22 maart 1943 – 17 januari 2024
Door: Jo Haen
Op 17 januari 2024 2 Stolpersteine geplaatst
Op woensdag 17 januari 2024 zijn er 2 Stolpersteine (Struikelsteentjes) geplaatst vóór 2e Oosterparkstraat 245, ter nagedachtenis aan Klaartje de Zwarte-Walvisch en haar man Joseph de Zwarte. Op dit adres zijn ze in maart 1943 door de SD opgepakt en uiteindelijk vermoord in een concentratiekamp. Klaartje heeft een indrukwekkend dagboek bijgehouden vanaf de tijd dat ze is opgehaald tot aan Westerbork, waar ze het heeft kunnen geven aan Sal de Zwarte, een zwager, die de oorlog heeft overleefd. En zo is het dagboek bewaard kunnen blijven. Zijn kleindochter Debbie was bij de ceremonie aanwezig, speciaal overgekomen uit Canada. Ook Channa en Jaap Walvisch, familieleden van Klaartje, waren erbij. Heel bijzonder.
Inzamelingsactie
Rond kwart voor 12 verzamelde zich een aantal belangstellenden, waaronder dus de bovengenoemde familieleden, maar ook ex-bewoners, toekomstige bewoners, en natuurlijk een aantal mensen dat via een inzamelingsactie van Vrienden van Watergraafsmeer op onze FB-pagina financieel hebben bijgedragen om plaatsing van de steentjes te kunnen realiseren. Ook An Huitzing, vrijwilliger bij de Stichting Stolpersteine, was aanwezig. Door een artikel van Meland Langeveld, (ook een van de aanwezigen), over de Klaartje de Zwarte-Walvischbrug in het Oosterpark waren we op het idee gekomen van de Stolpersteine en hielden we een inzamelingsactie.
Plaatsing Stolpersteine
Twee stratenmakers van de gemeente haalden een tegel uit het trottoir en verwijderden daarvan een rechthoekig stuk zodat de Stolpersteine daarin gepast konden worden. We keken allemaal toe hoe het in zijn werk ging.
Toespraakjes, Kaddisj en stukje uit het dagboek
Daarna was er gelegenheid voor toespraakjes. O.a. door Debbie uit Canada. Zij voelde zich zeer vereerd dat ze erbij kon zijn en vond het jammer, dat ze geen Nederlands sprak. Ikzelf gaf wat informatie over het tot stand komen van de plaatsing en las een stukje voor uit het dagboek ‘Alles ging aan flarden’. Hoe het was gegaan toen de Duitsers ineens voor de deur stonden en brutaal naar binnen gingen en zich onbeschoft gedroegen. Ik eindigde met een minuut stilte te vragen. Jaap Walvisch las de Kaddisj, een traditioneel joods gebed voor de doden.
Een van de aanwezigen vertelde dat het speelgoed waarvan sprake is in het dagboek waarschijnlijk van zijn moeder is geweest. Zij heeft in het huis gewoond voordat Klaartje en haar man erin kwamen. Heel bijzonder om te horen.
Er werden bloemen en steentjes gelegd en omdat het huis gerenoveerd wordt en het op het moment leeg staat was er nog de mogelijkheid om even binnen te kijken in de voormalige huiskamer, waar door een aantal mensen gebruik van werd gemaakt.
Indrukwekkend en ontroerend
Het was een indrukwekkende, mooie en ontroerende ceremonie. Klaartje zelf schrijft in haar dagboek: “Ik hoop vurig dat alles wat ik hierin heb geschreven nog eens de buitenwereld zal bereiken.”
Klaartje zal altijd in herinnering blijven
Dat is gelukkig gebeurd, het boek is in 2009 uitgegeven, de teksteditie is verzorgd door Ariane Zwiers, die helaas niet aanwezig kon zijn. Klaartje beschrijft in haar dagboek de vreselijke toestanden in de diverse opvangplekken en vooral de gruwelijkheden in kamp Vught hebben mij diep getroffen.
Het mag niet vergeten worden en Klaartje zal altijd in onze herinnering blijven door het boek en de brug.
Zoals Jaap Walvisch opmerkte:
Zo lang wij hun namen noemen zullen wij ze niet vergeten.’
‘Vergeten zijn ze niet, nooit zullen wij ze vergeten.”
Jo zegt
Op 22 november 2009 werd het dagboek van Klaartje in de Hollandse Schouwburg gepresenteerd.
Om het verslag te lezen ga naar https://archief.ntr.nl/deoorlog/weblog/2009/12/09/presentatie-oorlogsdagboek-klaartje-de-zwarte-walvisch/index.html
Het originele manuscript.
Reacties van familieleden van Klaartje en Joseph de Zwarte-Walvisch zegt
Het was voor mij een eer dat ik aanwezig kon en mocht zijn bij deze bijzondere gelegenheid. Als ik niet was gevraagd er bij te zijn had ik niet geweten van de Stolpersteinen voor mijn moedige tante Klaartje en haar Joseph..
Mijn bijzondere dank geldt voor jullie, de Stichting 🙏
Ik werd zeer geraakt door de voorlezing uit het dagboek ‘Alles ging aan flarden’ op deze onheilsplek bij deze gelegenheid.
Mijn emotie deed een belangrijke uitspraak vergeten:
‘Zo lang wij hun namen noemen zullen wij ze niet vergeten.’
‘Vergeten zijn ze niet, nooit zullen wij ze vergeten.
Met hartelijke groet,
Jaap Walvisch
————————-
Lieve Jo,
Dank je wel voor de lieve woorden. Ik vond het ook bijzonder dat ik erbij kon zijn. Ik heb respect voor U en de organisatie die het leggen van de steentjes organiseert, heel veel dank wat U allen voor ons doet.
Ik wens U sterkte en succes de komende tijd met alles waar U mee bezig bent en nog vele mooie jaren in gezondheid samen met al Uw dierbaren.
Fijne dag verder en hartelijke groet,
Channa
Els Rebel Haen zegt
Els Rebel Haen
Zeer indrukwekkend, dit mag nooit vergeten worden ! Dank aan allen die dit mogelijk gemaakt hebben, in t bijzonder Jo Haen-van Langen van Vrienden van Watergraafsmeer.
Reacties zegt
Manja
Dank jullie wel voor het initiatief, struikelstenen voor Klaartje en Joseph.
en voor het mooie verslag
“Ik hoop vurig dat alles wat ik hierin heb geschreven nog eens de buitenwereld zal bereiken.”
mooi
Kees
Dank je wel, Jo! Ik heb het met belangstelling gelezen en ben onder de indruk van jullie initiatief! Goed dat dit gedaan is!
Titia Vuyk, Amsteldorp
Vandaag waren mijn man Guido Keizer en ik bij het leggen van de struikelstenen voor Klaartje en Joseph de Zwarte-Walvisch.
We vonden het heel mooi en ontroerend. Dank dat je ons erop attent hebt gemaakt.
Anneke zegt
Wat een mooi verslag van deze indrukwekkende herdenking.
Een mooi initiatief ook om de stolpersteine te plaatsen met hun namen . Voor altijd in de stad
Ron zegt
Zeer, ZEER indrukwekkend.
Voor mij de eerste keer dat ik hierbij aanwezig was.
Vooral de sprekers met hun verhaal greep mij aan.
Mooi dat VvWGM dit gedaan heeft.
Gr.,
Ron
Remmo Tolsma zegt
Remmo Tolsma
Jo het was een indrukwekkende bijeenkomst in de 2e Oosterparkstraat mooi dat we dit hebben kunnen doen voor Klaartje en haar man. Het was mooi om zo dicht bij hun laatste huis te staan.