Dwars door de buurt – editie 225

De jaarlijkse kerstboomverbranding op het Museumplein bestaat allang niet meer, maar het was wat mij betreft legendarisch.

Foto: Peter Hoogendijk – Breng je kerstboom op 3 januari naar de speeltuin met schoorsteen van Park Frankendael.

De brandweer van de Hobbemakade legde ijzeren rijplaten neer ter markering en bescherming van de grond. Uit alle richtingen sleepten mensen hun kerstboom mee en er ontstond vanzelf een enorme kerstbomenberg. De brandweer stak de boel in de fik, er was warme choco en live muziek van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Het was gezellig en onbekommerd. Wat een goed begin van het nieuw jaar.

Duurzaam alternatief
Het is de hoogste tijd voor een mooie, nieuwe invulling van deze oude traditie. Want helaas, laten we wel wezen, het verbranden van dingen is niet langer een feestelijke aangelegenheid. Kolen, benzine, kerosine, aardgas, haardhout en kerstbomen verbranden leidt tot overstromingen, droogte, klimaatontwrichting, vluchtelingen. We hebben in zo’n korte tijd zoveel fikkies gestookt dat we de aarde zelf hebben opgewarmd.

Het oorspronkelijke idee is van Chris, de beheerder van Park Frankendael. Hij vond het zo jammer dat al die afgedankte kerstbomen op straat werden afgevoerd naar de afvalverbranding in West. Liever had hij ze in het park gehouden om ze te versnipperen. Met die snippers kon hij dan de paden van het park beleggen. Top idee! Met een kerstboomversnippering hebben we het over een duurzaam alternatief voor de traditionele kerstboomverbranding. Fanfare en warme choco erbij en klaar!

Dennenshampoo
Het mooie is dat er een sociale kant aan dit plan zit en een duurzame, circulaire kant. Als je kerstbomen lokaal versnippert, hoef je ze niet naar West te rijden om ze te verbranden (goed, dat levert daar een beetje elektriciteit op, maar ook vieze vliegas). Versnipperen is goed voor flora en fauna van het park. Hergebruik van de kerstbomen is circulair, je hebt geen zand of grind nodig voor de paden en daarom is het ook duurzamer. Bovendien kun je er een gezellig, buurtverbindend feestje omheen bouwen. Je buurtgenoten ontmoeten met muziek en warme choco, kom daar nog ’s om. Kortom: de kerstboomversnippering is een sociaal en duurzaam evenement. Het past wat dat betreft prachtig bij de gemeentelijke ambitie ‘Amsterdam Donutstad’, waar ik eerder over heb geschreven.
Afgelopen januari hebben we in het park een klein experiment gedaan. Ondanks corona hebben we een stapel kerstbomen verzameld en de mannen van de afdeling Groen kwamen langs met een ‘kraker’ waarmee zij in een mum van tijd een keurig bergje kerstboomsnippers hebben gehakseld. Fascinerend om te zien trouwens en veel minder herrie dan ik dacht. Vrijwilligers hebben later de snippers over een mooi paadje in het park verspreid. Het rook er wekenlang fris, ik moest aan dennenshampoo denken.

Oproep
Dit jaar willen we het groter aanpakken: De Eerste Officiële Kerstboomversnippering in Park Frankendael. Er zijn al vier gegadigden voor een partij kerstboomsnippers. De eerder genoemde Chris natuurlijk, maar ook Olivia die een pluktuin in het park aanlegt; dominee René van de kerk op de hoek die een buurtmoestuin beheert; en Renske wil ook graag een hoop snippers voor Schooltuin H.C. Vink.

Daarom hier de oproep: Breng je kerstboom naar Park Frankendael (ter hoogte van de speeltuin met schoorsteen) op maandag 3 januari. Om 1 uur ’s middags begint de versnippering, het duurt tot ongeveer half drie. Je boom graag schoon en zonder gespijkerd kruis aanleveren. Er is gezellige live muziek en warme choco, net als vroeger, maar net iets anders. Ik wens iedereen alvast een vrolijk kerstfeest. En voor de beste nieuwjaarswensen zie ik jullie graag op 3 januari in Park Frankendael, tenminste als ‘tante Cor’ het toelaat. #

Peter Hoogendijk

Categorie: #Dwars door de buurt

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • De buurt bloeit!
  • Veilig door het Amsterdams verkeer
  • Wibautas: auto’s, kennis en veel groen!
  • Het licht van zware sterren
  • Eindstation lijn 9 (Dam – Linnaeusstraat)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Vrijwilliger in Café Roosenburgh

Bron: #Dwars door de buurt – editie 241 Jan van Houten (61) is vrijwilliger in Café Roosenburgh. Twee jaar geleden belandt Jan via Vrijwilligers Centrale Amsterdam in het museumcafé van Tot Zover op de Nieuwe Ooster. De mooiste plek van Amsterdam. Samen met collega-vrijwilligers ontvangt Jan bezoekers van de begraafplaats, museumbezoekers, uitvaartgasten, toeristen en wandelaars […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Joop den Uyl op de Dappermarkt (1981)

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost