• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Een nieuw toegangshek voor de Joodse Begraafplaats Zeeburg

9 augustus 2020 door Jo 1 Reactie

1 juli 2012
Tekst en foto’s:  Jo Haen

Het nieuwe toegangshek aan de Valentijnkade. .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Onder grote belangstelling werd zondag 1 juli 2012 een nieuw toegangshek bij de Joodse Begraafplaats Zeeburg aan de Valentijnkade geopend. De begraafplaats stamt uit 1714 en is een van de grootste Joodse begraafplaatsen van Noord Europa. Er liggen waarschijnlijk rond 200.000 mensen begraven.

In de jaren 50 is er een gedeelte geruimd voor de aanleg van de Amsterdamse Brug. Dit gebeurde met rabbinale toestemming.

De begraafplaats lag er jaren zeer verwaarloosd bij maar de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg heeft ervoor gezorgd dat er nu een gedeelte is opgeknapt en er een nieuw toegangshek is geplaatst op de Valentijnkade.

Joodse en Moslim-jongeren jongeren hebben 6 zondagen in weer en wind keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Het gras werd gemaaid, het metershoge onkruid werd verwijderd en verschillende grafstenen werden schoongemaakt. Dat er Marokkaanse jongeren aan meededen is mogelijk gemaakt door Said ben Sellam van Stichting Connect en Frans Stuy.

De heer Jaap Meijers, bestuurslid, heet iedereen hartelijk welkom. .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Op 1 juli werd dus het nieuwe toegangshek geopend en kon men een wandeling maken over het opgeknapte deel van de begraafplaats. De belangstelling was groot. Zo’n 200 mensen liepen rond 10 uur door het nieuwe hek naar binnen. Verschillende officials deden het woord en bedankten iedereen die aan dit project hebben medegewerkt. Waarbij vooral het stadsdeel Oost en de Joodse en Marokkkaanse jongeren speciaal werden genoemd.

Saïd ben Sellam aan het woord. Links Frans Stuy. Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Daarna werd er officieel een bordje opgehangen aan het hek en kon er een rondwandeling over de begraafplaats worden gemaakt, wel of niet onder begeleiding van een gids.

Marcel Mock onthulde het bordje. .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Het is de bedoeling dat de begraafplaats af en toe wordt opengesteld voor publiek. Zie hiervoor de informatie onder dit verhaal bij de reacties.

Foto Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Een wandeling over een nieuw aangelegd pad. .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden
Een kijkje door het hek op de begraafplaats. .
Foto: Jo Haen ©
Twee mooie grafstenen. .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg zegt

    9 augustus 2020 om 23:45

    Mogelijkheden voor bezoek
    De Joodse Begraafplaats Zeeburg is een prachtig wandelgebied dat sinds kort elke zondag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan op eigen gelegenheid rondwandelen. Er worden steeds meer graspaden opengemaaid zodat afwisselende wandelingen mogelijk zijn. Op het terrein zijn oude grafzerken te zien uit de periode 1860 tot 1900. Daarnaast staan er veel bloeiende planten en is er een rijk dierenleven met onder meer vogels, vlinders, libellen, vossen, ringslangen, hermelijnen, kikkers en padden, woelmuizen, egels en mollen. Men noemt dit terrein ook wel het meest ongerepte stukje natuur binnen de Ring van Amsterdam.

    Van april t/m november is er in principe op de eerste zondag van de maand een Open Dag van 11.00 tot 17.00 uur (maar in september en oktober 2020 wijken de data af). Vrijwilligers van Stichting Eerherstel heten bezoekers welkom en kunnen een korte historische uitleg geven. Op deze Open Dagen zijn er drie rondleidingen van 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Vanwege de corona-richtlijnen is er een maximum van tien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via info@eerherstelzeeburg.nl (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

    Op Open Monumentendag, tevens de Dag van het Joods Cultureel Erfgoed, op zondag 13 september 2020 bieden we een alternatief programma, inspelend op het thema ‘educatie’ van deze editie van Open Monumentendag. Er zijn vier lessen annex rondleidingen over Hebreeuwse grafschriften en joodse begrafenisrituelen. Tijdstippen: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Lengte: 30 minuten. Maximaal 15 personen, voorintekening niet mogelijk, vol = vol. Op zaterdag doen we niet mee aan Open Monumentendag vanwege de sabbat.

    Op de volgende data zijn er dit jaar nog Open Dagen:

    Open dagen in 2020
    ◙ 2 augustus
    ◙ 13 september (Open Monumentendag)
    ◙ 18 oktober (eerste twee zondagen van oktober zijn joodse feestdagen)
    ◙ 1 november
    Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Onderzoekt uzelf na thuiskomst op teken! (zoals dat bij elke wandeling op een natuurterrein geldt). Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Pantoffelheld
  • Een dijk te ver
  • Mensen verleiden om naar buiten te komen
  • Struikelend over straat
  • Wijkagent neemt buurtsignalen serieus

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

De praktijk van een woningcorporatie

Bron: #Dwars door de buurt – editie 224 Het woonprotest op 12 september in het Westerpark en op de Dam stemde even wat optimistischer. Maar hoe krijgt de samenleving uiteindelijk meer zicht en grip op de oorzaken van de wooncrisis en hoe komen we tot een begin van oplossingen? Ook in Oost schrijdt de verkamering, […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

De Dappermarkt is in ere hersteld – 1961

Bron: Trouw – 4 oktober 1961

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost