Hoe en waar is het saucijzenbroodje ontstaan?
Dat is helaas onbekend. Maar de Grieken en de Romeinen waren al liefhebbers van het omhullen van vlees. Zo bleef het langer houdbaar.
Het woord saucijs komt van het Franse saucisse: worst. De saucijzenbroodjes zoals we die vandaag de dag kennen lijken dan ook begin negentiende eeuw in Frankrijk te zijn ontstaan.
Het is hoe dan ook een leuke gedachte dat Napoleon wellicht stukjes bladerdeeg van zijn blauwe fluwelen mantel afsloeg na het verorberen van de vettige snack.
Het Parool zocht het uit…
Met stip op 1: Kwekkeboom
De klassieker van het Amsterdamse patisserie-instituut Kwekkeboom is misschien wel het bekendste saucijzenbroodje van Amsterdam. Het perfect krokante en kruimelige bladerdeeg omhult een gehaktstaafje van vlees van runderen die grazen op weilanden met onbeperkt toegang tot vers gras. Dat maakt dit black-angusvlees smaakvoller, malser en sappiger dan vlees van runderen die worden gefokt op een voederplaats en weinig beweging krijgen.
Gelukkig heeft Kwekkeboom drie locaties, want een lekkerder saucijzenbroodje zul je niet vinden.
Prijs: €2,90
Linnaeusstraat 80 (Oost), Buikslotermeerplein 152 (Noord), Ferdinand Bolstraat 119 (Zuid)
Op plek 2, 3, 4 en 5:
Holtkamp – Vijzelgracht 15 (Centrum)
Patisserie Kuyt – Utrechtsestraat 109-111 (Centrum)
Banketbakkerij Arnold Cornelis – Van Baerlestraat 93 (Zuid) en Elandsgracht 78 (West)
Banketbakkerij Lanskroon – Singel 385 (Centrum)
Geef een reactie