• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Het Burgerziekenhuis

19 januari 2021 door Jo 1 Reactie

1891 – 1991

Auteur: Jo Haen

Het Burgerziekenhuis rond 1900 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

In de 19e eeuw is de gezondheidssituatie in Amsterdam zeer slecht en er komen vaak cholera- en malaria-epidemieën voor. Er zijn een paar stedelijke gasthuizen voor minder draagkrachtigen. De beter gesitueerden gaan naar de ziekenverpleging aan de Prinsengracht, maar voor de kleine burgerstand zoals ‘ambtenaren en kantoorbedienden, knappe ambachtslieden en vrouwelijke dienstbodes’ is er niets. In 1879 krijgt deze groep een eigen ziekenhuis aan de Keizersgracht met 45 bedden maar door de geplande verbreding van de Raadhuisstraat moest een nieuwe locatie worden gezocht en werd besloten een nieuw Burgerziekenhuis te bouwen aan de Linnaeusstraat naar een ontwerp van architect A.L.van Gendt. De financiën vormen echter een probleem. Toch begint men alvast het hoofdgebouw en het ziekengebouw aan de Domselaerstraat te bouwen.

Eerste steen gelegd door Woltera van Rees in 1889 – Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam Alle rechten voorbehouden
Medisch Personeel Burgerziekenhuis – 1900 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Men probeert geld bij welgestelde Amsterdammers bij elkaar te bedelen, er vindt ook een verloting plaats van tweehonderd kunstwerken die gratis door kunstenaars ter beschikking zijn gesteld. Er worden bijna vijftienduizend loten verkocht. De opbrengst is 69.000 gulden. Als bijna een miljoen gulden bij elkaar is gebracht kan het ziekenhuis op 18 maart 1891 officieel worden geopend. Een modern ziekenhuis: liften, elektrisch licht, centrale verwarming en een uitgebreide staf van artsen en verplegend personeel.

Artsen met een patient – 1900 – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden
Burgerziekenhuis – 1923 -Foto: Jan van Deudekom – Alle rechten voorbehouden

Duizenden mensen zijn er verpleegd, heel veel kinderen zijn er geboren, maar in 1991 moest het ziekenhuis zijn deuren sluiten. In Amsterdam was Zuidoost het grote AMC gebouwd. Het Burgerziekenhuis was te klein en men besloot naar Almere te verhuizen. Het gebouw staat er nog steeds maar doet geen dienst meer als ziekenhuis.

Het hoofdgebouw werd Stadsdeelkantoor voor het stadsdeel Oost, later Oost/Watergraafsmeer tot 2009.  Daarna werd het verbouwd tot hotel.  Op 10 juni 2011 opende Eden Amsterdam Manor Hotel haar deuren.
Het hotel beschikt over 125 unieke kamers, die voorzien zijn van de modernste faciliteiten. Op de begane grond bevindt zich een Italiaanse trattoria met een terras waar je kunt genieten van heerlijke, traditionele Italiaanse gerechten. Tevens heeft het hotel een gezellige loungebar, waar je behalve van een kop koffie ook kunt genieten van een cocktail. Kortom, een hotel om trots op te zijn!

Anno 2011: Het Eden Amsterdam Manor Hotel – Foto: Jo Haen
De entree foto 2011 –
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Stadsdeelhuis Oost Het Oranje-Vrijstaatplein 2. Op de achtergrond het voormalige gebouw van het CBK (kunstuitleen) met de 3 bewaard gebleven gevels van de oude gebouwen van de Oostergasfabriek. In de verte is de Indische Buurt te zien.(2011) – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Een pagina uit De Telegraaf uit 10 september 1988 Alle rechten voorbehouden

————————————–

Voor het verhaal De beroemdste patiënt van het
Burgerziekenhuis ga naar: De beroemdste patiënt van het Burgerziekenhuis

————————————-

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Conny Koreman zegt

    20 januari 2021 om 09:58

    Ik ben daar geboren op 1 maart 1954, op de dag dat mijn moeder 30 jaar werd. Ik heb er geloof ik ook nog wat foto’s van!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Ballonnenjacht
  • Veelaan – Veemarkt in ansichtkaarten
  • Grimmig
  • De Zwarte Hand
  • Barrevoets

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Diep graven in dubieuze praktijken

Bron: #Dwars door de buurt – editie 237 Follow the Money is uitgegroeid tot een gerenommeerd instituut. In tientallen (digitale) dossiers worden door een veertigtal medewerkers (financiële) misstanden boven water gehaald. Het Platform voor onderzoeksjournalistiek is mede opgericht door Eric Smit. Bij hem om de hoek spreken we elkaar op een terras als eindelijk zomerweer zich […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Dapperplein 45: Nieuw vertrekpunt naar een betere buurt

Bron: oost-online.nl De Dapperbuurt staat voor veranderingen. De markt en de Eerste van Swindenstraat gaan op de schop. Diverse panden worden opgeknapt. Om bewoners en ondernemers meer te betrekken bij wat in hun buurt gebeurt, heeft de gemeente begin juli op het Dapperplein 45 een samenwerkingsplek geopend. Iedereen kan hier terecht met plannen, ideeën, zorgen […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost