Bron: #Dwars door de buurt – editie 248
Een indrukwekkende staalkaart aan culturele activiteiten werd gepresenteerd bij een prachtige voorstelling van Leven in je buurt in het Wereldmuseum op 26 februari. Drie organisaties werken samen om dit gratis aanbod van deze activiteiten voor iedereen mogelijk te maken: de welzijnsorganisatie Dynamo, PRA Muziektheater en Boost.

‘Ik ben buurvrouw, ik ben Annie.’ Volgens Habiba was dit haar welkom in de Dapperbuurt toen ze er vanuit haar kleine kustdorp in Tunesië terecht kwam in de vorige eeuw. Annie met de bruine krullen bemoeide zich graag met de nieuwe bewoners naast haar. Habiba denkt er met waardering aan terug als ze haar verhaal vertelt aan honderden mensen in het Wereldmuseum. Die kwamen om de voorstelling met de titel Oost trekt de wereld in mee te beleven. Uit de presentatie blijkt al snel dat de helft van de bezoekers nog nooit in dit museum is geweest. En dat de wereld allang Oost in is getrokken.
Vanuit de balustrades keken de reguliere bezoekers van het museum mee, maar ook de mensen die geen plek meer hadden kunnen bemachtigen omdat voor de gratis voorstelling al weken daarvoor geen kaartjes meer te krijgen waren. Daardoor leek de grote zaal ineens een schouwburg met loges voor hogere bezoekers.
Boost Band
De voorstelling begint met de klanken van een peervormig snaarinstrument, de oed. Geleidelijk voegen andere instrumenten zich bij de oed: een viool, gitaar, fluit, de daf, een accordeon en percussie. Het is de Boost Band. De band is ontstaan in Boost waar nieuwkomers op weg worden geholpen in de compleet nieuwe omgeving die Amsterdam Oost voor ze is. Er is een grote groep vrijwilligers die hen de nieuwe taal leert, met hen sport, kookt, computert, naait, fietst en dus… muziek maakt.
Ketting van haat
Maar dan komen vier dansers de grote hal in waar de bezoekers in een immense kring zitten. Een jongetje staat op, gaat meedoen en zijn fans juichen hem toe. De hele hal wordt dan doodstil als een jongeman uit Iran een lied vol passie en verdriet zingt. En geleidelijk aan komt er meer. Verhalen van migratie en van altijd hier al gewoond hebben. Surinaamse vrouwen die het kinderliedje Kaiman zingen en acteren, Indische dames met Nina Bobo uit hun geboorteland, en een hele troep kinderen die twee virtuoze jonge dansers volgen.

Een man in een groene trui staat op en de Boost Band volgt zijn bewegingen in wat wel lijkt op een intens gevecht tegen het noodlot. Maar ook de band heeft zijn solisten; een nakomeling van tot slaaf gemaakten vertelt hoe de gevangenschap van zijn voorouders nog steeds in hem doorwerkte. Dat hij vast zat aan de ketting van haat. Hij bevrijdde zich van die haat door het geloof en uiteindelijk krijgt hij iedereen in de hal mee in zijn lied over het afschudden van de ketenen.
Blij
Een hoogtepunt is het lied Laat me van Ramses Shaffy. Eerst in het Nederlands, dan in het Turks en tenslotte in het Iraans. Oorspronkelijk is het een lied van een jongeman die zich niet in een keurslijf thuis voelt, maar het krijgt zo wel een veel diepere lading. Zoals altijd bij de bijeenkomsten van PRA ontaardt het gebeuren uiteindelijk in een kluwen blije mensen die zich al of niet op de vloer wagen. #
Anneke Hesp
Leven in je buurt presenteert deze zomer weer de maandelijkse open middagen vanaf 15.30 uur voor iedereen om te komen kijken en/of mee te doen.
Zondag 30 maart en donderdag 17 april in Boost, Danie Therouxstraat 2.
Vrijdagen 16 mei en 27 juni bij Genieten, Oranje Vrijstaatplein 2.
Ook de Boost Band gaat door en nodigt u uit om mee te doen in de maandelijkse jamsessies: op 2 april en 11 juni vanaf 15.30 uur. Maar er is van 10 maart tot en met 23 juni om 15.30 uur ook iedere week samen spelen. Plek: Boost op de Danie Therouxstraat 2. Alle niveaus en alle instrumenten zijn welkom
Geef een reactie