• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

De geschiedenis van de Dapperbuurt (02)

13 april 2020 door Ron Reageer

Bron: Rogier Schravendeel
De geschiedenis van de Dapperbuurt – deel 02

De Polder

Het dorpje Oetewaal lag vlak bij de huidige Dapperbuurt, maar waar de Dapperbuurt nu ligt is vele eeuwen uitsluitend polder met een aantal boerderijen geweest. De polder is waarschijnlijk ontstaan in de dertiende eeuw, toen de zeedijk (Zeeburgerdijk met in het verlengde de Diemerzeedijk) werd aangelegd. De polder werd omringd door zee aan de noord- en oostkant, de Diemermeer (waarschijnlijk ontstaan vanwege een dijkdoorbraak ca. 1200) aan de zuidkant en de Amstel aan de westkant.

Dijkdoorbraak

Ondanks de verplichte dijkinspecties door o.a. bewoners van Oetewaal en Diemen, breekt de dijk regelmatig door en loopt de polder onder. Dit gebeurt bijvoorbeeld in 1422, waarbij en passant het Nieuwe Diep ontstaat. Ook liggen er wat braken in de polder, resultaat van eerdere dijkdoorbraken. In 1651 is voor het laatst sprake van een (zeer ernstige) dijkdoorbraak. Hierbij wordt het dorpje Oetewaal praktisch van de kaart geveegd. Ook loopt de sinds 1624 drooggelegde Watergraafsmeer (Diemermeer) weer half vol water.

In de vruchtbare polder zijn onder andere lakenspannerijen te vinden, weilanden en groentetuinen. De polder wordt bemaald door een molen die nabij het Nieuwe Diep staat. Er zijn wat grotere sloten in, zoals de Mouthaansloot en de Molenwetering, en er liggen boerderijen. Juist buiten de Muiderpoort wordt na de vierde uitleg het zogenaamde Muiderbos aangelegd. Dit bos is min of meer tussen het huidige Tropenmuseum en de Watergraafsmeer gelegen en wat er nog van over is, verdwijnt uiteindelijk eind negentiende eeuw voor het Tropenmuseum. In het oosten van de polder ligt het gehucht Outersdorp, vlakbij wat vanaf het begin van de achttiende eeuw de Joodse Begraafplaats wordt.

Herberg Zeeburg is de plaats waar vee van overzee wordt aangevoerd en waar men kan ontspannen na een wandeling. Er zijn nog meer ontspanningsoorden aan de dijk, zoals Herberg ’t Vosje iets dichter bij Amsterdam, en de Roomtuintjes, Schoon Zigt en de Oranje Boom waar vandaag de dag de Dapperbuurt is gelegen. Deze laatste gelegenheden bevinden zich vooral langs de Oetewalerweg, de tegenwoordige Linnaeusstraat.

Langs de Amstel loopt het Weesperzandpad naar Weesp. Ook hier vertoeven de Amsterdammers graag. Er zijn buitenhuizen en vele herbergen. Later staan hier ook vele fabrieken, waaronder grote brouwerijen.

Ingrijpend is de onteigening van een strook grond in 1839, voor de aanleg van een spoorlijn naar Keulen. Hiervoor wordt het Weesperbos bij de Weesperpoort verwijderd en het grote Weesperpoortstation wordt gebouwd en geopend in 1843. De uitbreidende gemeente Amsterdam begint een steeds grotere belangstelling te krijgen voor de polder. In 1864 wordt ter plekke van het Muiderbos de Oostelijke Begraafplaats aangelegd, die later zal verhuizen naar de Watergraafsmeer. Wanneer in 1874 de Oosterspoorlijn actief wordt, die vanaf het Westerdokseiland dwars door de polder naar het zuiden voert, is de gedachte aan planmatige woningbouw in de polder al een tijdje levend. In 1873 krijgt een particulier toestemming een eerste straat aan te leggen. Dit wordt de Wagenaarstraat. De nieuwe buurt gaat het Muiderpoortkwartier heten. De buurt zal verder worden ingericht volgens het gemeentelijk Plan Kalff uit 1875.

Zeeburgerdijk met herberg Zeeburg en molen – 1754 . In de verte liggen Nieuwendam, Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam.

Voor nog 2 verhalen over de geschiedenis van de Dapperbuurt ga naar
► Geschiedenis van de Dapperbuurt, deel 1 Oetewaal
► Geschiedenis van de Dapperbuurt, deel 3 Muiderbos

Categorie: Dappermarkt Tags: Rogier Schravendeel

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Een andere wereld
  • Vrijwilliger bij een festival
  • ‘Lang leve de keizer!’
  • Eer voor Molukse marinemannen
  • En er was licht…

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Plan voor fleurig bloemenlint langs de Ringdijk

Bron: #Dwars door de buurt – editie 234 De Ringdijk is een monumentaal stukje Watergraafsmeer. Onderaan een veelgebruikte fietsroute en bovenop een schitterend voetpad en steeds meer een loungeplek langs het water. Wonen aan de dijk is een voorrecht. Maar het kan nog veel mooier als aan die dijk een kleurig bloemenlint wordt aangebracht. Waar […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Kramenzetter op de Dappermarkt

2019 Auteur: Jo Haen – Verteller: Dion Hendriks (1982), geboren en getogen in Amsterdam Oost. Hij woont nu in Diemen Het is zo vanzelfsprekend: kramen op de Dappermarkt. Ze staan er gewoon. Maar er komt echt heel wat voor kijken voordat het allemaal voor elkaar is en de kramen keurig op de markt staan opgesteld. […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost