• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Opgegroeid boven de paardenstallen van de Amstelbrouwerij

30 juni 2020 door Jo 1 Reactie

1951 – 1973

Door: Froukje Linde. Geboren in 1952 in Amsterdam Oost. Aan de Mauritskade 55. Ik heb daar tot mijn 22ste levensjaar gewoond. Ik ben toen ik 25 was verhuisd naar Nieuwegein, omdat ik daar werk had. Intussen heb ik ook nog gewoond op de Ceintuurbaan, in de Van Eeghenstraat en als laatste in de Sitterstraat (Watergraafsmeer).
Vanuit Nieuwegein ben ik verhuisd naar Lelystad en daar woon ik nog steeds. Maar elke keer als ik in Amsterdam kom heb ik het gevoel van thuiskomen.

Paardenstallen Mauritskade 55 – 57 – 1915 – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Ik groeide op met paarden, cavia’s, konijnen (die waren voor de poviet, een soort van lab. Van de Amstel Brouwerij), muizen uiteraard en mijn vader hield zelf kippen. De stallen lagen op een steenworp afstand van het Oosterpark. Als kind hadden wij (ik en mijn andere broers en zussen) een perfecte speelgelegenheid. Er was een hooizolder (waar wij niet mochten komen, maar het natuurlijk toch deden), een zgn. haverhok. Daar lag het voer in voor de paarden, oude koetsen om in te spelen, volop gelegenheid om hutten te bouwen.

Dienstwoning.
Het woongedeelte betrof een dienstwoning. Mijn vader werkte bij de Amstel Brouwerij als portier en kreeg deze woning. Wel moest hij dan de stallen en wat daarom heen was in de gaten houden.Ook was er een stalbaas. Ome Jan Fenne. Geweldige man. Hij heeft wat te stellen gehad met ons. Maar eigenlijk altijd aardig.
Soms als ik ergens in een dorpje loop ruik ik zo af en toe dat er leer bewerkt wordt met tuigleer. Die geur zal ik nooit vergeten.

Een douche en centrale verwarming.
We hadden uiteraard geen tuin maar wel een groot “plat”. Dat was een gedeelte van het dak van het voorste gedeelte van de stallen. Daar heb ik heel wat uurtjes doorgebracht om te zonnen, te spelen, voor mijn examen leren en om met vrienden en vriendinnen lekker te zitten, te drinken enz. We hadden zelfs een douche en centrale verwarming. De moederkachel stond in de keuken en brandde op kolen. Later kwam er een ketel beneden. Die ketel was zo groot als nu zo’n Amerikaanse koelkast is. En als hij aansloeg leek het alsof er een enorme explosie aan zat te komen. Eng gewoon.

De z.g. ‘dubbeltjeshuizen’ in het ‘straatje’ tijdens een verhalenwandeling – 2012 . Foto: Jo Haen .
Mauritskade.
Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

‘Het straatje’
Wij woonden daar erg vrij. We hadden geen buren. Althans niet grenzend aan ons huis. Achter ons huis was ‘het straatje’. Dat was ook de Mauritskade maar dan met kleine arbeiderswoninkjes. En aan de andere kant woonden mensen waarvan de man werkte bij het Herseninstituut, dat daar gelegen was.
We hadden altijd veel vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Dat was ook geen wonder, want de meesten van hen woonden ergens tig hoog in de Dapperbuurt of in de Oosterparkbuurt. Ook toen we ouder werden konden we ongestoord onze feestjes houden. We hoefden geen rekening te houden met de buren. De muziek kon zo hard staan als we maar wilden.

Mauritskade 55 – ± 1930 Achter de garage is nog net de paardenstal te zien – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden
Mauritskade 55 – 2013 .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. john eshuis zegt

    27 oktober 2020 om 04:18

    Na zoveel jaar weer eens gelezen. Ik heb bij Froukje in de klas gezeten, tot halverwege de mulo (voor mij).
    Je hebt het over ‘thuiskomen’, Nu op de oude dag (68) woon ik weer in oost. In de Vrolikstraat, die lang niet meer zo somber oogt als toen. Oosterparkbuurt is enorm opgeknapt. Je kent het niet meer terug. Ik ben blij dat ik daar terug ben.
    groetjes
    John Eshuis

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

#Dwars door de buurt

De Leeshal: al bijna 65 jaar in Oost

Bron: #Dwars door de buurt – editie 212 De Leeshal in de Commelinstraat, op de hoek van de Dappermarkt. Met een enorme, goed geordende hoeveelheid tweedehands boeken. Rond de 50.000. Romans, Nederlands en vertaald, studieboeken, strips, thrillers en tijdschriften. De Leeshal bestaat al bijna 65 jaar. Boven staan nog dozen die uitgezocht moeten worden en […]

Meer berichten uit deze categorie

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Twitter

Meest recente berichten

  • Ontmoet Gekke Gerrit, de schuinsmarcherende ooievaar uit Oost
  • Uit het straatbeeld weggenomen (11)
  • Nieuwe school in het Bajes Kwartier
  • Vroege voorjaarsbode?
  • Landbouwhuisdierenkak

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is nieuw en is een onderdeel van Stichting
Vrienden van Watergraafsmeer.
Dwars door Amsterdam-Oost verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel, uitgezonderd de Watergraafsmeer, d.m.v. diverse rubrieken die gewijd zijn aan o.a. de Transvaalbuurt, de Dapperbuurt enz.
Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten.
Ons e-mailadres is:
vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341



















Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Geen categorie
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen

Dappermarkt

Goedkoop winkelen op de Dappermarkt

Bron: Vuljespaarpot Winkelen, bijna iedereen houdt er van. Helaas kost het ook geld en sommigen hebben nou eenmaal niet zoveel te besteden. Voor diegenen, maar ook voor ieder ander, is de Dappermarkt in Amsterdam een geweldige optie. Een grote markt waar je heerlijk kunt winkelen tegen scherpe prijzen om geld te besparen! De Dappermarkt is […]

Meer berichten uit deze categorie

Copyright © 2021 · Dwars door Amsterdam-Oost