Bron: #Dwars door de buurt – editie 210
Zo, het stookseizoen is weer begonnen. Dat is de periode dat je je huis wil verwarmen omdat het buiten koud is. Dat je de cv aanzet en aardgas gaat verbranden. Misschien handig om nu even op te letten, want dit is ook de tijd dat je zo’n driekwart van je totale jaarlijkse energierekening gaat uitgeven.
De verwarming van je huis in de winter is veel duurder dan koken, douchen en al je elektriciteit bij elkaar. Dus als je het ietsje handiger doet, dan scheelt dat veel geld.
Luchtbedje om de aarde
Zometeen een paar makkelijke tips, maar eerst even terug naar het begin. Als je een ‘klimaatontkenner’ bent (gek woord eigenlijk, maar misschien daarom ook wel weer goed), dan kun je het volgende stukje overslaan en direct door naar de tips. Succes! Wat is duurzaamheid, wanneer ben je goed duurzaam bezig? Het gaat hier over het klimaat. Daar hangt het allemaal mee samen. Al zo’n drie en een half miljard jaar zit er CO2 in de lucht. Kooldioxide. Carbon. Koolzuurgas. Dat is normaal, dat zit gewoon in de atmosfeer, dat dunne luchtbedje om de aarde. Wij ademen het uit, planten en bomen nemen het op, vulkanen spuwen het uit, moerassen en koeien ook, de oceanen nemen het weer op. Dat is de natuurlijke koolstofcyclus. De hoeveelheid CO2 in de lucht schommelde in de loop der eeuwen een beetje heen en weer. Het probleem is nu dat wij mensen de afgelopen 150 jaar, en vooral de laatste 50 jaar, werkelijk gigantische hoeveelheden fossiele brandstoffen hebben opgepompt en verbrand. Daardoor zijn er gigantische hoeveelheden CO2 in de atmosfeer gekomen. En daardoor wordt het nu warmer op onze aardbol. Dat is een groot probleem, het heeft met de leefbaarheid te maken, iets met overstromingen, droogtes, mislukte oogsten, vluchtelingen en gek weer.
Stembus
Als je duurzaam wil zijn, dan zou je dus minder CO2 in de lucht moeten brengen. Minder dingen verbranden bijvoorbeeld, want daarbij komt CO2 vrij. En CO2 uit de lucht halen. Vastleggen, als je dat kunt. Dat is de kern van het duurzame verhaal. Minder fossiele brandstoffen gebruiken en meer bomen planten. Aan die CO2 knop moeten we met z’n allen draaien. Het is eigenlijk heel overzichtelijk. Het is trouwens ook het enige instrument dat we hebben. We hebben eerst met z’n allen de kraan helemaal opengedraaid, het hele huis is ondergelopen en nu moeten we die CO2 kraan weer dichtdraaien. En tegelijkertijd dweilen, dat helpt ook.
Terug naar ons huishouden. In ons eentje gaan we het klimaat niet redden, maar we kunnen er thuis wel wat aan doen. We gaan immers ook naar de stembus, terwijl ons enkele stemmetje geen gewicht in de schaal legt. Maar met z’n allen maken we wel het verschil en houden we er een bijzonder waardevolle democratie op na. Hoe mooi is dat. (Het zou wel fijn zijn als de grote jongens ook meedoen, zoals onze politieke leiders en de bazen van de grote bedrijven.)
Tegenstrijdige eisen
De tips om minder gas te verstoken in de winter. Het gaat er niet om dat je het koud hebt in huis, juist niet, het gaat erom dat je de warmte niet laat ontsnappen. Als je het 19, 20 of 21 graden wil hebben, prima, maar zorg dan voor kierdichting: met de kitspuit langs de sponningen; tochtstrips langs deuren en ramen; een brievenbusborstel, dat soort.
Tip twee: met een infraroodscan kun je alle warmtelekken van je huis vinden.
Drie: ga isoleren. Begin eenvoudig met radiatorfolie en isolerende gordijnen.
Vier: let een beetje op: gordijnen ’s avonds eerder dicht; tussendeuren dicht; houd je kostbare warmte binnen.
Laatste en belangrijkste tip: blijf ventileren, vooral in de ruimte waar je bent. Hoe meer mensen in de kamer, hoe meer je moet ventileren. We ademen vocht uit, dat zorgt voor condens, dat slaat tegen de muren, vochtproblemen, schimmel, slecht voor je gezondheid.
Het zijn twee tegenstrijdige eisen, isoleren en ventileren, maar beiden zijn belangrijk. Een droge ruimte kun je trouwens makkelijker verwarmen dan een vochtige ruimte. Zet ‘m op! #
Peter Hoogendijk
Ivan zegt
Het is een tamelijk gevoelige investering geweest, maar wij hebben ons dak laten isoleren. Dat leverde een behoorlijke besparing in de stookkosten op. Bovendien hebben we er twee bruikbare kamers bij. Goede isolatie verdient zichzelf terug.
Peter Hoogendijk zegt
Goed om te horen, Ivan! Isolatie van je huis valt onder de zogenoemde ‘no regret maatregelen’. Je zal er geen spijt van hebben. Ik heb zelf de kruipruimte van ons huis geïsoleerd met isovlas, waarmee we ook op de stookkosten besparen en gewoon minder koude voeten hebben (maar dat was wel een pittige klus waar ik enorme spijt van heb haha)
Verder ben ik erg tevreden over die kleine ventilatortjes onder de radiator, die zorgen snel voor lekkere warmte in de woonkamer (Speedcomfort of een ander merk)
Met groet, Peter