• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Kuttekop (4)

11 maart 2020 door Ron Reageer

Uit: ‘Onalledaags’, de onlangs verschenen korte verhalenbundel van Méland Langeveld.

Bijna alle korte verhalen in deze bundel zijn eerder verschenen ofwel op de Achterpagina van NRC Handelsblad, of in Trouw, Metro, De Pers en Dwars door de buurt.
Bij Oost-online noemen ze hem de chroniqueur van Amsterdam-Oost. In zijn maandelijks terugkerende ‘Onalledaags’ schetst hij niet-alledaagse taferelen die hij in Oost tegenkomt. Zijn bijzondere blik laat een Oost zien waar velen aan voorbijgaan.
Een van de verhalen, ‘Vertrouwd portret’, won bij een schrijfwedstrijd in 2018. Het jury-oordeel van ‘Schrijf je straat’ van Schrijvers uit Oost: ‘Wat ons zeer aanspreekt was de wijze waarop je de tijd laat verglijden – de oude man die plotseling uit zijn huis is verdwenen en plaatsmaakt voor een jong stel – zonder nostalgisch te worden. En zonder het uit te leggen. (Echt: show, don’t tell). Amsterdam-Oost is voel- en zichtbaar zonder het expliciet te noemen. Heel mooi!’

Méland Langeveld is dichter, columnist, redacteur en tekstschrijver. Hij schrijft onder andere voor Dwars door de Buurt en de nieuwssite Oost-online. Eind 2015 verscheen zijn dichtbundel Zijwaarts springen. Een volgende bundel Het wachten voorbij staat op stapel. Zijn gedichten worden gedanst en gezongen, hangen in vitrines aan parkhekken, in etalages van bibliotheken en staan gekalligrafeerd op stoepen.


Kuttekop
Hier en daar komt er voorzichtig wat groen aan de bomen en struiken. Er staat een frisse oosterwind, maar hier op een bankje zit ik uit de wind en in de zon. Roos ligt geduldig uitgestrekt voor mijn voeten.
Plotsklaps landt er in de boom vlak naast ons een papegaai. Zijn verendek is felgekleurd rood, geel en blauw, en hij heeft een kromme, bijna witte snavel.
Voorzichtig haal ik mijn telefoon tevoorschijn om hem op de gevoelige plaat vast te leggen. Een papegaai heb ik niet eerder in het Oosterpark gezien, maar ik sta nergens meer van te kijken. Door de jaren heen heeft het park een rijke menagerie aan fauna voortgebracht. Wat de mens hier niet al de vrijheid geeft: het schattige waterschildpadje dat in het aquarium blijft doorgroeien en ten slotte in de vijver belandt, of de vogel die een open raam ziet en daarbij een eigenaar heeft die de kooi vergat af te sluiten. Of het konijn dat net voor de kerstmaaltijd weet te ontsnappen en hier vrolijk met de wijfies aan de haal gaat.
Ondertussen komt er een paar op leeftijd aangelopen. Met trotse blik duwt grootmoeder een kinderwagen voort. Het kind dat erin zit, is wat groot uitgevallen. Zijn mond, wangen en handen zitten onder de rode kleurstof van de lolly.
Ze stoppen vlak voor me en het stel wijst naar de felgekleurde verenpracht.
‘Sandertje, kijk eens wat een mooie vogel.’
‘Beest stinkt,’ komt het plompverloren uit zijn mond rollen.
‘Zeg, kuttekop,’ klinkt het ad rem vanuit de boom.
De fiere blik is van grootmoeders gezicht verdwenen, en met rood aangelopen wangen maakt het paar zich snel uit de voeten.
Roos staat de papegaai dom aan te kijken. Ze houdt haar kop scheef en kijkt de papegaai recht in de ogen aan. Een pratende vogel? Uit onzekerheid slaat ze aan.
‘Hou je snavel,’ krijst de papegaai.
Ik schiet in de lach. Dit heeft hij van zijn eigenaar vast vaak te horen gekregen. Repeterende papegaaien zijn uitermate irritant. Vooral als ze overal commentaar opleveren. Deze papegaai heeft ongetwijfeld vaak zijn snavel moeten houden, en wellicht is dat de reden dat hij voor zijn vrijheid heeft gekozen.
Maar Roos weet niet van wijken, blaft vrolijk door, ze wordt hier niet voor niets de parkblaffer genoemd.
De papegaai gelooft het verder wel. Hij fladdert op en vliegt een beetje klunzig weg, duidelijk niet gewend te vliegen.
Het Oosterpark is een papegaai rijker.

‘Onalledaags’ is te verkrijgen bij Linnaeus Boekhandel, Java Bookshop, Athenaeum Roeterseiland, en verder te bestellen bij de boekhandel, diverse online boekhandels, en gesigneerd bij de auteur, via www.melandlangeveld.com
Omvang: 145 pagina’s – Prijs: € 16,50

Categorie: Uitgelicht Tags: Méland Langeveld

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

#Dwars door de buurt

Afval scheiden met composttijgers

Bron: #Dwars door de buurt – editie 209 Het eerste dat je weggooit is de verpakking van de vuilniszakken. Vind ik een mooi inzicht. Dat gele zakje gaat tegenwoordig bij de afdeling plastic. Ik heb welgeteld negen aparte afvalverzamelpunten in huis, van papier en glas tot kleding en chemisch. En een compostbak. Dat was drie […]

Meer berichten uit deze categorie

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Twitter

Meest recente berichten

  • Ontmoet Gekke Gerrit, de schuinsmarcherende ooievaar uit Oost
  • Uit het straatbeeld weggenomen (11)
  • Nieuwe school in het Bajes Kwartier
  • Vroege voorjaarsbode?
  • Landbouwhuisdierenkak

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is nieuw en is een onderdeel van Stichting
Vrienden van Watergraafsmeer.
Dwars door Amsterdam-Oost verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel, uitgezonderd de Watergraafsmeer, d.m.v. diverse rubrieken die gewijd zijn aan o.a. de Transvaalbuurt, de Dapperbuurt enz.
Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten.
Ons e-mailadres is:
vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341



















Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Amstelkwartier
  • Dappermarkt
  • Geen categorie
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen

Dappermarkt

De Dappermarkt is in ere hersteld – 1961

Bron: Trouw – 4 oktober 1961

Meer berichten uit deze categorie

Copyright © 2021 · Dwars door Amsterdam-Oost