• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Een oorlogsmonument in de binnentuin

5 september 2021 door Jo 18 Reacties

Door Jo Haen
Verteller: Ernst van Gend (1964) Geboren en getogen Amsterdammer. Sinds 7 jaar woonachtig in de 1e Atjehstraat. Zijn vader zat in de oorlog in het verzet, hielp Joodse Amsterdammers ’s nachts naar een onderduikadres brengen. Maar hij vertelde er nooit iets over.

Het monument in de binnentuin – 2021 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

In de binnentuin tussen de 1e Atjehstraat en de Balistraat bevindt zich een eenvoudig oorlogsmonumentje voor 3 voormalige bewoners uit de Indische Buurt. Zij zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, werden opgepakt en als represaillemaatregel geëxecuteerd. Ernst van Gend organiseert samen met een andere buurtbewoner sinds 2017 op 4 mei een kleine herdenking in de binnentuin, alhoewel het de laatste 2 jaar wegens corona wel heel erg klein gehouden moest worden.

Gerard en Anton Engelen in betere tijden – Foto: Ernst van Gend – Alle rechten voorbehouden

Represaille wegens aanslag op SS-officier Hanns Albin Rauter
Wie waren deze 3 verzetsmensen uit de Indische Buurt, die in maart 1945 als represaille vanwege een aanslag bij de Woeste Hoeve op de Veluwe op een kopstuk van de bezettende macht, SS-officier Hanns Albin Rauter, nazi-Leider van de politie in Nederland, werden gefusilleerd? Rauter raakte bij die aanslag zwaargewond en overleefde ternauwernood. Hij werd gevonden door Duitse militairen en naar het Reserve-Kriegslazarett in Apeldoorn overgebracht. Hij verbleef hier de rest van de oorlog.

Gerard (links) en Anton Engelen – Foto: Ernst van Gend – Alle rechten voorbehouden

► Johannes Thomas Franciskus Friederich (1907-1945). Hij was ongehuwd en woonde in de Balistraat bij zijn 77-jarige moeder. Van beroep meubelmaker/restaurateur, maar ten tijde van de eerste oorlogsdagen zat hij in militaire dienst. Hij dook onder omdat hij niet als oud-militair in krijgsgevangenschap wilde. In september 1944 werd hij plaatsvervangend groepscommandant van een Binnenlandse Strijdkrachtengroepering in Amsterdam-Oost. En naast het geven van vuurwapeninstructies was hij speciaal belast met het vervoer van wapens. Op 16 februari 1945 werd hij na een inval en huiszoeking van de Sicherheitspolizei gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 mei werd hij, samen met 52 andere verzetsmensen, gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk, als represaille zoals hierboven gemeld. Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats Bloemendaal. In totaal zijn er toen 117 verzetsmensen gefusilleerd. Het was de grootste massafusillade uit de oorlogsjaren. Een Duitse Oberwachtmeister van de Ordnungspolizei (Grune Polizei), die weigerde deel uit te maken van het vuurpeloton werd ter plekke gearresteerd en een dag later ook geëxecuteerd.
► Antonius (Anton) Johannes Engelen (1920-1945). Hij woonde in de Balistraat 114 en was van beroep automonteur.
► Gerardus (Gerard) Wilhelmus Engelen (1914-1945), broer van Antonius. Hij woonde in de Sumatrastraat 133 en was tramconducteur. Hij was gehuwd met M.W. Engelen-Vormer en had een zoon Hendrik (1943).

Iemand van de illegaliteit legt snel een Nederlandse vlag neer op de plek des onheils – Foto: Cas Oorthuys/Trouw – Alle rechten voorbehouden
Het monument op het Weteringplantsoen De Gevallen Hoornblazer – Bron: Traces of War – Alle rechten voorbehouden
De namen van Gerardus en Antonius Engelen op het monument – Bron: Oorlogsgravenstichting – Alle rechten voorbehouden

Geëxecuteerd op het Eerste Weteringplantsoen
De broers Anton en Gerard zaten in het Huis van Bewaring in Amsterdam. Wat de broers precies deden in het verzet heb ik helaas niets kunnen vinden. Zij werden, ook als onderdeel van bovengenoemde represaillemaatregel, met nog 28 gevangenen uit het Huis van Bewaring naar het Eerste Weteringplantsoen gebracht en daar met drie salvo’s geëxecuteerd. Het monument De Gevallen Hoornblazer, waar ook de namen van de broers Engelen op staan, is een herinnering aan deze fusillade. Het monument is een geschenk van de Heineken Brouwerij.

Ingang van de binnentuin in de Molukkenstraat – 1982 – Foto: Beeldbank Amsterdam
De binnentuin in 1982 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – 2021 – Alle rechten voorbehouden

Zij gaven hun leven voor onze vrijheid
Het is goed dat er in de binnentuin van de 1e Atjehstraat en Balistraat ook een monumentje is geplaatst. Wanneer en door wie is helaas niet bekend. Zowel het stadsdeel als de woningbouwvereniging Alliantie konden hierover geen uitsluitsel geven. Maar het is in ieder geval belangrijk dat de 3 buurtgenoten, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, niet vergeten mogen worden. En dat er ieder jaar op 4 mei ook op deze plek een herdenking plaatsvindt, vlakbij de plekken waar zij gewoond hebben.

Ernst zou graag willen dat er ter bescherming iets rondom de steen gemaakt zou kunnen worden, b.v. iets van doorzichtig plexiglas. Helaas heeft de woningbouwvereniging Alliantie weinig interesse om hier financieel aan mee te werken. Zij vinden het geen openbare gedenkplek. Ook een bord met informatie bij de steen is een wens van Ernst.

Zo ziet de binnentuin er nu uit – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Hij onderhoudt, samen met Jürgen, een mede-buurtbewoner, de gedenksteen. Op de folder voor de jaarlijkse Open Tuinendag, wanneer de binnentuin toegankelijk is voor bezoekers en men het monument dus kan bekijken, staat informatie over de gedenksteen. De folder wordt in de straten rondom de binnentuin verspreid door een paar buurtwerkers.

Herdenking op 4 mei 2017 – Foto: Jorgen Krielen – Alle rechten voorbehouden

2 Oorlogsveteranen aanwezig
In 2017 was op 4 mei de eerste keer dat deze herdenking werd gehouden. Helaas kon het in de coronatijd niet doorgaan, alleen in zeer kleine kring heeft men er aandacht aan besteed. Tijdens de eerste herdenking waren er o.a. 2 oorlogsveteranen aanwezig. Een van hen was Hans van Onna, die toendertijd ook militair was.

Hopelijk kan in 2022 op 4 mei de herdenking weer ‘normaal’ plaatsvinden. Rond 19.40 uur gaat het hek van de binnentuin dan open en kunnen de bezoekers naar binnen. Rond 19.50 uur gaat het hek op slot. Een bewoner neemt daarna het woord en vertelt het verhaal over de 3 verzetsmensen, waarna om 8 uur 2 minuten stilte wordt gehouden. Alle buurtbewoners en andere belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

Het Van der Pekblok met rechts de ingang naar de binnentuin – 1988 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Jo Haen-van Langen zegt

    8 mei 2024 om 16:12

    Op 4 mei 2024 werd er door enkele buurtbewoners, waaronder Jos van Langen en Ernst van Gend, een herdenking bij het monument in de binnentuin georganiseerd. Er waren wat toespraken, waar o.a. verteld werd dat de gedenksteen een aantal jaren geleden in de binnentuin in de struiken was gevonden. Niemand weet hoe die steen daar gekomen is. Er was muziek van een accordeonist en om 20.00 uur precies werd er 2 minuten stilte in acht genomen. Daarna werden er bloemen gelegd. Er waren heel wat buurtbewoners aanwezig. Mede doordat er dit jaar wat meer publiciteit aan was gegeven. O.a. had AT5 er aandacht aan besteed. De 3 verzetsmensen mogen niet vergeten worden! Zij gaven hun leven voor het vaderland!

    Foto’s: Jo Haen en Jørgen Krielen


    Foto: Jørgen Krielen

    Beantwoorden
  2. Jos van Langen zegt

    23 april 2024 om 12:57

    We houden dit jaar (2024) weer een herdenking in de binnentuin
    Het hek gaat om 19.00 open
    Jullie zijn van harte welkom
    Jos van Langen
    06 230 41 544
    organisatie

    Beantwoorden
  3. A. Engelen zegt

    5 april 2024 om 21:52

    Het gedeel over Gerardus Wilhelmus Engelen is niet compleet / correct.
    Mijn opa en oma hadden 2 zonen., waarvan de oudste mijn vader is. Zijn naam Gerardus Wilhelmus Engelen. Geboren op 3 februari 1939 te Amsterdam.

    Beantwoorden
    • Deborah zegt

      16 april 2024 om 22:23

      Geachte heer Engelen,

      Over uw vader Gerardus Wilhelmus Engelen kom ik graag met u persoonlijk in contact. Is dit mogelijk? Ik doe onderzoeken naar uw vader en vertel hier heel graag meer over.

      Met vriendelijke groet,

      Deborah

      Beantwoorden
      • H. Engelen zegt

        27 april 2024 om 16:16

        A. Engelen is geen heer maar een vrouw: is de dochter van mijn broer Gerard Engelen en dus een nicht van mij, Henk Engelen.

        Beantwoorden
    • Deborah zegt

      18 april 2024 om 16:50

      Beste A. Engelen,

      Is het mogelijk om met u in contact te komen betreft uw familiegeschiedenis?
      Uw familiegeschiedenis is een onderdeel van mijn onderzoek naar uw familie.

      In afwachting van uw reactie verblijf ik,

      Met vriendelijke groet,

      Deborah

      Beantwoorden
    • Martine Bakker zegt

      24 april 2024 om 17:55

      Beste A. Engelen,
      Graag wil ik voor AT5 een korte reportage maken over ow opa Gerard Engelen en zijn broer Anton.
      Ik zou graag willen weten wat ze precies in het verzet hebben gedaan.
      Kunt u mij zsm bellen of mailen? martine.bakker@at5.nl 06-43089435

      Beantwoorden
  4. Irene Ravenhorst zegt

    1 juni 2023 om 11:34

    ALs oud-buurmeisje en vriend van Hendrik Engelen vind ik het mooi dat ik dit nu ben tegengekomen. Ik woonde Sumatrastraat 131 en zal zeker het monument dit jaar bezoeken.
    Irene Ravenhorst

    Beantwoorden
    • E van Gend zegt

      11 augustus 2023 om 09:48

      Ik zou graag met U in contact komen hierover. Want volgend jaar willen we er meer aandacht aan gaan besteden voor de herdenking op 4 mei en we zijn druk met de organisatie bezig.

      Mijn e-mail is : evgend@hotmail.com

      Beantwoorden
    • A. Engelen zegt

      5 april 2024 om 21:53

      Mijn vader is Gerardus Wilhelmus (roepnaam Gerard) Engelen. De oudere broer van Henk Engelen.

      Beantwoorden
    • Deborah zegt

      18 april 2024 om 17:14

      Geachte mevrouw Ravenhorst,

      Ook ik zou graag met u in contact willen komen naar aanleiding van mijn onderzoeken naar de broers Engelen.

      Ik hoor heel erg graag van u.

      In afwachting van uw reactie verblijf ik, Met vriendelijke groet, Deborah

      Beantwoorden
  5. H. Engelen zegt

    5 mei 2022 om 14:41

    Henk Engelen (1943) zoon van Gerardus Wilhelmus Engelen –
    Mooi te horen dat de gedenkplaquette nog bestaat en zelfs op de originele plek.
    Nooit geweten, kom niet vaak in deze buurt meer, woon nu in Weesp maar ga daar beslist eens kijken.
    Zou ook graag in contact willen komen met de schrijver/maker van deze website.
    Veel succes met het doorgevan van deze historiegegevens,
    groet Hendrik

    Beantwoorden
    • Jo zegt

      22 mei 2022 om 09:55

      Beste Hendrik,
      Je kunt ons bereiken via mailadres vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

      Hartelijke groeten,
      Jo Haen, mede-beheerder

      Beantwoorden
    • Ernst van Gend zegt

      4 mei 2023 om 21:39

      ik ben ernst van gend en zou graag met U in contact komen. mijn telefoonnummer is 0625485591.
      ik en een buurman onderhouden dit monument

      Beantwoorden
    • Martine Bakker zegt

      24 april 2024 om 17:52

      Beste Henk,
      Graag wil ik voor AT5 een korte reportage maken over Gerard (en Anton) Engelen.
      Ik zou graag willen weten wat ze precies in het verzet hebben gedaan.
      Kunt u mij zsm bellen of mailen? martine.bakker@at5.nl 06-43089435

      Beantwoorden
  6. Frans Blaas zegt

    26 december 2021 om 12:29

    Goed om dit te herdenken. Nooit geweten, ik werd, vlakbij, drie dagen hierna op 15 maart in de Makassarstraat geboren dus mijn ouders moeten dit hebben meegemaakt. Triest..

    Beantwoorden
  7. Jos van langen zegt

    7 september 2021 om 13:23

    Goed stuk over herdenken…..en hoe het actieel kan blijven door het door buurtbewoners te laten organiseren.
    Jos van Langen –
    Bewoner eerste Atjehstraat (Van der Pekblok)

    Beantwoorden
  8. Ernst van gend zegt

    7 september 2021 om 10:22

    Dat is een mooi stukje geworden en deze herdenking van al deze mensen moet gekoesterd
    blijven…….nog bedankt voor de aandacht die jij hier aangeeft

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Pantoffelheld
  • Een dijk te ver
  • Mensen verleiden om naar buiten te komen
  • Struikelend over straat
  • Wijkagent neemt buurtsignalen serieus

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Afval scheiden met composttijgers

Bron: #Dwars door de buurt – editie 209 Het eerste dat je weggooit is de verpakking van de vuilniszakken. Vind ik een mooi inzicht. Dat gele zakje gaat tegenwoordig bij de afdeling plastic. Ik heb welgeteld negen aparte afvalverzamelpunten in huis, van papier en glas tot kleding en chemisch. En een compostbak. Dat was drie […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Ik ben als ’t ware onder de stal geboren (1974)

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost