• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Frank Stork: “Laat mij maar achter de bar staan”

22 maart 2023 door Ron Reageer

Bron: buurtblad De Eenhoorn – editie 8

Tekst: Floris Hollestelle

Hij doet het graag, biertjes tappen, drankjes verzorgen en een praatje maken. Met name in Resto Van Harte,  het restaurant in het Stadsdeelkantoor in Oostpoort. Maar niet alleen daarvoor kreeg hij  de jaarlijkse prijs van Vrienden van Watergraafsmeer. Hij doet veel meer.

“Vinoloog” Frank Stork keurt de wijn en schenkt hem daarna uit. Lekker.

Eerst iets over de jaarprijs van Vrienden van Watergraafsmeer
Die krijg je alleen als je wat betekent voor de Watergraafsmeer. De voorgangers van Frank waren:
2019 • Nico Essen – Pastor van de Hofkerk
2020 • Annette Broers – Amsteldorp Actief
2021 • Peter Vergeer – Sportparkbeheerder sportpark Voorland/Middenmeer
2022 • Els de Vos – Organisator / coördinator van Natuur Je Beste Buur
2023 • Frank Stork. Hij werd in Resto Van Harte overvallen met een Award voor zijn belangeloze werk voor de buurt.

Maaltijd met livemuziek
Net als elke andere dinsdagavond is hij te vinden in café Genieten, maar dan heet het Resto van Harte. Onder supervisie van keukenhoofd Loretta serveren ze daar wekelijks een goed verzorgde en goedkope 3-gangen maaltijd voor de buurt. Frank staat achter de bar. “Kletsen, gezellig mopperen.
Vóór de pandemie zat het hier altijd bomvol, 90 mensen, live muziek. Goede muzikanten hé, van The Voice of Idols, en iemand die achteraf filmmuziek bleek te maken voor Latijns-Amerikaanse films. Die was hier min of meer per ongeluk terechtgekomen en gebleven vanwege de relaxte sfeer.” Jack (Wouterse, acteur) (of zijn broer) brengt me nog een drankje – Frank lijkt sprekend op hem. Hij glimlacht. “Nee hoor.” Even later: “Ik heb wel eens gewoon zijn handtekening gezet, om mensen niet teleur te stellen.”

Het bereiden van de toetjes in de keuken van de deelraad

Buurthuis
Frank: “De dinsdagavond begint weer aan te trekken maar zoals vóór de pandemie is het allemaal nog lang niet. Het leek hier wel een buurthuis.” Met Frank achter de bar. “We hadden heel veel flyers met informatie, 7 soorten inloopspreekuren, over allerlei onderwerpen. Laagdrempelig, geen papierwinkel, geen bureaucratie. ‘We gaan wel naar Frank, die lost ’t wel op (of verwijst door)’. We hielpen bijvoorbeeld jongeren die voor hun opa en oma  wilden zorgen, maar niet wisten hoe. Die koppelden we dan aan ouderen, aan tante Bep (fictieve naam). We koppelen graag mensen, want samen gaat beter.”

“Ik deed zelf boodschappen voor mijn opa en oma. Die woonden om de hoek dus dat was makkelijk zat. Dat is niet meer zo. Kinderen wonen niet meer in de buurt, de meeste bejaardenhuizen zijn ook gesloten en dus heb je problemen met zorg voor de ouderen.”

Ouderen Advies Raad Oost
Via vrijwilligerswerk bij ’n bejaardentehuis rolde Frank ooit in de Ouderen Advies Raad (OAR) van Oost (het enige stadsdeel met een OAR). Hij is er interim-voorzitter. “We komen 5x p/maand bij elkaar, dan gaat het over wonen, buurtinitiatieven, activiteiten, dagopvang, het invullen van formulieren, info aanvragen, schulden, we hebben een inloop.” Kijk op: oar-oost.nl.

Voedselbank Veerkrachtig
Tijdens corona werd snel duidelijk dat niet alle alleenstaande ouderen het redden. Met de stichting Veerkrachtig Betondorp bezorgt hij drie keer per week (ma/wo/vr) maaltijden en brood bij mensen die het nodig hebben. Op vrijdag dubbel, voor het weekend.

“We hebben af en toe een deal met eetcafé De Avonden aan de Middenweg. Die zorgen dan voor een half kippetje met friet, wat groenten en een bakkie appelmoes. Dat vinden de mensen lekker. Met alleen een AOW-tje, een wat hogere huur en om een of andere reden geen huur- of zorgtoeslag, hou je gewoon niks over. Armoede en eenzaamheid gaan vaak samen. Daarom zijn buurtmaaltijden zo belangrijk.”

Bredewegfestival
“Ik ben een geboren, getogen en afgetuigde Amsterdammer, zeg ik altijd.” Geboren op de Bredeweg in Watergraafsmeer om precies te zijn. Zijn vader is de oprichter van het ‘Bredewegfestival’ dat plaatsvindt de dag vóór en op Koningsdag en dat vorig jaar 45 jaar bestond. Zelf heeft Frank twee dochters en ’n zoon.

Genieten in Resto Van Harte
Bij Genieten loopt het langzaam vol voor de maaltijd. Frank achter de bar. Ik vraag om een alcohol-vrijtje, een ander om rode wijn. Tussen de bestellingen door hebben we tijd genoeg voor ons gesprekje. Ondertussen gaart in de enorme keuken de Surinaamse maaltijd. Rond zessen vraagt keukenhoofd Loretta om een minuut stilte …

Tevreden en dankbare buurtbewoners

Terwijl de karretjes gaan rollen en de soep wordt rondgedeeld, trekt Frank Loretta mee tussen de eettafels, voor op de foto. Loretta : “Als ik dit geweten had, had ik van te voren mijn haar anders gedaan, hoor!” Als ik een uur later met een voldaan gevoel in buik en hoofd wegga, geeft Frank me nog mee: “Op elke 2e zondag van de maand is hier van 14.00 uur – 17.00 uur gratis livemuziek-cafe. De muzikanten komen uit Oost.”

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • De buurt bloeit!
  • Veilig door het Amsterdams verkeer
  • Wibautas: auto’s, kennis en veel groen!
  • Het licht van zware sterren
  • Eindstation lijn 9 (Dam – Linnaeusstraat)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Nijlganzen adopteren lelijk eendje

Bron: #Dwars door de buurt – editie 216 ‘M’n opoe is dood’ zingt de houtduif en ‘I love you’ de Turkse tortel. Ezelsbruggetjes om de zang van de vogelsoorten uit elkaar te houden, horen we van Pieter van der Linden, sinds 2017 vogelteller van Park Frankendael. In het broedseizoen tussen maart en juni telt Pieter […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Dapperplein 45: Nieuw vertrekpunt naar een betere buurt

Bron: oost-online.nl De Dapperbuurt staat voor veranderingen. De markt en de Eerste van Swindenstraat gaan op de schop. Diverse panden worden opgeknapt. Om bewoners en ondernemers meer te betrekken bij wat in hun buurt gebeurt, heeft de gemeente begin juli op het Dapperplein 45 een samenwerkingsplek geopend. Iedereen kan hier terecht met plannen, ideeën, zorgen […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost