• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Van het gas af, wandelen over oude gasfabrieksterreinen in Amsterdam

21 juni 2020 door Ron Reageer

Vera Wandelt
Eigenlijk zijn we allemaal wandelaars…
Volg “Vera Wandelt” blogs

Rond 1880 wilden de Amsterdammers steeds vaker een gasaansluiting in hun woning. Op verschillende plekken in Amsterdam herrezen gasfabrieken. Eind 1921 bleek kolengas niet langer lucratief en saneerde men de vervuilde gebieden. Hoewel de meeste steden in Nederland na de aardgasvondst in Groningen hun gasfabrieken lieten slopen, bleven in Amsterdam veel fabriekscomplexen bewaard en kregen ze een hernieuwde bestemming. De afgelopen jaren maakten we veel wandelingen in Amsterdam en daarbij deden we vier gasfabrieksterreinen aan.

Westergasfabriek
In 1883 bouwde men de grootste steenkolengasfabriek in Nederland, de Westergasfabriek. Het steenkoolgas gebruikte men voor de verlichting van gebouwen en straten. De architect Isaac Gosschalk ontwierp de gebouwen in Hollandse neorenaissance stijl.

Foto: Vera Wandelt

Sinds 2002 is het terrein een Cultuurpark met een filmhuis, theater en evenemententerrein. Met de wandeling “Oud West” uit de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” kwamen we over het Westergasfabriek complex. We wandelden langs de iconische gebouwen en maakten we terras stop bij het Ketelhuis. De namen van de gebouwen herinneren nog steeds aan de tijd van toen.

Foto: Vera Wandelt

Ook met een route van de Avondvierdaagse Westerpark kwamen we door het gebied. Toen wandelden we meer over het groene gedeelte van het complex. Met de route liepen we letterlijk door de oude gashouders. De plek waar men ooit gas opsloeg, stond nu een reiger aan de waterkant.

Foto: Vera Wandelt

Oostergasfabriek
Vanaf 1885 bouwde men de Oostergasfabriek. Ook Isaac Gosschalk ontwierp hier de gebouwen op dit fabrieksterrein. Er kwamen drie woonhuizen, zes fabrieken, twee gashouders en installaties. De gasproductie stopte in 1923. Een aantal van de gebouwen kreeg een andere functie. Zo kwam in de Stokerij een zwembad en in de gebouwen langs de Ringvaart een melkfabriek.

Foto: Vera Wandelt

Tijdens de wandeling “Ten oosten van de Amstel” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam deden we het complex aan. We wandelden over het oude fabrieksterrein waar de gebouwen van weleer nog zichtbaar waren. Om de gebouwen heen zagen we nieuwe appartementen en winkels. Ook heeft het stadsdeelkantoor van Amsterdam Oost een plek gekregen tussen het herleefd erfgoed.

Foto: Vera Wandelt

Met de wandeling “Amsterdam: Herleefd erfgoed in Centrum en Oost” van routemaker Gerard Goudriaan kwamen we over het oude terrein. We dronken een drankje in het café-restaurant Poesiat & Kater, dat is gevestigd in de oude Ammoniakfabriek en vroegere dierenasiel.

Foto: Vera Wandelt

Zuidergasfabriek
In de wijk Overamstel stond tot 1967 de Zuidergasfabriek. De meeste van de fabrieksgebouwen zijn gesloopt, maar een aantal gebouwen zoals de watertoren uit 1910 is behouden en is rijksmonument. Om de toren heen start men in 2019, nadat de bodem is gesaneerd, de aanleg van Park Somerlust, met een monumentaal hek en wandelpaden langs de Amstel.

Foto: Vera Wandelt

Met de wandelroute “Ten oosten van de Amstel” deden we niet alleen de Oostergasfabriek aan, maar wandelden we ook langs het Zuidergasfabrieksterrein. We liepen over een vlonder langs de Amstel. Enkele boten lagen aan de steigers en de palen in het water waren bewoond door aalscholvers. Meerkoetjes liepen met hun grote grijze zwemvliezen over de houten kade en in de verte zagen we de beeldbepalende watertoren van het vroegere gasfabrieksterrein.

Noordergasfabriek
De Noordergasfabriek bouwde men in hetzelfde jaar als de Zuidergasfabriek in 1913. Deze fabriek moet de omringende dorpen in Noord van gas voorzien. In 1924 ging het fungeren als distributiestation en nu is het industrieel erfgoed een verzamelgebouw.

Foto: Vera Wandelt

Met de wandelroute “Amsterdam: Herleefd erfgoed aan het IJ” van de routemaker Gerard Goudriaan kwamen we onlangs langs dit noordelijk gasfabriek terrein.

Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram 

Categorie: Verhalen Tags: Vera Wandelt

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Een dijk te ver
  • Mensen verleiden om naar buiten te komen
  • Struikelend over straat
  • Wijkagent neemt buurtsignalen serieus
  • De buurt bloeit!

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Een leven lang beton

Bron: #Dwars door de buurt – editie 244 In het kader van honderd jaar Betondorp sprak Dwars met Alie Lagard (98): over haar leven en de vele veranderingen in de afgelopen eeuw. Eenmaal op haar praatstoel, zit de Betondorpse vol verhalen, steekt ze haar ongezouten mening niet onder stoelen of banken en blijkt ze over […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Marktkraam in de rouw

2013 – Een mooie traditie Door Jo Haen Als er een marktkoopman op een Amsterdamse markt overlijdt is het traditie dat zijn kraam met een z.g. zwartdoek wordt bedekt en daarop een foto van de overledene en een bloemetje worden geplaatst. Of een condoleancekaart. Dit uit respect voor de overledene. Het wordt verzorgd door het […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost