• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Wally Tax uit de Blasiusstraat in Amsterdam-Oost

9 september 2019 door Ron 6 Reacties

Bron: Frank van Vuuren

“The Outsiders worden in 1960 opgericht en onderscheiden zich van andere toenmalige Nederbeatacts door hun onmiskenbare garagerock -een voorloper van punk- en hun charismatische voorman, de zoon van een Russische moeder en nederlandse vader, Wladimir Tax. Tax is het eerste echte rockidool van Nederland, hij is de hipste Amsterdammer met de mooiste vriendin -model Loesje Hamel- flaneert door de straten van Amsterdam en is te vinden in de dan populaire gelegenheden café Eijlders, Reijnders en De Kring. The Outsiders staan in het voorprogramma van de Rolling Stones en Little Richard en toeren door Europa. The Outsiders gaan in 1969 uit elkaar en Tax begint een solocarrière. Het succes met The Outsiders zal hij echter nooit meer evenaren.

Foto: Rob Mieremet

Midden jaren ’60 van de vorige eeuw was de Amsterdamse band The Outsiders de ruigere versie van de toen ook populaire Golden Earrings, wilder dan Shocking Blue, en voorzien van een zanger die alle andere deed verbleken: Wally Tax. Geboren aan de Oostersekade verliet de ras-Amsterdammer Tax zijn geboortestad nooit, de laatste jaren van zijn leven bracht Tax door in Amsterdam – Oost.

Blasiusstraat 24 hs is waar een levende legende zijn laatste jaren slijt: Wally Tax woont hier in zijn eentje op de begane grond. Zijn huis is een rommeltje, eens in de zoveel tijd ruimen vrienden de boel een beetje op. Verder is er weinig aanloop, behalve de drugsdealers die door de brievenbus van zijn voordeur roepen of hij thuis is. Vanaf ‘s ochtends vroeg is de alcoholist Tax in koffiehuizen en cafés in Oost als Amstelstroom en De Viersprong te vinden waar hij soms om 7 uur ‘s ochtends voor de deur staat voor een dubbele beerenburger.

Blasiusstraat 24 hs, het laatste adres van Wally Tax

Op bezoek bij Elvis
Tax is een icoon van de Nederlandse popmuziek en een voorbeeld voor vele muzikanten -Nirvana’s Kurt Cobain schijnt naar Tax op zoek te zijn gegaan toen hij begin jaren ’90 met Nirvana in Amsterdam optrad. Naast zijn drank- en drugsverslaving heeft ook het karakter van Tax heeft niet meegewerkt bij het consolideren van zijn succes in de jaren ’60, Tax is een onbetrouwbare fantast die vooral alles eraan doet zelf te overleven. Zo vertelt Tax dat hij op Woodstock heeft opgetreden, een Grammy heeft gewonnen, bij Elvis Presley in Graceland op bezoek is geweest en dat hij muziek heeft gemaakt met Jimi Hendrix. Allemaal niet waar. Alhoewel hij met Jimi Hendrix inderdaad op meerdere manieren te maken heeft gehad: in 1967 is Hendrix in Amsterdam voor een tv-optreden en verblijft ‘s avonds bij de hippe dichter Simon Vinkenoog op de Noordermarkt. Wally is daarbij aanwezig, evenals de mooie Hitweekjournaliste Laurie Langenbach met wie Hendrix die nacht door zal brengen. Tien jaar later zal deze Laurie Langenbach de grote liefde van Wally Tax worden. Ze wonen van 1979 tot 1984 samen in de Des Présstraat 1 in Zuid.

Foto: Geïllustreerde Pers – Laurie en Wally op een feestje bij de Geïllustreerde Pers aan de Stadhouderskade ter ere van het blad Leef! waar Laurie voor schreef

Wally en Laurie
In 1982 wordt bij Laurie baarmoederhalskanker geconstateerd. In tegenstelling tot de ongezond levende rocker Wally is Laurie een macrobiotische gezondheidsfreak die aan yoga doet, en ze besluit zich niet via reguliere geneeskunde te laten behandelen maar bij een vage sekte in Japan. Wally gaat met haar mee en ze verblijven maandenlang in het Japanse Mishima bij de sekte van Masahiro Oki die belooft Laurie te genezen met een combinatie van yoga en zenboedhisme. De toestand van Laurie verslechtert snel en uiteindelijk vertrekt Wally met een doodzieke en uitgehongerde Laurie terug naar Nederland waar zij een maand later overlijdt. Tax is een gebroken man, zijn leven ligt aan diggelen en komt pas weer in een evenwichtiger toestand zodra hij vriendin Mette ontmoet, een kunstenares met een atelier in de Blasiusstraat, daar gaat Wally wonen.

De Wally-taks
Oost is een geliefde buurt van Wally, hij zit op school aan het Javaplantsoen, zijn eerste baantjes als hij begin jaren ’60 voortijdig de Mulo verlaat heeft hij in de Watergraafsmeer, en begin jaren ’70 woont hij geruime tijd in de Wagenaarstraat in de Dapperbuurt. In de Blasiusstraat waar hij vanaf begin jaren ’90 woont is de eenling Tax met name bezig met elke dag een liedje componeren, de buurtkroegen bezoeken en herstellen van operaties als gevolg van valpartijen. Buurtbewoners kennen hem vooral van de zogenaamde ‘Wally-taks’: het bedrag dat Wally vaak komt bedelen voor een biertje. 10 april 2005 wordt Wally thuis in zijn keuken dood gevonden door vriend René Olgers, de schouwarts constateert later een natuurlijke dood veroorzaakt door een fatale combinatie van drank, medicijnen en algehele verwaarlozing.
Wally Tax ligt begraven op De Nieuwe Ooster.

Het graf van Wally Tax op De Nieuwe Ooster – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Leo Boon zegt

    17 juni 2022 om 21:37

    Wally was vijf jaar ouder en heel wat wereldwijzer dan ik, toch had ik het plezier om voor een tijdje in zijn kennissenkring te vertoeven. Menig keertje late avonden met muziek en drank ervaren in de verschillende drinkgelegenheden waar hij vaak het middelpunt was. Het is allemaal een beetje wazig eind jaren 60. Misschien komt er nog iets bovendrijven over Wally als ik wat van zijn muziek draai.

    Beantwoorden
  2. Reacties zegt

    6 januari 2022 om 17:01

    Maritka van der Zee
    Wally’s moeder woonde ergens in de buurt van het Pretoriusplein want zij liep vaak bij ons langs. Ik was nog klein (5 of 6 jaar) maar weet nog dat zij een prachtige houding had, chic gekleed ging en echt opviel.

    Ineke van Gorp
    Mijn moeder heette ook Tax, weet nog steeds niet of het familie is. 😄

    Ton Dijkstra
    Begin jaren ’80 zat ik bij de Sociale Dienst in de wachtkamer. Kantoor hoek Vijzelstraat/Herengracht. Wally zat daar ook. Toen ie aan de beurt kwam, klonk het door de speakers: ‘ De heer W.Tax, loket 4!


    Corrie Hansen

    Later woonde hij in de 2e Oosterparkstraat vlakbij de Sparrenweg

    Jolanda Bronkhorst
    Zijn laatste huis was in de Blasiusstraat

    Miek Wijnbergen

    Ach dit was de hobby van mijn overleden man! Wat wist hij veel. Wat rest zijn de vele platen en cd’s. Maar deze naam komt mij absoluut bekend voor!

    Beantwoorden
  3. Henk zegt

    4 juni 2021 om 19:18

    Waar ligt de Oostersekade? Ben in 1947 in de Transvaalbuurt geboren en ook opgegroeid, maar ken tot op heden geen Oostersekade.

    Beantwoorden
    • Jo zegt

      4 juni 2021 om 19:53

      Op de kopse kant van Uilenburg ligt tussen de Oudeschans en de Nieuwe Uilenburgerstraat/Peterbrug in de korte Oostersekade. In de paar huizen die daar staan woonden voor de oorlog Joodse families, na de oorlog zat er een Joods bedrijf. Voor de renovatie van de wijk was hiernaast in de ingang van de Uilenburgerstraat ook de ingang van de Batavierstraat.

      Beantwoorden
  4. rob malasch zegt

    16 juni 2020 om 10:27

    Wally Tax is gewoon een miskend genie…er had echt veel beter voor hem gezorgd kunnen worden en bovendien was Wally echt een schat van een man.
    rob malasch.

    Beantwoorden
  5. elout smit zegt

    15 juni 2020 om 22:16

    ik woonde al op nr. 26 in de Blasiusstraat en wat me het meest is bijgebleven van Wally is dat hij iedere week een tientje kwam lenen, wat hij slechts eenmaal heeft terugbetaald, maar vanaf de keer dat hij weer eens opschepte hoeveel tonnen hij aan royalties had opgestreken ben ik gestopt; voor mij is hij altijd een tamelijke loser geweest, maar goed, ik kwam uit Den Haag en de bands daar waren veel beter, maar rust in vrede, Wally

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Omval in Ansichtkaarten
  • Celebesstraat in ansichtkaarten
  • De Open Hof: nieuwe bewoners!
  • Wie zaait zal oogsten en… soep eten!
  • ‘We wíllen rigoureus vergroenen’

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

De zon schijnt niet voor iedereen

Bron: #Dwars door de buurt – editie 233 De verduurzaming van oude huurwoningen loopt achter en dat is niet altijd een kwestie van budget. Het aanbod van Woningbouwcorporaties om zonnepanelen te laten huren door hun bewoners kent nog de nodige obstakels. Onder het motto ‘de zon schijnt voor iedereen’ verhuurt Zongenoot, speciaal voor woningbouwcorporatie Stadgenoot, […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Visboer Snoekie op de Dappermarkt – filmpje – deel 2

2014 – Gemaakt door Jo Haen

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2023 · Dwars door Amsterdam-Oost