• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

De zwanen van de Watergraafsmeer

25 december 2019 door Ron 1 Reactie

Bron: #Dwars door de buurt – editie 211

Toen het Watergraafsmeer, kortweg ‘de Meer’ genoemd, in 1629 werd drooggemalen, verdween voor veel zwanen een ideale verblijfplaats. Drie jaar later kreeg de vogel als herinnering een plaats in het wapen van de Watergraafsmeer. De zwaan staat symbool voor zuiverheid, sierlijke schoonheid en tevredenheid en is in de Meer blijven wonen.

In de Ringvaart, langs het Ajaxpad broedt al meer dan zes jaar een zwanenpaar. Afgelopen voorjaar besloten ze op een eilandje in Diemen, honderd meter verderop, een nest te bouwen. Nadat de eieren waren uitgebroed, kroop het gezin een paar dagen later uit het water en wandelde over de weg naar de Ringvaart voor meer voedsel. De waterplanten in de vaart zijn voor de jongen bereikbaar. Ook op dit moment zwemt er een paar. Dat zijn wintergasten. Als die vertrokken zijn komt het oude stel terug. Zwanen kunnen heel oud worden. In het wild worden ze zo’n twintig jaar, schat men.

Voor het leven
Als ze aan het eind van de winter terug zijn gekomen, wordt de plek voor het nest gezocht. Is die gevonden, dan slepen ze samen veel plantaardig materiaal aan en bouwen een dikke rand met een holte. In de paartijd zwemt het mannetje als een slagschip voor zijn vrouwtje uit. Zijn vleugels houdt hij in een boog tegen zijn lijf en hij toont zijn veren. Zijn hals heeft een S vorm en de kop met brede oranje snavel houdt hij naar beneden. Dat maakt hem sierlijk. Op zijn snavel groeit een zwarte knobbel. Hij is op vierjarige leeftijd geslachtsrijp. Naast die knobbel hebben de mannen een zwaardere bouw en een stevigere nek. Zwanen kunnen net als mensen partners voor het leven blijven.

Het paren in de Ringvaart is een imposant schouwspel. De vleugels wijduit, een spanwijdte van twee meter veertig. Ondanks die grote vleugels hebben ze moeite met opstijgen. Met zo’n twaalf kilo is het één van de zwaarste vliegende dieren. Ze landen liever niet op het land, alleen om er te grazen en doen dat vaak in grote groepen. Stijgen ze vanaf het water op dan gebruiken ze hun poten door erover te lopen om snelheid te maken.

Schild van zwemvliezen
Na de paring blijft moeder op het nest om verder te bouwen en voert vader het materiaal aan. Terwijl ze meer dan een maand zit te broeden, haalt hij zo nodig nestmateriaal en voedsel. Op de oever, voor het nest houdt hij met één oog open, slapend de wacht. Zijn rugveren gebruikt hij als kussen voor de nek, zijn snavel rust tussen de staartveren. Nooit is hij ver of lang weg. Een paar meter voor het nest houdt hij dobberend de wacht. De uitwaaierende eindveren van de opgetrokken vleugels laten zien dat niemand welkom is. Als je te dichtbij komt, wordt er gesist en kom je nog dichterbij, dan worden twee weidse vleugels uitgeslagen en de flinke poten met zwemvliezen naar voren gericht als schild. De aanval wordt onverschrokken heftig sissend ingezet. Indien nodig, komt het vrouwtje helpen.

Net als vorig jaar kropen er zes jongen uit de eieren. Ze groeiden voorspoedig op en met hun ouders bivakkeerden ze maanden elke nacht op de kade en scheten de stoep onder. Na de zomer leerden ze vliegen. Dit jaar ging het goed. Vorig jaar vlogen twee jongen zich te pletter tegen de fietsbrug. Midden herfst zijn de ouden opeens vertrokken. De jongen blijven nog een tijd. Het laatste jong dat in de Ringvaart blijft wordt verjaagd door twee gearriveerde wintergasten. Zwanen komen en gaan, maar horen bij de Meer. #

Dick Feenstra

Categorie: #Dwars door de buurt

Lees Interacties

Reacties

  1. Marijke zegt

    8 augustus 2020 om 20:46

    Wat een leuk verhaal! Zwanen blijven boeien! Ik ben nu 58 en al vanaf 5 jaar een grote fan van ze!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • De buurt bloeit!
  • Veilig door het Amsterdams verkeer
  • Wibautas: auto’s, kennis en veel groen!
  • Het licht van zware sterren
  • Eindstation lijn 9 (Dam – Linnaeusstraat)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Meetprecisie met een knipoog

Bron: #Dwars door de buurt – editie 229 Jarenlang stond er een clown voor de etalage van opticien Stork op de Middenweg 55. Na de verbouwing van de zaak in 2005 is deze vertrokken. Nu zijn het vooral de kleurrijke, zelfgemaakte glaskunst decoraties en een antiekkastje met parafernalia van opa Teun in het interieur, die […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Sporten in de allereerste queer-sportschool van Amsterdam

Bron: AT5.nl Amsterdam is een nieuwe sportschool rijker. Eentje met een kleurrijk randje, genaamd: We Are Queer. De naam zegt het al: de sportschool in de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost richt zich helemaal op de LHBTQIA+ gemeenschap. Dat was hoognodig volgens oprichter en personal trainer Senn van Beek. Queergyms bestaan al een langere tijd in de Verenigde […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost