Bron: #Dwars door de buurt – editie 242
In Amsterdam zijn er verschillende instellingen die zich bezighouden met vermiste katten. Eén ervan is PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren. Vorig jaar werden daar 1094 vermiste Amsterdamse katten gerapporteerd. Uit hun analyse blijkt dat Amsterdam-Oost 179 vermiste katten telt in dat jaar.
Minous, een gesteriliseerde cyperse, kon door het kattenluikje op het platte dak op twee hoog komen. Ze deed in het grind wel eens haar behoefte, jaagde op insecten, eksters of meeuwen en verjoeg een eend die in een plantenbak wilde nestelen. Op een nacht klonk een doodschreeuw. Wat later klepperde het kattenluikje en plofte het lijk van een bruine rat in de kamer op het tapijt. Op een dag is ze onvindbaar. Waar is ze? Wat is er met haar gebeurd?
Zomerpiek
Als de paniek afneemt komt de vraag wat kun je doen als je huiskat weg is. Regelmatig zie je flyers op lantarenpalen geplakt met een foto, de naam van de vermiste kat en het telefoonnummer van de eigenaar. Negenenzeventig procent van de baasjes in Amsterdam vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Amsterdam is zes dagen en achttien uur. De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is zondag, met de maand juni als piekperiode. Afgelopen jaar kwamen er in die maand 174 meldingen binnen. David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: ‘In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur.’
‘Loslopende huiskatten
desastreus voor de natuur’
Vaak verdwijnen katten wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Ze lopen sneller weg als hun leefomgeving verandert. In Amsterdam staan met zeventien geregistreerde vermissingen, katten met de naam Simba bovenaan de lijst. De langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Amsterdam, was meer dan negen maanden. PetRadar heeft geholpen bij het terugvinden van meer dan tienduizend vermiste huisdieren.
Uitroeiers diersoorten
De gemeente Amsterdam verzoekt om katten in het broedseizoen binnen te houden. In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. De schattingen over het aantal slachtoffers dat een kat gemiddeld maakt, lopen uiteen tussen de 18 en 40 dieren per jaar. Onze huiskatten doden dus jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Het aantal katten dat jaarlijks in het verkeer omkomt wordt geschat op meer dan tienduizend.
Katten zijn, op de mens na, de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg University. ‘Katten doden inderdaad miljoenen dieren’, stelt dierecoloog Jasja Dekker. ‘Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur, omdat ze ook bedreigde diersoorten doden en ziektes overbrengen.’ Jasja Dekker schat het aantal gedode vogels door katten tussen de 50 en 215 miljoen per jaar. #
Dick Feenstra
De Europese Commissie bereidt een wetsvoorstel voor waarin katten, net als honden, alleen aangelijnd naar buiten mogen. Huiskatten horen niet buiten. Ook met Minous liep het slecht af: haar lijkje dreef in de gracht.
Geef een reactie