Bron: #Dwars door de buurt – editie 249
Een versteende stadsroute verandert steeds meer in een levendige, groene en duurzame zone, een constatering en een toekomstperspectief van de Knowledge Mile. Het groenproject rond de stadsstraat die loopt van het Amstelplein tot de IJtunnel – de Wibaut-, de Weesper- en de Valkenburgerstraat – heeft zelfs de benaming Knowledge Mile Park meegekregen.

In het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt gevierd dat de langste straat van de stad een groene en duurzame omgeving is geworden, en een fijne plek om te werken, wonen en verblijven. In april werd het verhaal erbij tentoongesteld middels grote borden langs de route (zie foto’s), in twee periodes op twee plekken. Op 12 juni wordt Knowledge Mile Park nadrukkelijk gepresenteerd met het Naar Buiten festival.
Van grijs naar groen
Bij de transformatie naar de groenste en duurzaamste stadsstraat van Amsterdam wordt 10.000 m² groen aangelegd: er worden 300 nieuwe bomen geplant, 10 groene terrassen geplaatst en 35 geveltuinen aangelegd. Bovendien zijn er innovatieve duurzame initiatieven gestart, zoals warmte-koude opslag en samenwerkingen voor collectieve afvalscheiding en circulariteit. En ongetwijfeld gaat de samenwerking tussen ondernemers, bewoners en de gemeente in de openbare ruimte tot nog meer groene en duurzame initiatieven leiden.
Knowledge Mile BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) is actief sinds 2017. De groeiende community van zo’n 30.000 buurtbewoners, 60.000 studenten en ruim 200 bedrijven – een living lab – streeft naar een duurzamere en inclusievere stadsstraat. Bedrijven, organisaties en hogescholen werken samen om expertise en talent te koppelen aan lokale initiatieven.
Voorbeelden
Een greep uit de projecten van afgelopen jaren, die minder zichtbaar zijn dan de hierboven genoemde ontwikkelingen in de openbare ruimte, maakt die ambitie concreet. Zwerfafvalproblematiek wordt tot onderwerp bij de kennisinstellingen Universiteit van Amsterdam (UvA), Hogeschool van Amsterdam (HvA), Cygnus Gymnasium en Orion College, in combinatie met een brief aan de gemeente over de urgentie van de straatvervuiling. Pandeigenaren aan de Knowledge Mile zoeken naar mogelijkheden om sneller aardgasvrij te worden: Samen Aardgasvrij. In een Duurzame Mobiliteitsanalyse wordt onder andere stilgestaan bij alternatieven in het woon-werkverkeer. Veel terrassen aan de Knowledge Mile zijn plasticvrij en voorzien van regentonnen.
Net als vorig jaar is er in 2025 de Digitale Zomerschoonmaak: Samen Voor een Groenere Toekomst. Neem in juli en augustus een uurtje vrij om je mailbox en online dossierkast op te ruimen! De buurtschoonmaak van 22 april jl., georganiseerd met The Social Hub Amsterdam City, is dan al lang achter de rug.
Knowledge Trail
Tijdens het Naar Buiten festival op 12 juni wordt er onder de naam Knowledge Trail een avontuurlijke ontdekkingsreis georganiseerd langs iconische gebouwen en verborgen locaties in Amsterdam. De route is gevuld met interactieve challenges en ontmoetingen, waarbij de sfeer feestelijk, dynamisch en energiek is.
Op de Markt zijn lokale producten, diensten en initiatieven die bijdragen aan de gemeenschap te ontdekken. Bij de Borrel en het Diner valt er te genieten van heerlijke hapjes en drankjes tijdens het netwerken met andere deelnemers. Onder het kopje Entertainment vallen natuurlijk diverse verrassende optredens en activiteiten. En er is de Dak-tot-dakloop: een sportieve uitdaging met een adembenemend uitzicht.
Nee, het verkeerslawaai en de autodampen zijn niet verdwenen, maar het is wel veel beter toeven geworden rond de Knowledge Mile voor de omwonenden en voorbijgaande voetgangers en fietsers.
Arie van Tol
Geef een reactie