• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Moeder heeft twee uur in de rij gestaan voor eten

9 april 2020 door Ron 3 Reacties

Bron: onsamsterdam.nl

Van juni 1944 tot en met augustus 1945 hield de 14-jarige scholier Jan Wagener (1974-1989 eindredacteur van Ons Amsterdam) een dagboek bij.
Hij woonde toen in Betondorp.
Zijn school – de hbs aan de Mauritskade – zat tijdelijk in de Voormalige Stadstimmertuin. Enkele fragmenten uit eind 1944, toen de beruchte Hongerwinter naderde.

Maandag 9 October.
Vandaag zijn we voor het eerste begonnen met de nieuwe schooltijd van ’s ochtends 9 uur tot ’s middags 1 uur. 5 lesuren achter elkaar. Ik loop nu naar school heen en terug, maar als ik wil, kan ik op de fiets gaan.
Vrijdag 13 October.
Daar er geen elektriciteit meer is, gaat de bel voor de schooltijd en het wisselen der lesuren niet meer. Nu komt meneer Dirksen, de concierge, met een gewone tingel-bel de gangen door. ’t Lijkt wel de ijsman van voor de oorlog. Vanaf Maandag 23 Oct. krijgen we eten van de Centrale Keuken, omdat er dan ook geen gas meer is.
Maandag 16 October.
Vandaag hingen er weer papieren in de stad van het illegale blad ‘De Waarheid’! Er stond o.a. in dat Riga, Memel en Athene door de Russen bezet waren. Ook nog dat Breskens bevrijd was en dat ongeveer half Zuid-Beveland in Geallieerde handen is. Ik hoop dat ’t waar is.
Dinsdag 24 October.
In de Beethovenstraat is een Duitse soldaat vermoord. Voor straf zijn een aantal zogenaamde ‘terroristen’ en ‘saboteurs’ in ’t openbaar doorgeschoten en enige woonhuizen in de omgeving in brand gestoken.
Woensdag 25 October.
Vannacht is een Duitse auto in het zand v.d. opgebroken weg (Duivendrechtselaan) gereden. Toen hebben de Duitsers bij ons in de straat de mannen uit bed geklopt om te helpen. Vader is op ’t dak gevlucht, omdat we dachten dat ze mannen weghaalden of onderduikers. Maar dat was ’t gelukkig niet.
Vrijdag 27 October.
Vader en moeder weggeweest naar Hoorn, voor bonen… om 7 uur ’s ochtends weg… om kwart over 7 ’s avonds thuis… afgemat… plm. 150 km gefietst… controle, bijna de fietsen kwijt door in beslag nemen. Een mof keek naar moeders fiets… liet d’r gelukkig doorrijden. Bij de IJ-pont nog geschoten door een rechercheur op een man die hard wegliep.
Maandag 30 October.
Moeder heeft van kwart over een tot kwart voor drie in de rij gestaan voor eten (gaarkeuken in de Watergraafsmeerschool)



Vrijdag 3 November.

Uit het Duitse Weermachtbericht: Na de landing van Engelse en communistische troepen op de W.-kust van Dalmatië hebben de Duitsers zich ‘volgens de bevelen’ op ‘voorbereide stellingen’ in de bergen ‘gedistancieerd’.
Donderdag 9 November.
Nu is ook de V2 op Londen ingezet. Deze is onhoorbaar en veel gevaarlijker.
Woensdag 22 November.
Moeder heeft vandaag 2 liter karnemelk gehaald bij een boer, waar ze verleden Zaterdag 3 liter volle melk mocht halen. Dat mag ze nu voortaan elke Zaterdag doen. ’t Is op Duivendrecht. Buurvrouw Bijl en anderen doen ’t ook.
Donderdag 7 December.
Er kwam vanmorgen, toen ik voor school stond, luchtalarm. Degenen, die bij school stonden, renden allemaal weg. Ik ook.
Maandag 25 December.
’t Is vandaag 1e Kerstdag. We aten zuurkool van de centrale keuken. De stroop uit de 2 suikerbieten is klaar. ’t Is reuze stijf.

Jan Wagener

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Tineke van Doorne-Mulder zegt

    25 oktober 2020 om 13:48

    Ben reuze benieuwd.naar je verhalen over betondorp in oorlogstijd. Mijn ouders hebben op de zaaiersweg nr 1 gewoond en hadden onderduikers. Verhalen van eten halen ed met handkar naar Zwolle hebben Wij ook gehoord. Graag meer van deze info, ben erg geïnteresseerd.

    Beantwoorden
    • Jo zegt

      25 oktober 2020 om 14:06

      Beste Tineke, kijk eens bij http://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl onder het kopje Verhalen en klik dan op Betondorp. Daar vind je de verhalen over die buurt en er staan ook verhalen bij over de oorlogstijd. Groet, Jo Haen redactie

      Beantwoorden
  2. Ben Hoogerdijk zegt

    16 april 2020 om 09:38

    Uit het dagboek van mijn moeder, Alie Robert.

    Dinsdag 24 oktober 1944
    Gisteravond laat is in Zuid op de Apollolaan een Duitse officier vermoord gevon- den, als represaille maatregel zijn vandaag twee villa’s waarvoor hij gevonden werd met de grond gelijk gemaakt. De bewoners zijn als gijzelaars gevangen genomen, geheel onschuldig. En voor een schuilkelder aan de overkant zijn 29 mensen van de illegale partij zonder pardon doodgeschoten, er zijn geen woorden voor, zulke beesten. Wanneer zal hier eens een eind aankomen. De geallieerden zijn vandaag 8 kilometer naar ’s-Hertogenbosch opgerukt, het gaat weer goed. Vader heeft weer drie uur in de rij gestaan voor eten. Wij kregen vandaag pap, ze was goed, maar wij hebben er niet genoeg aan.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)
  • Op heterdaad naar de Zorgstraat
  • Spreken vanuit het hart

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Amsterdam stickervrij

Bron: #Dwars door de buurt – editie 245 Ergeren jullie je ook zo aan al die stickers die overal opgeplakt worden? Max Braakman doet er wat aan, hij noemt zich deplacateur. ‘Het is gewoon een hele leuke hobby, het maakt me een stuk gelukkiger.’ We fietsen achter het Amstelstation en nu ik er op let […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Winkels op het Dapperplein (van vroeger tot heden)

Olfert Dapper Olfert Dapper (Amsterdam, 1636 – Amsterdam – december 1689) was een Nederlandse geograaf, polyglot en geschiedschrijver. Dapper was de zoon van een lijndraaier en is geboren in de Anjelierstraat. Zijn ouders waren in 1624 getrouwd. Ze lieten hun kinderen in de Lutherse kerk dopen; een aantal stierf jong. Olfert had bij het overlijden […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost