Bron: Gemeente Amsterdam.nl
De komende jaren bouwen we 1.700 woningen en 18.000 m2 bedrijfsruimte. Cruquius wordt een nieuw gebied om te wonen, werken en recreëren. In 2030 is het klaar. Maar er gebeurt nu ook al van alles op Cruquius. Een bewoner, gebiedsmakelaar en ondernemer vertellen daar meer over.
Ooit was schiereiland Cruquius een overslaghaven met veel ambachtelijke bedrijven. Met daaromheen het Amsterdam- Rijnkanaal, de Nieuwe Vaart en de Entrepothaven. Met het vertrek van de zware industrie kon in 2011 de bouw beginnen van een nieuwe stadswijk.
‘Altijd reuring’
Joris van Bennekom en Mirjam te Slaa kwamen 10 jaar geleden in het gebied wonen. Tegenover de plek waar een maand geleden nog het Afvalpunt was en straks de school komt. “We wilden een appartement met werkruimtes. Ik ben coach en Joris fotograaf. De ambachten en creativiteit in dit gebied trokken ons aan”, vertelt Mirjam te Slaa.
Wonen in een rafelrand
Joris van Bennekom: “Wij waren een van de eerste bewoners. Het was fantastisch wonen in deze rafelrand. ’s Avonds een niemandsland dat om 6 uur ’s ochtends weer ontwaakte. We zullen de mannen van het Afvalpunt echt missen. Altijd reuring daar.”
Bewonersavonden
Te Slaa: “Wij hebben altijd in Oost gewoond en kennen Cruquius al heel lang. We wisten dat het gebied ontwikkeld zou worden en waren altijd heel benieuwd. Daarom waren we vanaf het begin bij de bewonersavonden. Intussen is er in de plannen minder plek voor bedrijvigheid te zien. Maar het is nog steeds een fantastische plek waar het geweldig wonen is. Al denken we dat de bedrijvigheid hiervoor wordt opgeofferd. Dat is een verlies voor de buurt en de stad.”
‘Plek voor ontmoetingen’
Suzanne Vissers werkt bij het stadsdeel. Zij is gebiedsmakelaar in het Oostelijk Havengebied. “Als gebiedsmakelaar weet ik van veel dingen die spelen. Daarom kan ik goed helpen bij bijvoorbeeld ideeën voor de buurt. Vaak doordat ik bewoners met elkaar en met mijn collega’s in contact breng. Met elkaar kan je makkelijker leuke en nuttige dingen organiseren.”
Theater en dansavonden
“Qru bijvoorbeeld, is een initiatief van buurtbewoners. Met een kleine subsidie van onder meer het stadsdeel organiseren ze evenementen in loods Qru. Van rommelmarkten tot theater en dansavonden. Lohuizen is ook heel actief. Dat zijn studenten en statushouders die tegenover het nieuwe hotel wonen. Zij organiseren activiteiten in de buurt.”
Cruquius Café
“Het Cruquius Café is op verschillende locaties. De gemeente nodigt hiervoor buurtbewoners, ondernemers en ontwikkelaars uit. Tijdens zo’n avond worden de laatste ontwikkelingen besproken. De projectmanagers en ik zijn er altijd bij, want dan weten we meteen wat iedereen ervan vindt en wat we misschien kunnen verbeteren.”
Bijzonder gebied
“Ik vind het Cruquiusgebied heel bijzonder. Doordat veel historische gebouwen zijn opgeknapt, staat supermoderne en historische architectuur straks naast elkaar. Met plek voor ontmoetingen, wonen en bedrijvigheid. Dat geeft de buurt karakter.”
Openbare Werkplaats
In het voormalig magazijn van Vechtmetaal aan de Cruquiusweg, zit sinds 7 jaar de Openbare Werkplaats van Stijn van den Ende en Remco van der Vecht. Iedereen die iets wil bouwen, monteren of restaureren, kan er een werkplek huren. “Ik ben volleerd timmerman”, zegt Stijn van den Ende. “Mijn compagnon is monteur. Maar we zijn van alle markten thuis. Remco is hier opgegroeid en heeft er nog zijn eigen schip gebouwd.”
Vaklui en klunzen
“Toen Vechtmetaal er 2 jaar geleden mee ophield, zijn we naar 1.000 vierkante meter gegroeid. We hebben compleet ingerichte werkplaatsen voor hout en metaal, een smederij en sleutelplekken voor motorfietsen. Alles met professionele machines. Vaklui, kunstenaars en klunzen, iedereen die even een werkplaats wil huren, kan hier terecht. Wij lopen rond voor advies of helpen een handje. Daarnaast bieden we meer dan 50 cursussen per jaar aan.”
Ambachtsplein
“Gelukkig vindt het nieuwe stadsbestuur net als wij ambachten belangrijk. Wij willen van deze plek graag een ambachtsplein maken. Samen met de ambachtelijke bedrijven op ons terrein, bedrijven in de directe omgeving en de school. Ik heb begrepen dat hier ook woningen komen. Laten we dan zorgen dat we elkaar niet in de weg zitten. Een goede mix is van grote toegevoegde waarde voor dit gebied en voor Amsterdam.”
Geef een reactie