Bron: #Dwars door de buurt – editie 216
De Nieuwe Ooster is het Stenen Archief van Amsterdam. Een groen rustoord waar het heerlijk wandelen is en waar achter elk grafmonument minstens één verhaal schuilt. Als je goed kijkt en luistert soms zelfs een boek of een compleet oeuvre.
De werkgroep Stenen Archief Amsterdam zet zich in voor het behoud van bijzondere monumenten. Zeventien bijzondere grafstenen hebben inmiddels de Rijks monumentale status en een aantal daarvan zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. De begraafplaats krijgt zo het karakter van een gedenkpark waar het culturele en het funeraire erfgoed van de stad zichtbaar is.
Rondwandeling
Bij de portiersloge bij de hoofdingang aan de Kruislaan 126 is een gratis rondwandeling te krijgen langs dertien bijzondere grafmonumenten. Ook worden regelmatig (gratis) lezingen en rondleidingen georganiseerd. De eerstvolgende is een rondleiding langs schrijversgraven door dichter en presentator Jos van Hest. De ‘dode dichters, levende woorden’ wandeling vindt plaats op zondag 13 september om 12.00 uur. Meer weten of aanmelden? Mail naar Carla van der Elst: c.van.der.elst@ amsterdam.nl.
We wandelen met kleine groepjes en houden voldoende afstand. Bij voldoende belangstelling volgt om 14.00 uur een tweede rondleiding.
Bomenpark
Nergens in Amsterdam en omstreken vindt men zo’n grote collectie bomen en coniferen als op de grootste en groenste begraafplaats. In elk jaargetijde biedt het bomenpark een prachtig beeld. In het stille en ’s nachts donkere gedenkpark bieden de bomen nest- en schuilgelegenheid en voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Op De Nieuwe Ooster staan ruim 900 verschillende bomen en heesters. In het park staan onder meer de Zakdoekjesboom, Doodsbeenderenboom, Wateriep, Tulpenboom, Zwepenboom en de Walnoot. #
Carla van der Elst
Meer weten over het bomenpark of een keer meelopen met een rondleiding van Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster? Kijk op www.denieuweoosterbomenpark.nl
S.Rennefeld zegt
Heel mooi maar wel jammer dat ze daar niet naar familie zoeken omdat degene die het graf betaalde stierf en hun toen zomaar het familiegraf ruimde heel triest.
Mischa Smeding / De Nieuwe Ooster zegt
Wanneer de rechthebbende van een graf locatie komt te overlijden is het aan de familie zelf om het graf over te laten schrijven. Wanneer zich geen familie of vriend aandient komt een graf ambtshalve te vervallen. Op de Nieuwe Ooster zijn op dit moment 28.000 graven op naam van een rechthebbende.
Maria ten Hoeve zegt
Erg mooi inderdaad, de veranderende kleuren op een begraafplaats. Mocht ik nou voor cremeren of begraven kiezen later, ik zou wel een mooi plekje op een groene begraafplaats willen. Vooral als je er ook gewoon kunt wandelen.