1959
Door: Bert Barf (1949). Geboren op de Middenweg 29 (boven fa.Valk), verhuisd naar de Mariottestraat en Archimedesweg. Na zijn diensttijd heeft hij op de Plantage Muidergracht en de Kazernestraat gewoond.
Er is heel helaas heel moeilijk iets te vinden over het zwembad ‘Het Plashuis’ aan de Diemerzeedijk. Niet te verwarren met het 5-centen-bad waar ik heb leren zwemmen en waar we heerlijke zomerse dagen hebben gehad.
‘Het Plashuis’ was gelegen aan het IJsselmeer en bereikbaar met het 5-centen-pontje en daarna liep je de dijk af richting Diemen. Aan deze dijk ging een pont op rails door het Amsterdam Rijnkanaal naar het buitenste deel van dit gebied dat verscholen lag
aan het IJsselmeer. Veel riet en begroeiing. En daar lag aan de voet van het IJsselmeer het prachtige Plashuis. Een recreatieplek waar je je echt buiten voelde en waar je je zeker indien het mooi weer was de hele dag kon vermaken.
Wel herinner ik mij dat het water niet echt diep was en verdrinken haast onmogelijk was.
Het was een eind lopen om in dit badhuis te komen, erheen viel mee maar de terugweg na een dag vol met pret viel echt niet mee.
Misschien is er meer te vertellen over deze bijzondere plek die toch eigenlijk op een rare plek lag nl aan de Diemerzeedijk waar in die jaren volop vuil illegaal is gestort.
Hopelijk kunnen lezers van dit verhaal mij meer vertellen en hebben zij misschien zelfs nog foto’s van dit zwembad.
Pagaard hendriks zegt
Wat een leuke foto’s mijn zus jannie staat er ook op .
Bob van Munster zegt
Mijn oud-oom Jaap Borgmeier heeft het Plashuis net voor de oorlog laten bouwen,.. leuk weetje; Pia Beck heeft tijdens de opening opgetreden. Hij had daar een jachthaven/scheepswerf waar hij boten (pampusklasse) en woonboten bouwde. Mijn vader Andre van Munster heeft daar als kind zijn latere vak geleerd (timmerman). Volgens mijn nog levende tante Elly Elshout-van Munster (90) zaten er idd duitsers in,.. of het een bordeel oid is geweest weet ze niet. Wel zegt ze dat er in de woonboten aldaar, onderduikers verscholen zaten tijdens de oorlog. Ik las net in een vorige reactie over “de dochter” van de eigenaar, hahaha. ..dat is dus mijn tante Wil Borgmeier en die leeft nog steeds en woont in Lelystad.
Aris van der Vliet zegt
Mijn grootvader , Aris van de Meent, was de pontwachter van het veer tussen de Ouddiemerlaan en de ‘overkant’ waar ook het Plashuis stond. Mijn grootouders hebben in 1967 daar hun 40-jarig huwelijksfeest gehouden. Zelf woonden zij in dat huis met de trapgevels van de Rijkswaterstaat. Na zijn pensioen denk ik dat zij daaruit moesten verhuizen.
Ed Peek zegt
Pontbaas Meent bracht ons altijd over het Amsterdam rijn kanaal we zaten in Diemen op school .
Ik woon na 76 jaar nog steeds op de Diemerzeedijk
Peek Watersport bedrijf.
Dymphina Lindoorn zegt
bij de Fam v.d.Meent kwam ik geregeld om te zwemmen met hun dochter Greet Veenendaal zij woonde boven mij in de Soembawastraat 42 A.dam jaren 1965. lieve ouders Fam v.d.Meent.
Ko Koedijk zegt
Het Plashuis lag recht tegenover Zwemschool Oost en er werd veel gezeild in kleine BM’s…Wij zwommen van Zwemschool Oost naar Het Plashuis en bleven dan een uurtje spelen…De eigenaar van Het Plashuis had ook een hele leuke dochter, die met mij en Jan Klee in de zeilkano mee kwam varen…En ze was verliefd op ons alle twee…hahahaha…Mooie tijden…!!!
D.lindoorn-Kroon. zegt
Het plashuis lag in een kom met diversen jachthavens zwembad politie bad en zeilschool Oost het was een aftakking van het toen gehate Merwedekanaal nu Amsterdams Rijnkanaal,dus zeker geen ijsselmeer dat lag achter de dijk Kwam er als kleuters met mijn ouders .Rond de jaren 47/52 later jaren 74 lagen wij er met een boot bij de Dam. Visser en plashuis hete toen Jagershut was ook een jachthaven geworden ik ben geboren en getogen in de Indische Buurt.
Van t hooft zegt
Wondering zelf rond 1950 op de out diemerlaan in dementia listening naar de Mercedes met pont naar overkant Dan naar plashuiis al kind leukemia herrinneringen.
D.lindoorn-Kroon. zegt
Het lag in kom een aftakking van vroeger het merwedekanaal dus niet ijsselmeer en er naast lagen woonboten en nog een paar jachthavens ik kwam er zondags met mijn ouders rond de jaren 48/52. Dit was echt al een luxe in die tijd de entree kosten 25 cent. Er kwamen mensen uit Indische buurt en Watergraafsmeer.
Onno Wielinga zegt
Er was er ook een rijdende pont bij Loenersloot; deze is vervallen bij de verbreding van het kanaal.
Het houten plashuis is in de oorlog een bordeel geweest voor duitse soldaten; na de oorlog is het gedemonteerd en weer opgebouwd in Vinkeveen. Daar is het nog steeds in gebruik als cafe restaurant De Plashoeve (Baambrugse Zuwe 167 Vinkeveen).
https://www.google.com/search?q=de+plashoeve&rlz=1C1GCEB_enNL917&oq=de+plashoeve&aqs=chrome..69i57j0l7.3285j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Johan van der Lijcke zegt
Hi Onno,
Wij zijn op zoek naar bewijs dat de Duitsers in de oorlog dit soort huizen als bordeel heeft ingezet. Is er ergens een officiele bron die aangeeft dat het Plashuis een bordeel is geweest?
Marc Stegeman zegt
Kanaalponten
De pont op de foto is een zogenaamde veerwagen die was gebouwd door Hensen uit Rotterdam. Veerwagens werden ook wel railponten genoemd omdat ze rijden over rails op de bodem van het kanaal. In de volksmond werd de term “Vadertje Langbeen” ook wel gebruikt. De locatie is volgens mij bij de Ouddiemerlaan. Er was volgens mij een gewone trekpont in de Overdiemerweg.
Verderop in het Merwedekanaal was minstens nog één veerwagen in gebruik. De ponthuisjes zijn alle van een herkenbaar Rijkswaterstaat-ontwerp. Het voordeel van een veerwagen is dat die niet schommelt door de golfslag van voorbijvarende schepen, en altijd op exact dezelfde hoogte aan de wal aanlegt zodat geen in hoogte verstelbare oprit nodig is. Dat is handig voor handkarren en paardentractie. Om dezelfde reden was op een andere plaats een hangpont (“pont transbordeur”) onder een hoge brug gehangen op een plek waar boerenkarren-met-paard de stijle klim naar de hooggelegen brug niet konden maken.
Hans Sagel zegt
Pont transbordeur was in Maarssen. Deze was onder de boogbrug over het Amsterdam Rijnkanaal opgehangen.
Dymphina Lindoorn zegt
ik heb er thuis nooit iets overgehoord dus is het waar vraag ik me af