Bron: Gemeente Amsterdam
Japanse duizendknoop, een plant met een naam zo mooi, en een groeilust van hier tot Tokio. Stoer, mooi, maar ongelooflijk hardnekkig. Wortels woekeren door funderingen, kademuren en bestrating. Dit levert veel schade op. Amsterdam probeert hem in toom te houden. Wie hem spot, kan dat melden!
Ooit nam iemand een mooie plant mee uit Japan, en zette hem in de tuin. Zo moet het ongeveer zijn gegaan, want van origine groeit de plant niet op Hollandse bodem. En inderdaad, het was de Duitse arts Von Siebold die de Japanse duizendknoop naar Nederland stuurde.
Nu hebben we een probleem
Von Siebold verbleef tussen 1823 en 1829 op een Nederlandse handelspost in Japan. Onbekende planten vond hij interessant. Dus stuurde hij wat zaadjes naar Duitsland en Nederland. Het was een mooie plant. De Japanse duizendknoop werd gekoesterd en verzorgd in tuinen. Maar de plant liftte mee met tuinafval. In 1886 dook hij verwilderd en al op in de omgeving van Baarn. En na 1950 kwam de Japanse duizendknoop ineens óveral voor. De Japanse duizendknoop groeit en groeit. En nu hebben we een probleem. Een groot probleem zelfs…
Geleidelijk en geniepig
Het gaat geleidelijk en wat geniepig: elke winter lijkt hij te verdwijnen. Ieder voorjaar komt hij terug. Groter en sterker. De Japanse duizendknoop houdt van tuinen, parken en plantsoenen. Eigenlijk maakt het hem ook niet zoveel uit waar, áls hij maar kan groeien en klieren. Hij verdringt graag andere planten en bloemen. Wortels wurmen zich door muren, straten, kieren en asfalt. Het probleem: schade aan huizen, straten, kademuren en rioolbuizen. En dat moeten we niet hebben.
Signalement Japanse duizendknoop
In maart en april schieten de stengels van de Japanse duizendknoop uit de grond. De stengels zijn lang en hol, met zijtakken en grote bladeren. De plant heeft in de bloei crèmewitte, soms witroze bloemen. De jonge stengel is buigzaam, later wordt hij dikker en krijgt rode spikkels. Hij kan reusachtig worden: tot wel 3 meter hoog. Karakter: stoer en sterk. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel.
Strijd mee!
De Japanse duizendknoop is té hardnekkig. Gewoon maaien en afvoeren, denkt u? Dat helpt niet. Verwijder je de plant niet met wortel en al, dan loopt hij geheid weer uit. Het maaisel mag ook absoluut niet bij het gewone groenafval. Elk stukje plant, gaat weer groeien. Hebt u hem in de tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden (of in elk geval te beheersen).
- Uitgraven: het beste is om de Japanse duizendknoop met wortel en tak uit te graven. Let op dat u alles verwijdert. De wortels kunnen metersdiep groeien. Vergeet u maar één ministukje wortel, dan groeit er zo een nieuwe plant. Het is slim om daarna ter concurrentie een bloemrijk mengsel in te zaaien. Graaf elke nieuwe Japanse duizendknoopscheut die de kop opsteekt, uit.
- Gooi de Japanse duizendknoop nóóit op een composthoop of in de groene bak. De Japanse duizendknoop moet bij het restafval. Restafval wordt verbrand. Houd daarna goed in de gaten of de plant terugkomt. Is dat het geval, graaf dan ook de nieuwe planten meteen weer uit. Ook het volgende jaar moet de plek op die manier bijgehouden worden.
- Plukken: u kunt de plant ook uittrekken. De Japanse duizendknoop groeit uit stengels, net als bamboe. Als u in het groeiseizoen (maart-oktober) alle stengels elke 2 weken uittrekt, vermindert de groeikracht van de plant. Ook hier geldt: stengels bij het restafval en jaarlijks herhalen.
- Is uw tuin zodanig overwoekerd dat handmatig uitgraven niet meer mogelijk is, dan is het zaak om professionele hulp in te schakelen. De meeste hoveniers hebben hun eigen bestrijdingsmethode. Via de beslisboom op bestrijdingduizendknoop.nl krijgt u een indruk van de methoden.
Heeft u hem gezien?!
Melden: mail naar duizendknoop@amsterdam.nl en vermeld zo precies mogelijk waar u de plant heeft gespot, bij voorkeur met een kaartje met de locatie. Stuur als dat mogelijk is een foto mee, zodat we zeker weten dat het om de duizendknoop gaat.
In Amsterdam zijn nu ruim 700 bekende groeiplaatsen. Dit weten we, omdat Amsterdam bijhoudt waar de plant zich bevindt. Zo weten ook hoveniers waar zij zorgvuldig te werk moeten gaan. Graag maken wij de kaart compleet.
Nieuwe meldingen worden in het bloeiseizoen bezocht. We willen namelijk graag weten of de groeiplaats mannelijke of vrouwelijke bloemen heeft. Dit is van belang voor de aanpak. Na het groeiseizoen bepalen we welke groeiplaatsen in 2021 aangepakt worden.
Japanse duizendknoop aan het werk
Zien hoe de Japanse duizendknoop zich door verharding boort en natuurgebieden overwoekert? Bekijk de video.
Thea zegt
In de Japanse duizendknoop zit ook resveratrol in wat gebruikt wordt tegen Corona. Misschien een plantedeskundige inschakelen. Of een of andere experts.
Moet natuurlijk wel verminderd worden begrijpelijk. Maar kan misschien ook goed benut worden.
Succes
Groet Thea