Bron: #Dwars door de buurt – editie 212
De Leeshal in de Commelinstraat, op de hoek van de Dappermarkt. Met een enorme, goed geordende hoeveelheid tweedehands boeken. Rond de 50.000. Romans, Nederlands en vertaald, studieboeken, strips, thrillers en tijdschriften. De Leeshal bestaat al bijna 65 jaar. Boven staan nog dozen die uitgezocht moeten worden en waar Hans ter Horst nauwgezet elke stapel kan toelichten.
Hoe kwam jij in aanraking met deze Leeshal?
Hans: ‘De Leeshal is gestart op 5 mei 1956 door familie de Jongh. Zij stonden met boeken op de Dappermarkt en sjouwden elke morgen de boeken van driehoog naar beneden. Dat werd te zwaar en toen hebben ze dit pand gehuurd van woningbouwcorporatie de Key. Als jongen van zeventien was ik er al als hulpje. Op zaterdag stond het hier echt zwart van de mensen. Ik ging bij de post werken en kwam nog elke zaterdag in de winkel en kocht er vaak een stripje. Een echte lezer ben ik niet. Daar heb ik geen geduld voor. Sinds 1997 ben ik eigenaar. Al die tijd is er niks veranderd in deze zaak; het enige verschil is dat eerst de boeken rechtop stonden en nu liggen ze plat’.
Wie zijn je klanten?
‘Veel oudere mensen ook die vaak komen. Zo was er gisteren een vrouwtje van 92 die telkens wat boekjes en legpuzzels komt kopen. Je maakt een praatje en hoort ook veel ellende; soms wel drie of vier keer hetzelfde. En elke week komen er wel nieuwe mensen. Het artikel in het Parool van afgelopen augustus heeft ervoor gezorgd dat men de Leeshal weet te vinden.
Kun je iets zeggen over bijzondere ervaringen die je hebt meegemaakt?
‘Een bijzondere klant die zo af en toe nog eens langs komt is André Kuipers; in december kwam hij nog langs; hij is echt een van mijn vaste klanten’.
Hoe gaat de in-en verkoop en de hele administratie in zijn werk?
‘Bij aankoop van vijf boeken of meer krijg je 10% korting. Ik heb bijna 15.000 boeken op internet staan, inclusief foto en prijs. Om de prijs te bepalen kijk ik vaak op boekvinder.nl of Bol.com, maar ik zit er meestal onder. De strips, tijdschriften en legpuzzels staan niet geregistreerd. Steeds vaker komen de bestellingen ook via internet binnen, vaak van echte verzamelaars. Gemiddeld 25 tot 30 bestellingen per week, maar afgelopen weekend waren er op een dag al achttien bestellingen. Vaak zijn de portokosten hoger dan wat het boek kost. De mensen mogen alles neer zetten wat ze kwijt willen; zit er wat bij dat ik kan gebruiken dan mogen ze iets anders uitzoeken en dan mogen ze de rest weer mee terug nemen of laten staan’.
Wat kun je zeggen over de toekomst nu je de Leeshal helaas moet gaan verkopen?
‘Om te beginnen komen er minder klanten, omdat er meer online gewinkeld wordt. De parkeerkosten van zes euro per uur helpen ook niet mee.
Dus ben ik op zoek naar een opvolger’.
Aan een eventuele overname besteden we aandacht in een volgende Dwars.
Beste lezers, vergeet niet de actie voor Stadspashouders -met een groene stip- in februari: gratis boeken uitzoeken ter waarde van € 7,50! #
Lennie Haarsma
Geef een reactie