• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Herdenken en vieren – Was hier ook echt oorlog?

2 mei 2022 door Jo Reageer

april 2009
Auteur: Felice Suer is schoolbuurtwerker bij welzijnsinstelling Dynamo in Amsterdam-Oost.

Gevelsteen op het Joubertplein Jo leest een verhaal voor op het Joubertplein bij het monument Exodus van Wessel Couzijn. De Hebreeuwse tekst Al ela ani bochea betekent: Daarover moet ik wenen. Verwijst naar het weghalen van de Joden, de gedwongen vlucht. Het monument beeldt een man, vrouw en kind uit. Met één hand houdt de man de vrouw vast en met de ander wijst hij voor zich uit. Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

In maart wandelden ongeveer negentig kinderen van de basisscholen Aldoende, Lidwina en Barbara in groepjes mee met Jo Haen en ondergetekende langs verschillende gedenkplekken en monumenten in de Transvaalbuurt, monumenten die ons de Tweede Wereldoorlog doen gedenken. Beginnend op het Transvaalplein (de Davidster aan de muur), via de Kraaipanstraat (de school van Eli van Tijn) en het Joubertplein (het kindermonument en gevelsteen) gingen we de Tugelaweg op (het Buikschot). Bij een van de woningen en een pand waarin een Joodse bakkerij zat, stonden we stil en las Jo Haen een verhaal voor. Soms over wat er op die plek was gebeurd, of een verhaal van iemand uit deze buurt die een herinnering had aan de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van de Aldoendeschool bij het monument het Buikschot van Adam Jansma op de Tugelaweg. Ter nagedachtenis aan 3 mannen, die als represaille vanwege sabotage aan de spoorlijn hier door de Duitsers werden doodgeschoten.

De verhalen van (oud-) buurtbewoners brengen de oorlog zichtbaar iets dichter bij de kinderen van nu. Als we stilstaan, komen ze dicht bij elkaar staan en luisteren ze aandachtig. Ze blijven er soms helemaal stil van, maar soms krijgt Jo een applaus.

Als we weer doorlopen blijven enkele kinderen dicht bij Jo lopen, soms om nog meer van haar te horen en soms om hun eigen verhalen te vertellen, over hun opa’s, of van ouders die de oorlog in het voormalig Joegoslavië hadden meegemaakt. Twee meisjes, een met Turkse grootouders en een met grootouders uit Pakistan, nemen zich direct voor hun grootouders te gaan vragen hoe het tussen 1940 en 1945 in Turkije en in Pakistan was. Een jongen wiens grootouders nog te jong zijn en in Marokko wonen, wil op een andere manier verhalen achterhalen, hij wil in een bejaardenhuis mensen gaan interviewen. Sommige kinderen zijn oprecht verbaasd. Een vroeg er: “Was het hier in Amsterdam dus ook echt oorlog? Hier in onze buurt?” Als Jo vertelt van een meneer die als jongen twee jaar ondergedoken heeft gezeten en in die twee jaar maar twee keer buiten heeft gespeeld, schrikken ze erg.

Deze wandelingen waren een activiteit binnen het project Herdenken en Vieren van het schoolbuurtwerk van Dynamo. De projecten hebben als doel de kinderen levensecht te laten leren in hun buurt. Wat ze op school uit boeken hebben geleerd, de geschiedenis, heeft zich ook hier in hun eigen buurt afgespeeld.

Bij het monument voor Eli van Tijn in de Kraaipanstraat voor de toenmalige Talmoed Toraschool. Eli van Tijn was in de oorlog hoofd van deze school en tevens leider van een verzetsgroep. Hij werd verraden en gedeporteerd.
Kinderen van de Lidwinaschool proberen de tekst op de steen te lezen. Het monument staat in de speeltuin op het Joubertplein ter nagedachtenis aan de omgekomen kinderen
Felice bij een gedenksteen bij basisschool de Kraal in de Laing’s Nekstraat. Ook op deze school, die vroeger de Oranje Vrijstaatschool heette, zaten in de oorlog veel joodse kinderen.
Kinderen van de Lidwinaschool bij de Davidsster in de Transvaalstraat. Ter nagedachtenis aan de joodse bewoners van de Transvaalbuurt die hier werden gedeporteerd. Het monument is gemaakt door Mieke Blits en werd op 4 mei 1987 door de toenmalige burgemeester Ed van Thijn onthuld.

Categorie: Verhalen Tags: 4 & 5 mei 1945

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Pantoffelheld
  • Een dijk te ver
  • Mensen verleiden om naar buiten te komen
  • Struikelend over straat
  • Wijkagent neemt buurtsignalen serieus

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Rolcontainers: nuttig of sta in de weg?

Bron: #Dwars door de buurt – editie 248 Amsterdammers gooien elk jaar 70 miljoen kilo groente, fruit, etensresten plus tuinafval (GFE/T) weg. Daarom gaf de gemeente alle bewoners van een huis met een tuin een rolcontainer, zodat het niet in de afvalbakken verdwijnt. Hoe staat het ervoor? Komt er minder afval in de verbrandingsovens terecht? […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

In de Dapperbuurt gaat ook veel goeds weg

Bron: Het Parool 5 april 1972

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost