Bron: Kerkcentrum Gereformeerde Gezindte – 8 mei 1981
In de Dapperstraat nr. 19 is een leuk winkeltje gevestigd dat de naam draagt: Snuffelboetiek. Maar wie voor de etalageruit staat, zal als hij oplettend is, de kleine lettertjes „Poppendokter” zeker gewaar worden! Dat verklaart dan meteen waarom er in die Snuffelboetiek zoveel poppen staan uitgestald, van modern tot oud, van porseleine tot barbiepop!
Als we naar binnen gaan om eens kennis te maken met die poppendokter, blijkt dit een vriendelijke man te zijn die zijn werk, of hobby zoals hij het zelf noemt, met veel plezier doet. ,,Het is enorm leuk werk. Je komt de gekste dingetjes tegen en je werkt met de vreemdste onderdeeltjes, vooral als het de antieke poppen betreft.”
Kunnen alleen de antieke poppen terecht bij de poppendokter? „Nee, wij maken alles wat maar te maken is. Dus van gewone speelpop tot aan een echte antieke pop toe die dient als sier. Natuurlijk krijgen we wel het meest oude poppen hier. Bijvoorbeeld met klachten als: een vingertje gebroken, het neusje eraf…. of de elastiekjes kapot, zodat de armpjes en beentjes niet meer functioneren….”
Van vader op zoon
Poppendokter kun je natuurlijk niet zomaar worden. In de Dapperstraat zit al meer dan 60 jaar een poppendokter en de huidige dokter heeft het beroep weer van zijn vader overgenomen. Het is dus een bekend adres geworden voor de zieke poppen.
De klanten kunnen ook op een gezellige manier kennismaken met het werk van de poppendokter. Achter in de winkel staat de balie, zodat rustig gekeken kan worden hoe de dokter de reparaties verricht.
Aan de ene kant van het winkeltje zie je tientallen bakjes met oogjes, vingertjes, scharniertjes, enz. en aan de andere kant staan de poppen uitgestald. Ook zijn er de verschillende haardrachten (pruiken) te bekijken. Het is allemaal enorm fijn materiaal om mee te werken.
Voor mensen die de oudere poppen mooi vinden maar de aanschaf van echte antieke exemplaren te duur vinden, heeft de poppendokter voldoende keus . in namaak-antieke poppen. „Er is veel vraag naar die namaak-antieke poppen. Menige kast in de huiskamer of meisjeskamer wordt ermee versierd…. Het zijn die porseleinen poppen met kanten jurkjes, de grappige geverfde gezichtjes en de hoge veterlaarsjes….” Van het repareren van poppen alléén, kan de popjendokter helaas niet bestaan. „We lebben er altijd speelgoed bij gehad, maar nu hebben we een cadeau-afdeling in onze winkel. Ik zou best alleen poppendokter willen zijn, maar dat is geen haalbare kaart.”
Of het repareren van poppen over het algemeen duur is?…. „Daar is natuurlijk weinig van te zeggen. We doen reparaties die niets kosten. Bijvoorbeeld als het iets is wat we meteen in orde kunnen maken. Maar het kan ook zo”n tweehonderd tot driehonderd gulden gaan kosten! Maar dan betreft het natuurlijk een antieke pop, die veel geld waard is.
Om zomaar wat te noemen: Een vingertje aanzetten bij een antieke pop kost ƒ 12,50. Dat wordt dan heel onzichtbaar gedaan en het vingertje wordt keurig bijgewerkt… Elastiek vernieuwen komt op ongeveer ƒ 12,00. Dat komt ontzettend veel voor, want de antieke poppen zijn allemaal met elastiek gemaakt. Een oogje inzetten gaat 10 of 12 gulden kosten, maar bij een antieke pop ligt het op ongeveer ƒ 60,00.
Kortom, heus de moeite waard- om met een oude of antieke pop naar de poppendokter te gaan als dat nodig is. Het is zonde om die pronkstukken uit lang vervlogen dagen in een oude schoenendoos weg te leggen!”
Precisiewerk
De poppendokter weet er al gauw raad mee, als er iets mis is. Natuurlijk moet hij daarvoor goed weten hoe zo’n antieke pop er oorspronkelijk uit heeft gezien,.om vooral ook de details goed te repareren. „In het Nederlands zijn daar helaas niet zoveel boeken over, maar in het Engels gelukkig wel. Daar kunnen we veel gegevens uithalen en ook tonen de foto”s ons dan hoe het euvel hersteld kan worden…. Dat is soms ook de reden waarom de reparaties aan de antieke poppen soms zo duur uitkomen. Het is echt precisiewerk en de mensen verwachten van de poppendokter dat de pop echt weer helemaal ,,goed” wordt…”
Een bezoekje aan de poppendokter is voor alle poppenmoeders beslist de moeite waard. Veel keus is er niet meer tegenwoordig, want de poppendokters zijn schaars geworden. Er zijn er zo”n zes of zeven in ons land, maar die enkelen zullen uw poppen dan ook met zorg behandelen!
—————–
Poppendokter
Mijn opa en oma, Piet (Peter) en Bep Haarlem woonden in de Dapperstraat nr. 6 op 2 hoog.
Ik ging vaak met mijn oma naar de poppendokter maar dan niet voor de poppen maar voor de miniatuurauto’tjes.
Wij woonden toen nog in Utrecht en als wij dan op zondag bij ze op visite waren wilde ik altijd naar de poppendokter. Als mijn oma dan zei dat die gesloten was wilde ik dat niet geloven. Zij ging dan met mij mee om te laten zien dat hij inderdaad gesloten was.
Teleurgesteld liep ik dan weer met haar terug.
John Rovers
—————–
Volgens de gezinskaart van vader Jan Appel (1891) EN volgens de woningkaart van Dapperstraat 17-hs, woont zij het gezin Appel vanaf maart 1920 op Dapperstraat 17-hs.
Hoewel het gezin vanaf aug. 1928 op Linnaeusstraat 11 en Commelinstraat 25-2 woonde, heeft vader Jan Appel zijn kapperszaak tot in de jaren 50 op Dapperstraat 17.
Dat is in het stukje tussen de Pieter Vlamingstraat en de von Zesenstraat. (Later hernummerd tot 141-147). Dus de J. Appel op de foto is de vader van Karel Appel.
Rechts daarvan op nr. 19 zat een sigarenwinkel en later poppendokter/speelgoedwinkel Landzaat
op nr.21 de ijzerwinkel van Melchers, op nr.23 huishoudelijke artikelen van Kuenen en op nr.25 slager Karstens.
Leon de laat
B v d Zwaag zegt
goeiedag
ik heb een Wildebras pop van 63 jaar oud waarvan de elastiekjes echt helemaal verrot zijn zou ik die bij u kunnen laten maken..
bv dank
Rinskje van Rooijen zegt
Ik heb drie oude poppen van mijn tante waar de ogen naar binnen zijn gevallen. Kan dat bij jullie gerepareerd worden.
Trees van de Haterd zegt
ik woonde boven de poppendokter, ging altijd even kijken, ook heel veel traantjes, als er weer 1 pop met 1 been of arm werd gebracht.. groetjes Trees.
Irene zegt
Beste poppendokter,
Mijn nichtje Merel van 7 jaar heeft een knuffel konijn waarvan de nek wat scheurtjes en gaatjes heeft. De knuffel is ook 7 jaar.
We willen Tu (zoals het konijn heet, Tu (uitspraak “Toe”) is het chinese woord voor konijn, Merel is half chinees) door de dokter laten maken, maar Tu mag niet van Merel bij de dokter blijven.
Is het mogelijk om Tu te maken en we hem dezelfde dag weer op komen halen? We kunnen uiteraard een keer langs komen om te laten zien wat er scheelt aan Tu.
Ik verneem graag van u.
Vriendelijke groeten,
Irene
Marianne Naeff zegt
Kan ik mijn oude pop nog naar jullie brengen voor reparatie, ze is nu 60 jaar oud.
Groet
Marianne Naeff
0628246091
Reindina Lagcher zegt
Leuk en informatief artikel 😆…Ik wilde ook altijd poppendokter worden maar dat mocht niet toen ik jong was😏…Nu ben I nog altijd met poppen bezig..porselein oud en barbies..kleding ontwerpen maken..breien ..haken etc etc…gewoon als hobby. .maar nog steeds gecharmeerd van de poppendokter 😍