1923 – 2019
Auteur: Jo Haen – Verteller: Ron van Ewijk (1959). Geboren in Amsterdam in de Frederikstraat bij het Vondelpark. Samen met zijn vrouw Willy eigenaar van Liwi, meubelstoffeerderij.
Van Zeeburgerpad tot Wagenaarstraat
Op een regenachtige vrijdagmiddag in december fiets ik naar de Wagenaarstraat 70 hoek Dapperstraat voor een interview met Ron van Ewijk. Samen met zijn vrouw Willy is hij eigenaar van meubelstoffeerderij LIWI, die al bijna 100 jaar bestaat. Hij heeft als 19-jarige in 1979 de zaak van zijn vader Martinus overgenomen, die het in 1949 weer had overgenomen van Lies en Wim. Vandaar de naam LIWI, de naam die het nu nog steeds draagt.
Zij begonnen het bedrijf in 1923 op het Zeeburgerpad, verhuisden vandaar naar de Wagenaarstraat 12-14, waar de vader van Ron de stoffeerderij heeft overgenomen en waar ze 40 jaar hebben gezeten. Daarna is er nog een paar keer verhuisd wegens buurtrenovaties en nu zit men alweer jaren in de Wagenaarstraat 70. Maar niet voor lang meer, want ook dit pand gaat gerenoveerd worden en in februari 2020 wordt er verhuisd naar de 2e van Swindenstraat hoek Dappermarkt. Ze blijven dus gelukkig vlakbij de markt, want de markt kan Ron niet missen! Hij kent er bijna iedereen.
Stoffeerdersvak geleerd op het Meubilerings College
Ron is een geboren Amsterdammer. Door zijn vader is hij het stoffeerdersvak ingerold, dat was eigenlijk vanzelfsprekend. Zijn vader leerde het vak in de praktijk, maar Ron volgde de opleiding tot stoffeerder op het Meubilerings College. Als 19-jarige al nam hij het bedrijf, zoals hierboven reeds aangegeven, in 1979 over van zijn vader, die daarna nog 20 jaar in de zaak werkzaam bleef.
Er is in de loop der jaren niet veel veranderd wat het werk betreft. Het is praktisch allemaal nog handwerk, alleen werd er vroeger meer gespijkerd en wordt er tegenwoordig gewerkt met een nietmachine. En uiteraard een naaimachine.
Wat wordt er gestoffeerd?
Alles wat los en vast zit: banken, stoelen, krukken, poefen enz. Zelfs moest hij een keer een kastje stofferen waar een vibrator in kwam te liggen! Je zou zeggen dat er tegenwoordig minder werk is, maar niets is minder waar. Hij kan het werk bijna niet aan. Van heinde en verre weten ze LIWI te vinden, niet alleen particulieren maar ook horeca zoals American, Bulldog en Bioscoop Tuschinsky. Tevens heeft hij veel BN-ers als klant zoals b.v. Joop Braakhekke (inmiddels overleden).
Goed personeel en Moos, de Bordeaudog
Momenteel werken naast Ron en zijn vrouw Willy ook nog 3 medewerkers in het bedrijf: Kelly, Audrey en Jaap. De stoffeerderij staat vol met meubels, werktafels, naai- en nietmachine, maar de grote Bordeauxdog Moos kan er nog wel bij. Het prachtige beest ligt heerlijk languit op een kleed op de vloer. Jaap, die eerst sportjournalist was, heeft zich laten omscholen en zal binnenkort zijn stoffeerdersdiploma halen op de Ambachts Academie. Hij werkt inmiddels 1 ½ jaar bij Ron en is een uitstekende kracht, evenals de 2 dames trouwens, die rustig doorwerken terwijl ik met Ron in gesprek ben, onder het genot een kopje koffie. De sfeer is goed en dat is belangrijk.
Het regent nog steeds als ik op de fiets naar huis ga. Ik vind het geweldig dat er nog zo’n bedrijf bestaat waar alles handmatig gebeurt en waar men liefde voor het vak heeft. En dat het goed en vakkundig gebeurt daar kan ik van meespreken. Mijn eigen bank ziet er door de ‘renovatie’ van Ron en zijn medewerkers weer picobello uit. Vakwerk!!! Een aanrader! LIWI – vanaf februari 2e van Swindenstraat, op de hoek van het Dapperplein.
Geef een reactie