• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • De Eenhoorn
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

De Elthetokerk

8 mei 2021 door Jo 4 Reacties

Elthetokerk – 1930 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

1929 – 1992
Door: Peter van Oerle (1956) Hij heeft vanaf zijn geboorte tot zijn 21e jaar gewoond aan de Kramatweg no 72 1 hoog. Dit was overigens dezelfde woning als waar Joop van den Ende woonde (vóór Peter). Hij liep als kind altijd langs de Kerk naar het Flevobad.

De kerk met rechts daarvan de voormalige pastorie – 1973 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

De Elthetokerk was een grote kerk met beeldbepalende toren, aan de rand van de Indische Buurt in Amsterdam-Oost van 1929. Gesloopt najaar 1992.

Het enige wat er nog van rest zijn de voormalige pastorie aan de Insulindeweg en delen van de glas-in-loodramen, die verhuisden naar de nieuwbouw van de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat en naar het hervormde wijkgebouw Eltheto aan de Javastraat. Panelen doken ook op op een veiling in Amsterdam en in de kunsthandel. De kerk stond op de hoek van de Insulindeweg en Kramatweg, aan het Javaplantsoen, destijds de uiterste noordoostrand van de stad. De Insulindeweg leidde naar het Javaplantsoen en werd pas na de oorlog doorgetrokken voor de aanleg van de Amsterdamse- en Schellingwouderbrug.

Op 8 april 1943 werd het gebouw getroffen door een verdwaalde brandbom. De kerk bleef gespaard maar het in 1929 geplaatste orgel, gebouwd door de firma A. S. Dekker voor ƒ12.000, werd grotendeels verwoest. In 1949 kreeg de kerk een nieuw orgel. Het ging daarbij om een orgel dat in 1910 was gebouwd voor het landgoed “Kareol” van de familie Bunge in Aerdenhout en dat met verwerking van delen van het oorspronkelijke orgel opnieuw in gebruik werd genomen in de Elthetokerk.

Liturgisch podium en orgel – 1978 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden
De gebrandschilderde ramen – Gert-Jan Lobbes Wendingen – Alle rechten voorbehouden

Nog wat informatie over de deze kerk

Elthetokerk
De voormalige Elthetokerk was een hervormd kerkgebouw op de hoek van de Insulindeweg en Kramatweg in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. De gemeenschap had in 1913 een Wijkcentrum Eltheto geopend aan de Javastraat in Amsterdam-Oost.

De kerk is gebouwd in 1929 naar ontwerp van Cornelis Kruyswijk. De kerk is dat jaar in het bijzijn van koningin Wilhelmina in gebruik genomen. Het gebouw werd in 1992 gesloten en gesloopt. Een aantal van de glas-in-loodramen zijn naar de Muiderkerk, aan de Linnaeusstraat, gegaan. Ook zijn er een aantal bij de renovatie van 2011 gebruikt in het voormalige wijkgebouw van de Elthetokerk in de Javastraat. In dit wijkgebouw kerken de leden van de Elthetokerk na de sloop van het kerkgebouw aan de Kramatweg. Na de sloop keerde de kerkgemeente terug naar het centrum aan de Javastraat.

Het Elthetogebouw in de Javastraat 118 – Alle rechten voorbehouden

De voormalige kerk was gebouwd in de trant van de Amsterdamse School en vormde een belangrijk werk uit het oeuvre van Cornelis Kruyswijk. De kerk was een zaalkerk (rechthoekig), maar doordat het op een hoek gelegen was werd de inrichting radiaalvormig, dat wil zeggen dat de kerkbanken in bogen opgesteld werden gericht naar de kansel en orgel. De kerktoren stond tegen de zijkant van de kerk aan de Insulindeweg.

Bron: Wikipedia

Plattegrond van de kerk – 1927 – Afbeelding: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden
De kerk in 1983 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden
Drink met ons mee, koffie of thee – Alle rechten voorbehouden

…

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Martijntje Pronk-Ende zegt

    1 oktober 2022 om 19:49

    Martijntje Pronk-Ende
    In deze kerk ligt een deel van ons leven 1947_1962 school in de riouwstraat,een klasgenootje waar ik later 44jaar mee getrouwd mocht zijn een leven trekt voorbij vriendje ,belijdenis drie van onze kinderen zijn daar gedoopt,onze ouders als diaken en ouderling meewerkten enz,

    Beantwoorden
  2. Marga van de Glind- Zijp zegt

    26 september 2022 om 08:52

    Mijn schoonouders zijn daar jaren koster geweest. En wij hebben met The Chariots daar gezongen. Wij zijn er ook getrouwd op 19 december 1975 door ds de Ru met ook het koor en mijn schoonvader was toen even koster. Hebben zelf de kerstbomen de avond voor ons trouwen op staan tuigen. Wij hebben nog wat pijlen van het orgel en ook nog wat glas in lood van de ramen.

    Beantwoorden
  3. Reacties zegt

    11 januari 2022 om 17:29

    Martijntje Pronk-Ende
    O wat liggen daar veel herinneringen,een vriendje, elke zondag erheen trouwen onze drie kinderen laten dopen en onze ouders en schoonouders die daar heel veel werk verzet hebben.🙏❤️

    R.r. van Roon
    Wij voetbalden daar altijd. Aan de kant van de Kramatweg. Alleen plastic ballen gingen altijd lek door de roosters voor de ramen omdat er punten op zaten. En heel wat gekomen daar naar het balkon.

    Beantwoorden
  4. Wim Stegeman zegt

    9 mei 2021 om 15:23

    Het was een een geweldig leuk orgel waarop ik vroeger heel wat studie-uren doorbracht, op het orgelbalkon met de speeltafel, pal tegenover het pijpwerk aan de overkant van de kerk. Het bijzondere instrument staat nu opgeslagen in het pianolamuseum tot iemand geld genoeg heeft voor de restauratie. Ik helaas niet.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is nieuw en is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer. Dwars door Amsterdam-Oost verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel, uitgezonderd de Watergraafsmeer, d.m.v. diverse rubrieken die gewijd zijn aan o.a. de Transvaalbuurt, de Dapperbuurt enz. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Zwangerschapsgym in de buitenlucht
  • Theater op de Dappermarkt
  • De broers van het Mondriaankwartet
  • Helpen bij de laatste fase
  • Avonturen op de schooltuin

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Reis Door Onze Wereld

Bron: #Dwars door de buurt – editie 233 In het eerste coronajaar maken Petra Lataster-Czisch (Dessau, 1954) en Peter Lataster (Amsterdam, 1955) een documentaire in de tuinen tussen de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat. De twee maken ­samen films sinds ze elkaar halverwege de jaren zeventig leerden kennen. Ze gingen beiden naar de Filmacademie in […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

In de Dapperbuurt gaat ook veel goeds weg

Bron: Het Parool 5 april 1972

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Dappermarkt
  • De Eenhoorn
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2023 · Dwars door Amsterdam-Oost