• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Ricardo’s in de Javastraat 47

11 januari 2020 door Ron Reageer

Bron: Het Parool – Gilles van der Loo
September 2019

Ricardo’s voert een uitstekende Creools-Surinaamse keuken. Over het zoutvlees met antroewa praten we nog dagen na.

Foto: Lin Woldendorp

We moeten de Surinaamse keuken koesteren omdat haar specifieke samenkomst van invloeden uniek is. Hoewel we in Amsterdam vooral Javaanse en Hindoestaans-Surinaamse eethuizen zien, kent Suriname ook een Chinese, inheemse en creoolse keuken.

Joodse, Nederlandse en Portugese invloeden kom je ook tegen, en in recente jaren kwamen er in Paramaribo ook Braziliaanse zaakjes bij. Er zijn in Suriname specifieke adressen voor elke eetcultuur, maar hoewel je kunt spreken van een scheiding van keukens, eet de Surinamer ongeacht de bevolkingsgroep waartoe hij behoort overal. Zolang het lekker is, komen de mensen.

Mijn liefde voor de Creoolse keuken begon tien jaar geleden, toen ik vanwege ziekte langer in Paramaribo moest blijven dan verwacht. Omdat ik niet dagelijks kon koken at ik veel buiten de deur, en merkte dat de creoolse keuken me het langst bleef boeien.

Pom is bijvoorbeeld creools, maar ook moksi alesi en heri heri: zetmeelrijke gerechten waarbij altijd een vorm van vlees of vis en geweldige, vaak bittere, groenten zoals bitawiri, sopropo, antroewa, klaroen en tayerblad. Volle smaken met als verfrisser en verheffer die heerlijke madame-jeanette.

Foto: eetricardos.nl

Druk in de keuken
Vanavond eten we bij Ricardo’s in de Javastraat. We wilden hier eigenlijk lunchen, maar om twaalf uur deelde een noest vegende meneer ons mede dat drie uur een betere tijd zou zijn.
Voor de zekerheid maakten we daar half zeven van, en nu is het druk in de keuken en redelijk druk in de zaak, die qua inrichting (vrij kaal, veel kleur) erg Surinaams aandoet. Men lijkt hier vooral af te halen: we zien terwijl we op onze bestelling wachten meerdere klanten met volle tassen huiswaarts gaan.

Naar ware eethuisstijl zijn er een paar vaste gerechten en wekelijks terugkerende dagspecials, zo hoeft de gast zelfs als hij zes dagen per week komt nooit hetzelfde te eten. Bij een mevrouw achter de kassa plaatsen we onze bestelling, en tot groot verdriet is de griti bana supu (soep van geraspte bak-banaan) nu al op. Hoe we die hebben kunnen missen tussen drie en half zeven is mij een raadsel.

Uit een staande koelkast kiezen we een Fernandes Cherry Bouquet (verslavende kauwgomballenfrisdrank) en een markoesa: sap van een vrij zure passievrucht, dat met water en suiker wordt aangelengd.
Onze pasteitjes zijn van bladerdeeg (dat voelt niet erg traditioneel) en zijn (wél traditioneel) gevuld met geplukte kip, blik-erwtjes, blikmais en wortel. Denk na lezing hiervan wat u wilt, maar ze zijn zoethartig, vol van smaak en érg lekker voor slechts € 2,50 per stuk.

Foto: eetricardos.nl

Perfect droge korrel
De djarpesi moksi alesi (rijst gegaard met boontjes, gerookte kip, zoutvlees en kokosmelk, € 12,40) is een homerun: een perfect droge korrel met een spikkeling van zachte boontjes erdoor. Hartig en zoet door zoutvlees en kokos, met een fijn smoky aroma van gerookte kippenbout.
Hierbij prima zuurwaar en gebakken zoete banaan. Wat mij betreft is moksi alesi de heilige graal van de Surinaamse keuken: beheers je dit gerecht, dan kun je het écht.

We proeven een portie antroewa met zoutvlees (€ 12,40) die de absolute favoriet van mijn tafelgenoot zal blijken. Nog dágen heeft ze het erover. Antroewa is een kleine, groenwitte auberginesoort, voor dit gerecht aan reepjes gesneden en gestoofd met zoutvlees en kip. De vrucht geeft een mooi bittere ondertoon die geweldig werkt met het hartige zoutvlees.
Dan volgt een halfgebonden versie van de klassieke bruine bonen met rijst (€ 10,90). Ik heb dit gerecht zowel waterig als (door de bonen) sterk gebonden gegeten, en de textuur bij Ricardo’s bevalt me het best. Ook hier treffen we kip en zoutvlees. We missen wat laurier of piment voor de kruidigheid, en de kip is filet, waardoor hij minder sappig is dan je zou willen, maar verder alleszins een schoolvoorbeeld.

Kippenvel van de pap
Qua zoetigheid eten we zachte gele cake met een spatje rum en de spikkels die Amsterdammers zonder Surinaamse achtergrond kennen als softijstopping (€ 2,50), en de beste maispap ooit (€ 3,90).
We kunnen er niet over uit hoe goed en zacht en smaakvol en heerlijk en hartverwarmend dit eenvoudige gerechtje is. Soms is het gewoon niet rationeel te onderbouwen. Kippenvel, zo lekker.

Ricardo’s heeft een van de beste Creools-Surinaamse keukens die ik ken en hanteert sympathieke prijzen. Hun moksi alesi bewijst dat ze het écht kunnen, en hun maispap is zo goed dat ik er de woorden niet voor vind.

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

#Dwars door de buurt

Laatste editie Namen en Nummers

Bron: #Dwars door de buurt – editie 213 Op 4 mei is het Kastanjeplein een bijzonder ingerichte herdenkingsplek waar iedereen een joods slachtoffer stap voor stap symbolisch thuis kan brengen. Namen en Nummers herdenkt sinds 2012 op rituele wijze de 2800 weggevoerde joden uit een deel van de Oosterparkbuurt. Beeldend kunstenares en initiatiefnemer van het […]

Meer berichten uit deze categorie

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Twitter

Meest recente berichten

  • Ontmoet Gekke Gerrit, de schuinsmarcherende ooievaar uit Oost
  • Uit het straatbeeld weggenomen (11)
  • Nieuwe school in het Bajes Kwartier
  • Vroege voorjaarsbode?
  • Landbouwhuisdierenkak

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is nieuw en is een onderdeel van Stichting
Vrienden van Watergraafsmeer.
Dwars door Amsterdam-Oost verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel, uitgezonderd de Watergraafsmeer, d.m.v. diverse rubrieken die gewijd zijn aan o.a. de Transvaalbuurt, de Dapperbuurt enz.
Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten.
Ons e-mailadres is:
vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341



















Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Geen categorie
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen

Dappermarkt

’t Hoekje – Dapperstraat 37 (1973)

Meer berichten uit deze categorie

Copyright © 2021 · Dwars door Amsterdam-Oost