Bron: #Dwars door de buurt – editie 209
Al 30 jaar bestaat De Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Inmiddels is de jeugdtheaterschool gegroeid tot zes over de stad verspreide afdelingen. Ook in Oost is een bloeiende afdeling, – in de Madurastraat, in een oud schoolgebouw met Nowhere op de gevel. Laat je daardoor niet misleiden, want je bent voor de jeugdtheaterschool op het juiste adres.
Eerst stond de school onder de bezielende leiding van Vivian Lampe, sinds een paar jaar onder de even enthousiaste aanvoering van Suzanne Klomp.
De dag dat ik de school bezoek is de eerste van een intensieve week, waarin de leerlingen elke dag vijf uur les krijgen, improviseren, dansen en wat er nog meer komt kijken bij de voorbereiding van de slotpresentatie op vrijdag. De school noemt dat de ‘zomerweek’, voor theaterliefhebbers van 10-12 jaar. (De ‘ouderejaars’ zijn op kamp op de Veluwe.)
Deze eerste dag wordt afgesloten met een kringgesprek waarin de spelers de opdracht krijgen om morgen hun tekst te kennen.
Hoger niveau
Daphne de Groot maakt mij wegwijs. Zij verzorgt de marketing en communicatie van de jeugdtheaterschool. Zo zorgt zij dat er leerlingen komen om de lessen te volgen en dat er publiek is om de voorstellingen en presentaties te zien. Dat alles via persoonlijk contact, flyers en het internet.
Ze vertelt: ‘De leerlingen van De Amsterdamse Jeugdtheaterschool komen jong binnen, vanaf 8 jaar, en blijven soms wel totdat ze 18 jaar zijn. Dat kan alleen als er niet vrijblijvend gewerkt wordt: er is een leerplan waardoor je een steeds hoger niveau bereikt.’
‘Maar ik wil wel benadrukken dat De Amsterdamse Jeugdtheaterschool er voor iedereen is. Voor de leerling die later beroepstheatermaker of acteur wil worden, maar ook voor hen die geen professionele ambities hebben en vooral plezier willen maken. Theater is immers voor iedereen leerzaam. Zo leer je goed samenwerken, improviseren en je empathie wordt ook nog eens ontwikkeld.’
Bij theater denken de meeste mensen alleen aan toneel, maar De Amsterdamse Jeugdtheaterschool zorgt ervoor in zijn lessenpakket meer disciplines te hebben, zoals fysiek theater, dans, mime, filosofie, scènestudie, kleinkunst en locatietheater.
Gêne overwinnen
Even terug naar de eerste dag van de zomerweek waar ik een glimp van opving. De leidende docent, Vera van de Meeberg, maakt vooraf een, wat zij noemt, hangop-script. Dat is een verhaal met gaten. Die gaten moeten de leerlingen zelf opvullen, zodat niet alles voorgekauwd is. De speelstijl mag best grotesk zijn, om de gêne te overwinnen, – dat past bij deze leeftijd. Dit jaar is het een raamvertelling over een slechtlopend hotel, waar toch nog een belangrijke figuur komt slapen en met zijn/haar komst de boel op stelten zet. In het stuk wordt gedanst en buiten op locatie gespeeld. De verschillende scènes worden steeds aan een klein roulerend publiek getoond, – dat betekent zeven keer dezelfde scène voor een groepje toeschouwers. Dat lijkt heel veel. Vera zegt hierover: ‘Dan leren ze wat herhalen van dezelfde vorm met dezelfde intentie is, – dat hoort bij theater maken.’ De opzet van de school is heel serieus: op de website wordt niet kinderachtig gedaan over discipline en hard werken. Ook een liefhebberij stelt eisen en op deze school ligt de lat hoog. Dat dat tot resultaat leidt bewijst een overleving van 30 jaar. #
F. Vogels
25 september begint het nieuwe seizoen.
Van 8-18 jaar.
Aanmelden: www.ajts.nl
Lesadres: Madurastraat 90 (gebouw Nowhere).
Geef een reactie