Bron: oost-online.nl
De Dapperbuurt staat voor veranderingen. De markt en de Eerste van Swindenstraat gaan op de schop. Diverse panden worden opgeknapt. Om bewoners en ondernemers meer te betrekken bij wat in hun buurt gebeurt, heeft de gemeente begin juli op het Dapperplein 45 een samenwerkingsplek geopend. Iedereen kan hier terecht met plannen, ideeën, zorgen en buurtverhalen. En voor een kop koffie.
Het buurtcentrum registreert alle gesprekken met bewoners en ondernemers. Gevraagd wordt naar de sterkste en zwakste punten van de Dapperbuurt. Goed scoren de ligging en diversiteit, minpunten zijn het weinig aantal speelplekken en het vele afval op straat. Ook is er een wenslijst.
Als een bepaald onderwerp steeds terugkomt krijgt dat een hogere prioriteit. Uit de lijst blijkt dat veel vrouwen behoefte hebben aan een cursus kleermaker. Dapperplein 45 faciliteert dit niet, maar helpt wel mee met zoeken naar een geschikte ruimte, bijvoorbeeld in Jungle, een cultureel centrum in de Tweede van Swindenstraat.
Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter kijkt terug op een goede eerste maand. ‘We hebben een vliegende start gemaakt. Tijdens de hittegolf organiseerden we een waterfestijn waarbij de brandweer meehielp en vorige week hielden we een buitenspeelavond. Afgelopen donderdag konden kinderen hier hun ideale Dapperplein tekenen. Zo krijgen we inzicht in wat zij belangrijk vinden bij de herinrichting van het plein.’
De samenwerkingsplek maakt zich sterk voor minder eenzaamheid in de buurt. ‘De oorspronkelijke bewoners houden van hun wijk, die tegenwoordig ook geliefd is bij starters, maar er is veel anonimiteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Indische Buurt worden in de Dapperbuurt activiteiten door en voor bewoners nauwelijks bezocht en mensen met psychische problemen, migranten en statushouders – een aanzienlijk deel van de bevolking in de Dapperbuurt – vinden hier moeilijk aansluiting. Net als ouderen. Dapperplein 45 zoekt daarom samenwerking met de Gooyer, een levendig zorgcentrum van Cordaan dat een deel van deze groep opvangt.’
Behalve het organiseren van sociale projecten wordt gekeken naar hoe de veiligheid in de buurt te verbeteren en meer samenhang te creëren tussen de Eerste van Swindenstraat en de Dapperstraat. Zo moet het gebied aantrekkelijker worden voor ondernemers. Dapper Durven Doen, een samenwerking tussen de gemeente en wooncorporaties Ymere en de Key, geeft ze nieuwe impulsen.
‘Sommige ondernemingen of instellingen zullen wellicht samen verder moeten. Dit kan bijdragen aan de eenheid in de buurt. Een goed voorbeeld hiervan is basisschool De Dapper. Die had niet open kunnen blijven als ze het schoolgebouw niet zouden delen met een vrije school. Het contact tussen de scholen, de ouders en leerlingen is goed. Mensen met diverse achtergronden zijn niet alleen bij elkaar gebracht, maar leren elkaar ook beter kennen.’
Dapperplein 45 is meerdere dagen per week geopend. Op woensdag is stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter ook aanwezig. Het project gaat ongeveer een jaar duren.
Geef een reactie