Bron: #Dwars door de buurt – editie 216
Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: edelsmeden Sohier & Gelderman.
In deze winkel aan de Hogeweg heerst de sfeer van een ambachtelijke werkplaats. We zien rekken met tientallen hamertjes, tangetjes, vijltjes en andere instrumenten waarvan wij het bestaan niet kenden maar die wijzen op fijngevoelig handwerk. Veilig opgeborgen, ergens achterin, liggen de staafjes goud en zilver. Niet puur goud of zilver – dat is niet stevig genoeg. Het zijn legeringen, met een hoog percentage edelmetaal.
Feestelijk
Als er geen klanten zijn, werken Jeroen Sohier en Natasja Gelderman in diepe concentratie aan de sieraden. Alles wordt hier met de hand gemaakt. Verwacht hier geen lades met trouwringen, zoals bij een juwelier. Alle sieraden die hier worden verkocht zijn uniek in de zin van eenmalig. De twee, die ook privé met elkaar verbonden zijn, kennen elkaar van de opleiding edelsmederij, alweer veel jaren geleden.
De klanten komen vaak uit de Watergraafsmeer. Natasja en Jeroen hebben de buurt behoorlijk zien veranderen. In de 22 jaar dat ze op deze plek zitten, is de bevolkingssamenstelling verjongd. Dat heeft de verkoop van sieraden gunstig beïnvloed. Ouderen zijn vaak al voorzien van sieraden en jongere mensen hebben vaker wat te vieren en elkaar cadeau te geven: een trouwerij, een geboorte of een andere feestelijke gebeurtenis.
Soms willen klanten een sieraad gemaakt van een ouder sieraad van oma. Dat wordt dan omgesmolten. Of ze willen een sieraad waarin een beetje as van een overleden dierbare bewaard kan worden. Natasja: ‘Dat overleg is mooi werk. Samen met de klant bespreken wat mooi is en wat bij hen past. Dan kijken we in fotoboeken voor de inspiratie of leggen we onze collectie edelstenen op tafel. Ik kijk ook naar de tint van de huid. Die is heel belangrijk voor de keuze van de kleur van het sieraad.’
Blikopener
De twee edelsmeden hebben ieder hun eigen specialisme. Natasja houdt van het contact met de klant en van het uitwerken van een ruw idee. Soms maakt ze eerst een proefmodel. Jeroen is bedreven in reparatie en restauratie van sieraden en van gebruiksvoorwerpen zoals kandelaars, bestek en thee en koffieserviezen. Regelmatig komen er klanten langs met een ring die na jaren dragen te krap zit. Oprekken behoort tot de mogelijkheden. En als het niet anders kan, moet Jeroen een tang hanteren die hij gekscherend ‘de blikopener’ noemt.
Sieraden zijn van alle tijden. Toch zijn er trends. Een tijdlang is witgoud in de mode geweest. Tegenwoordig houden mensen meer van ‘rosé-goud’: goud waarin wat koper verwerkt is. Jeroen: ‘Hoe komt dat? Tja, waarom zijn wijde broekspijpen ‘in’ geweest en waarom hebben velen nu de voorkeur voor skinny jeans? Wij proberen wel die trends aan te zien komen door sieradenbeurzen, bijvoorbeeld in Duitsland, te bezoeken. Daar pik je dat op.’
Natasja: ‘We werken minder met diamant en meer met kleurige edelstenen zoals aquamarijn, smaragd en robijn. Dat is ook wel omdat we die kleurstenen zelf mooier vinden dan diamant. We kopen die stenen vaak op de beurzen. Dan ontwerp ik om die steen heen een mooi sieraad.’
Een handgemaakt, uniek sieraad – dat zal wel pittig geprijsd zijn? Natasja: ‘Zeker. Alleen al de basismaterialen zijn stevig aan de prijs. Goud kost tegenwoordig 56.000 euro per kilo. Maar ik vraag altijd naar het budget en ik probeer daarbinnen iets moois te maken.’ #
Wim Crezee
De winkel van Natasja en Jeroen aan de Hogeweg 21a is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Geef een reactie