Bron: #Dwars door de buurt – editie 209
Deze zomer bleek het Paradijsplein een van de heetste plekken van Amsterdam. Het hitte-eiland, om de woorden van Het Parool te gebruiken, ligt achter winkelcentrum Oostpoort. Omwonenden willen daarom meer groen en bomen.
Steen, veel steen, zien de mensen die om het nieuwe Paradijsplein wonen. Schaduw is er eigenlijk niet, ook niet voor de kinderen die spelen op de speelterreinen bij basisschool De Kraal. In de hete zomer van dit jaar kon men het plein ‘s middags beter mijden: tot laat in de avond gaven de stenen hun warmte af.
Vorig jaar op een buurtborrel kwamen die geluiden binnen van de nieuwe omwonenden. Coördinator Vergroening van Oostpoort, Luca van der Putten, was eerst met bewoners in de buurt in overleg gegaan. In het gebied Polderweg, Dulcie Septemberpad en Waldenlaan zijn nu al geveltuintjes en bloembakken gekomen. In het kader van de vergroening is zelfs de Wethouder Verheyhal aangepakt. Aan de zijkant zijn klimplanten aangebracht. Maar de achterkant is nog overgelaten aan het onkruid.
Mans genoeg
Jettie van der Elsken woont aan de noordkant van het Paradijsplein. Samen met haar buren overdacht ze mogelijkheden voor vergroening. Ook basisschool De Kraal wilde meedoen, de bewoners van de oostkant en de vele jonge gezinnen in de zuidelijke koopwoningen. ‘Ik ben hier komen wonen vanuit de Watergraafsmeer. Daar hadden we ook altijd veel groen om ons heen. Dat verzorgden we zelf.’ Van der Elsken is coördinator van afdeling Amsterdam van de vereniging Groei en Bloei en weet duidelijk van wanten. ‘Maar ook de mensen hier zijn mans genoeg om zelf te bedenken wat goed voor ons is. En we hebben geluk want de samenwerking met de projectleider Vergroening van het stadsdeel is heel prettig. We kunnen van deze steenwoestijn een oase maken.
’Wind
Midden op het plein staat nog het oude industriële gebouw waar horeca in was gevestigd. Het is nog onduidelijk wat daar verder mee gaat gebeuren. ‘Rondom het plein willen we graag bomen, zodat bewoners uitzicht hebben op groen en voorbijgangers wat schaduw kunnen vinden. De beplanting moet tegen een stootje kunnen en niet al te windgevoelig zijn.’ Er wordt daarom gedacht aan tulpenbomen, prunus, krentenbomen om de steenwoestijn te veranderen naar een paradijsplein met schaduw.
Iedereen erbij
Essentieel bij deze vergroening is dat de bewoners zelf voor het onderhoud zorgen en de beplanting water geven. Er stonden op het naburige Avalon al wat geraniums, maar dat was geen onverdeeld succes. Jettie van der Elsken meent dat die te laag waren. ‘Dat werkt niet, hier heb je meer aan hoger groen’.
Ze is realistisch in haar verwachtingen en benadrukt dat iedereen mee kan doen. ‘We hebben nu een werkgroep met bewoners erin van drie kanten van het plein en ook school en de kinderopvang van Humanitas daarnaast doet mee. Ik zeg niet dat het al morgen gaat gebeuren, maar we zijn op weg.’ #
Anneke Hesp
Geef een reactie