Bron: Wikipedia
De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf.
Een stukje geschiedenis
Op 4 november 1926 opende de eerste vestiging van de H.E.M.A aan de Kalverstraat 170 in Amsterdam, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat.
Eenheidsprijzen
De H.E.M.A was een stuntwinkel naar voorbeeld van de Woolworths-winkels in Amerika, de zogenaamde 5 en 10ct-stores. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en één gulden. Het verschil tussen de H.E.M.A en andere warenhuizen was verder dat van ieder artikel er slechts één soort was. Door de lage eenheidsprijzen werd de winkel lange tijd gezien als ‘armeluiswinkel’. Rijkere Nederlanders wilden niet in een H.E.M.A worden gezien. De afkorting HEMA werd door hen verbasterd tot ‘Hier Eet Men Afval’.
Eerste franchiseorganisatie van Nederland
Na 1945 werd de H.E.M.A geschreven als HEMA en het bedrijf liet het systeem met eenheidsprijzen los. In de jaren vijftig werd de HEMA een van de eerste franchiseorganisaties van Nederland. Pas in 1969 zou de psychologische en feitelijke barrière van prijzen boven de 100 gulden worden overschreden. Omdat de kassa’s niet op zulke grote bedragen waren ingesteld, moest het personeel aanvankelijk twee bedragen aanslaan: fl. 99,- en het resterende bedrag.
Met circa 250 ‘aangesloten bedrijven’ is HEMA nog altijd een van de grootste franchisegevers in Nederland. Begin jaren negentig opende HEMA de eerste winkels in België; de grote doorbraak daar kwam in 1997, toen er in één keer twintig nieuwe vestigingen, vooral in omgevormde vroegere Sarma-warenhuizen, werden geopend. Inmiddels is HEMA ook gevestigd in Duitsland en in Luxemburg. In Frankrijk werkt HEMA sinds 2006 op kleine schaal samen met Auchan onder de naam Little Extra. Daarnaast opende HEMA in 2009 zijn eerste echte filiaal in Frankrijk in de Parijse voorstad Créteil. Vanaf begin jaren negentig probeert het warenhuis zich te onderscheiden in stijl door middel van eigenzinnig gebruik van kleuren, materialen, vormen en dessins.
Jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten
Sinds 1985 organiseert HEMA een jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten. Het bekendste ontwerp van deze wedstrijden is de fluitketel Le Lapin, de winnaar van 1990 van Nikolaï Carels. Le Lapin wordt sinds 1991 in de HEMA-winkels verkocht.
Weer in Nederlandse handen
In 2007 verkocht Maxeda HEMA voor ruim € 1,1 miljard aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Lion Capital is onder andere eigenaar van frisdrankmaker Orangina, lingerieketen La Senza en ontbijtgranenfabrikant Weetabix. In september 2010 werd bekendgemaakt dat de nieuwe eigenaar mogelijkheden onderzocht om HEMA weer te verkopen, dit heeft echter geen doorgang gevonden. In oktober 2018 werd bekend dat ondernemer Marcel Boekhoorn HEMA heeft gekocht van Lion Capital. Het warenhuis kwam daarmee terug in Nederlandse handen. HEMA introduceerde een internationaal winkelconcept in 2008. Dit winkelconcept is opgebouwd rond het dagelijks leven: wonen, slapen, eten, koken, studeren, baby’s, baden en douchen, hem en haar. Op elke afdeling geven themaborden aan welke producten de klanten er kunnen verwachten. In 2017 werd deze wijze van presentatie ook doorgevoerd in de Nederlandse en Belgische winkels.
Op 1 oktober 2018 nam HEMA negen franchiselocaties op de NS-stations over.
Mike Görmez zegt
Doodzonde dat deze HEMA verdwijnt..
Bart van der Laag zegt
65 jaar eleden ons visstekkie naast deHema en als welwater geld hadden kochten we een halve rookworst die we samen deelde.
Annelies Brink zegt
Ik weet nog dat mijn moeder de kinderwagen naast de ingang bij het water achter liet bij het winkelen. Er stond dan een (voor mij als 4 jarige in 1961) oudere mijnheer die op de wagen paste voor een klein bedrag. Zolang ik in Amsterdam Oost woonde (later ook in Diemen) was dit DE Hema waar ik naar toe ging.
Nu wordt het Jumbo… Hallo Jumbo👍
Cissy Merison zegt
Kan me geen Linnaeusstraat voorstellen zonder de HEMA😢!!
Maltie Basdew zegt
Ik heb met heel veel plezier in de Linnaeusstraat gewerkt. Samen met mijn broertje en zusje. Echt een geweldige tijd. Mijn moeder komt er nog steeds. Hoe vertel ik haar dat HEMA verdwijnt? Echt jammer hoor😢😢
Carolien zegt
Ik ook niet.
Evert zegt
Was ook zeer verbaasd toen de Hema er uit was . Heb als klein kind in de Pretoriusstraat gewoond. Haalde mijn schriften en pennen daar
Joke Fano-Hansen zegt
Ik heb hier veel voetstappen liggen want ik woonde daar vlakbij, van 1950 tot 1976, toen nog niet wetende dat ik op het hoofdkantoor van HEMA zou komen te werken van 1979 tot 2005.!
Ik heb heel veel goede herinneringen aan HEMA.