• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Kramenzetter op de Dappermarkt

2 september 2019 door Jo 2 Reacties

2019

Auteur: Jo Haen – Verteller: Dion Hendriks (1982), geboren en getogen in Amsterdam Oost. Hij woont nu in Diemen

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Het is zo vanzelfsprekend: kramen op de Dappermarkt. Ze staan er gewoon. Maar er komt echt heel wat voor kijken voordat het allemaal voor elkaar is en de kramen keurig op de markt staan opgesteld. De kramenzetters zijn al om 6 uur ’s morgens in de weer. Een van die kramenzetters is Dion Hendriks. Ik was benieuwd naar zijn verhaal.

Als een vis in het water
We hadden afgesproken in de Nieuwe Stek, een echt marktcafé in de Dapperstraat vlakbij de Wyttenbachstraat waar Dion me op een drankje trakteerde. Hij voelt zich op de Dappermarkt als een vis in het water.

De Nieuwe Stek in de Dapperstraat – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Hoe is hij op de markt terechtgekomen?
Dion, geboren en getogen in Amsterdam Oost, werkt sinds augustus 2004 als kramenzetter op de Dappermarkt. Daarvóór had hij al een paar baantjes gehad, o.a. bij Rentokil, ongediertebestrijding, maar via zijn broer Bjorn, die al langer op de Dappermarkt werkt, kwam hij op de markt terecht. En dat bevalt hem prima. Het vrije leven en het contact met de mensen, daar houdt hij van, al moet hij wel ’s ochtends vroeg zijn bed uit, want om 6 uur wordt er al begonnen met het opbouwen van de marktkramen, die ’s nachts opgeslagen staan in een loods in de Wagenaarstraat.

Opbouw en afbouw van de kramen
Zijn werk bestaat dus uit het opbouwen van de marktkramen. En uiteraard de afbouw daarvan. De werktijden zijn van 6 tot 12 uur en van 16 tot 18 uur. Lange dagen. Daarnaast verzorgt hij tevens op 3 dagen de financiën en de administratie. Zijn broer Bjorn, die ook kramenzetter is, doet dat de andere 3 dagen.

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

‘Stormwacht’
Als het slecht weer is heeft hij ‘stormwacht’ en moet hij de hele dag op de markt aanwezig zijn om de boel in de gaten te houden. In totaal heeft hij 8 collega’s voor de ochtend en 11 collega’s voor de middag. En als niet alle kramen bezet zijn worden de lege kramen weer weggehaald. Dat staat beter.

Kramen voor z.g. ‘sollicitanten’
Om 18.00 uur moeten de kramen leeg zijn, dat lukt niet altijd en dan moet er wel eens worden opgetreden. Er zijn in totaal 250 kramen, een aantal kooplui heeft een vaste kraam, maar er is ook een aantal kramen te vergeven aan z.g. ‘sollicitanten’. Die kramen worden door de marktmeester (schoonvader van Dion) onder hen verloot. Het aantal te verloten kramen wisselt per dag. De sollicitanten hebben dus geen vaste plek en dat geeft nogal eens problemen, maar de marktmeester heeft het laatste woord. Maandag is de drukste dag wat dat betreft. Sommige marktkooplui staan al jarenlang op de Dappermarkt zoals b.v. Tonny Koster met zijn aardappelenkraam. Daar weten ze tenminste nog wat Eigenheimers zijn, of Doré’s, Andijker muizen of Opperdoezen. Die kraam staat er volgens Dion het langste.
5 x Per jaar wordt er op zondag een braderie georganiseerd, dan is de markt op zondag te bezoeken. De eerstvolgende is op zondag 29 september a.s.

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Elke dag is anders
Het werk is volgens Dion elke dag hetzelfde maar toch anders. Het is nu wat rustiger i.v.m. de vakantietijd, zodat er best wel wat lege plekken zijn. En sinds de parkeergelden verhoogd zijn naar 6 Euro per uur merkt hij ook wel dat het wat stiller is geworden. Geen goeie zet van de gemeente.
Maar er is altijd wel wat te beleven. Hij maakte al genoeg dingen mee. Zo reed bus 37 vanaf het Muiderpoortstation een keer zomaar de markt op. De chauffeur was nieuw en kende de weg niet. Consternatie natuurlijk, maar gelukkig liep alles goed af! Ook reed een aannemer eens 5 kramen omver. Hij hield vol dat hij niet overstak maar dat de kramen overstaken!

Zwart kleed op de kraam bij overlijden
Het is ook nog steeds een mooie gewoonte om als er een marktkoopman is overleden zijn kraam met een zwart kleed te bedekken en er een foto en bloemen op te leggen. Een prachtig eerbetoon aan de overleden koopman.

De Dappermarkt: nog steeds een geweldige markt en het werk als kramenzetter vindt Dion nog steeds super. Hij is geen jongen om binnen te zitten, hij houdt van zijn vrijheid en lekker buiten zijn. Tot slot maken we nog even snel een foto bij een kledingkraam, maar daarna moet hij weer snel aan het werk!

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Categorie: Dappermarkt

Lees Interacties

Reacties

  1. Rina van Kempen zegt

    6 oktober 2022 om 20:41

    Rina van Kempen
    Opgegroeid op de markt omdat mijn familie op de markt stonden. Zelf op 13-jarige leeftijd begonnen met werken in Koffiehuis de Bus in de Wagenaarstraat!! En de vader van onze zoon daar leren kennen, hij plaatste op zaterdag de marktkramen van de firma Vos. Mooie tijd geweest!!

    Beantwoorden
  2. Piet v Beekveld zegt

    6 februari 2022 om 09:35

    Prachtige foto’s, ik heb vanaf 1946 tot 1966 in de Wagenaarstraat gewoond en veel op de markt gewerkt, ook markt kramen uitgezet en meeste jaren in de bloemen verkoop gewerkt.
    Nu werkt onze kleinzoon er voordat hij naar zijn sport opleiding moet en smiddags weer alle stallen instald ook bij Piet Vos.

    Vriendelijke groet,
    Piet van Beekveld uit Diemen.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)
  • Op heterdaad naar de Zorgstraat
  • Spreken vanuit het hart

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Aantasting Flevoparkbad dreigt nog steeds

Bron: #Dwars door de buurt – editie 207 Er is flinke opschudding ontstaan over plannen om een nieuwe tramremise aan te leggen voor de uitbreiding van het openbaar vervoer tussen Oost en IJburg. In één van de opties worden van het Flevoparkbad de ligweiden opgeofferd en wordt het buitenbad gehalveerd. In een zogeheten variantenstudie van […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Tranen bij afscheid na vijftig jaar op de Dappermarkt

Bron: AT5.nl Tranen bij afscheid na vijftig jaar op de Dappermarkt: ‘Dit is zo hartverwarmend’ Vanaf zijn 21e werkte Jan de Joode op de Dappermarkt. Maar dat is vanaf morgen voorbij. Dan gaat hij na vijftig jaar Dappermarkt met pensioen. Zijn dochters organiseerden vandaag, zonder dat Jan het wist, een afscheid voor hem. En dat […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost