• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Een verhalenwandeling door de Dapperbuurt

30 oktober 2019 door Jo 1 Reactie

27 oktober 2019

Auteur: Els van ’t Padje, deelneemster aan de verhalenwandeling

Mooie topgevels in de Wagenaarstraat – Alle rechten voorbehouden

We startten de verhalenwandeling met Jo Haen bij het vroegere Burgerziekenhuis dat gebouwd is in 1891, daarna Stadsdeelkantoor werd en sinds 2011 Hotel Manor. Het ziet er prachtig stijlvol uit. Leuk weetje misschien dat de oude Prins Bernard hier de bekendste patient is geweest ooit.

We vervolgden onze weg naar de Muiderkerk ook in de Linnaeusstraat die gebouwd is in 1892 en waar in 1989 brand is geweest. Afgeslagen naar de Commelinstraat waar opvalt dat alleen de rechterkant van de straat nog de oorspronkelijke mooie bouw heeft. Op nummer 16 bevindt zich heel verrassend een kleine buurtsynagoge, in 1922 gedeeltelijk gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Op de begane grond spleetvormige raamopeningen. De linkerdeur was de toegang voor de vrouwen. Verderop in de straat op nr 53 is een leuke leeshal met oneindig veel boeken, zij zoeken een nieuwe eigenaar!

Leuk weetje is dat Karel Appel ook een bewoner was van deze buurt. Hij werd als kapperszoon in 1921 geboren in de Pieter Vlamingstraat.
Het meest indrukwekkend vond ik het verhaal dat een bewoonster van de Insulindeweg/Celebesstraat in de oorlog ’s nachts de vele joodse mensen hoorde vertrekken vanaf het Muiderpoortstation.
Op het plein voor het station bevindt zich een kunstwerk van Karel Appel. Drie geknakte bloemen en één staande bloem. Mooi symbolisch!
Amsterdam Oost is een prachtige buurt met een rijke historie!

Op het eind van de wandeling genoten we van ’n kop heerlijke koffie of iets anders in ’t mooie Manor hotel in een zaal waar voorheen de bedden stonden.

Heb weer genoten van de interessante wandeling. Hoop dat er nog vele mogen volgen.

Met dank aan Els van ’t Padje en Toine Roestenburg (foto’s)
——————————————————————————
Reacties:

Ad en Elza Timman: Hallo Jo,wij vonden het ook hartstikke leuk afgelopen zondag.ook leuk om je in de hoedanigheid van de gids te zien.

Ruurd Kooiman Beste Jo, bedankt voor de fotoos ik vond een geslaagde wandeling en we hadden mooi weer.
groetjes Ruurd

Hele leuke foto trouwens van de twee broers en de bewoner !!!! tot ziens.

De start bij het voormalige Burgerziekenhuis, nu Manor Hotel – Alle rechten voorbehouden

De voormalige paardentramremise in de Linnaeusstraat – Alle rechten voorbehouden
De nog steeds prachtige Commelinstraat – Alle rechten voorbehouden
Commelinstraat 16 – de voormalige synagoge – Alle rechten voorbehouden
Commelinstraat – Alle rechten voorbehouden
De Leeshal in de Commelinstraat 53 – Alle rechten voorbehouden
Karel Appel woonde in de Dapperstraat – Alle rechten voorbehouden
Luisteren naar het verhaal over kramenbouwer Dion – Alle rechten voorbehouden
Een ’toevallige’ ontmoeting met Willem, een bekende van Jo – Alle rechten voorbehouden
In de 1e van Swindenstraat. Het verhaal van de kapper die een klap van een ‘dode’ kreeg – Alle rechten voorbehouden
De brandweerkazerne in de Dapperstraat – Alle rechten voorbehouden
Het Muiderpoortstation waar de joden op de trein naar Westerbork werden gezet – Alle rechten voorbehouden
Oorlogsmonument van Steffen Maas – Alle rechten voorbehouden
Oorlogsmonument Flowers van Karel Appel – Alle rechten voorbehouden
De tuin van het voormalige Burgerziekenhuis, nu Manor Hotel – Alle rechten voorbehouden
Aan de koffie in het Manor Hotel – Alle rechten voorbehouden
De toren van de Muiderkerk – Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Jo zegt

    2 mei 2021 om 10:32


    Voormalige synagoge Commelinstraat 16 – Bron: Stadsarchief

    Het interieur van de synagoge in de Commelinstraat 16 is na de ontmanteling en verkoop in 1936 opnieuw gebruikt in de sjoel/zaal op de Da Costakade 132. Dit was een voormalige koffiebranderij en theemagazijn.
    Jo Haen

    Informatie over deze synagoge:
    Het was een chewresjoeltje, een buurtsynagoge, voor de Dapperbuurt. In deze buurt woonden niet zoveel Joden als in de Transvaal-en Oosterparkbuurt, maar een kleine concentratie bevond zich rondom de Commelinstraat. De oorspronkelijke opdrachtgever voor de (ver)bouw van de synagoge is de heer A. de Vries. Jac.S.Baars was de architect. De wijding van de synagoge vindt plaats op 21 september 1922. Een jaar eerder had de vereniging Benij Berith Bebeth Ja’akob (Zonen van het Verbond van het Huis van Jacob) een bedrag van 4000 gulden ter beschikking gesteld voor de inrichting van het gebouw.

    Omdat de vereniging kampte met een teruglopend ledental werden vereniging en synagoge in 1936 opgeheven. De inventaris werd verdeeld over verschillende synagogen in Amsterdam (o.a. dus naar de sjoel op de Da Costakade 132) en de rest van het land. In datzelfde jaar werd het gebouw als kerk in gebruik genomen door de Oud Gereformeerde Gemeente. Na de oorlog vond onder meer de Evangelisch-Lutherse jeugdorganisatie “Wees een licht” hier onderdak. Het interieur onderging in die periode slechts kleine wijzigingen. Op de gevel prijkten jarenlang de smeedijzeren letters “Rogate”. Deze waren afkomstig van een woonblok annex kapel van Cornelis Kruyswijk in de Toministraat waarvan de kapel in de jaren 80 werd gesloten en omgebouwd tot woningen.

    Exterieur
    Met siermetselwerk kreeg het onderstuk enkele fraaie accenten in de stijl van de Amsterdamse School. Het onderstuk is opgemetseld in gele en gesinterde baksteen en bestaat op de begane grond uit een centraal geplaatste ingang voor de synagoge geflankeerd door spleetvormige raamopeningen. De linker deur gaf toegang tot de aparte galerij voor vrouwen. De rechter deur is de ingang tot de bovenwoningen. Boven elk van deze deuren is een wigvormige lichtopening uitgespaard in het metselwerk, thans dichtgemetseld. De drie vensters zijn van de vrouwengalerij, geplaatst in een zone van licht uitkragend siermetselwerk.

    Het interieur is tot medio 2014 goed bewaard. De wandafwerking had tweekleurige tegelfriezen en het stucplafond was in vakken verdeeld. De achterwand van decoratief metselwerk met uitsparingen voor bergplaatsen en de kast voor Torahrollen was nog aanwezig. Bij de verbouwing in 2014 tot woning zijn alle restanten in het interieur verwijderd.

    Deze Commelinstraatsjoel was de laatste nog bestaande, door J.S. Baars. ontworpen synagoge in Amsterdam een tevens één van de weinige nog bestaande Amsterdamse verenigingssynagogen. Bovendien was dit één van de laatst overgebleven werken uit het oeuvre van Baars.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Pantoffelheld
  • Een dijk te ver
  • Mensen verleiden om naar buiten te komen
  • Struikelend over straat
  • Wijkagent neemt buurtsignalen serieus

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Een speellandschap: natuurlijk, creatief en uitdagend

Bron: #Dwars door de buurt – editie 244 In oktober wordt Speeltuin Amsteldorp in de Fizeaustraat afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een ‘speellandschap’. Een plek niet alleen voor kinderen – wel de voornaamste doelgroep – maar ook voor (oudere) buurtbewoners die elkaar ongedwongen willen ontmoeten in de natuur. Kinderen vinden overal mogelijkheden om te […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost