Bron: indebuurt.nl
Door: Charlotte de Vries
Sophie (26) opent een bijzondere kringloop in de Javastraat: ‘Met een koffiecorner, workshopruimte én flexwerkplek’
Het verkeer op de Javastraat raast rustig door terwijl Sophie van IJken de sleutels van nummer 105/107 overhandigd krijgt. Haar gezicht is licht gespannen. Nu mag ze, op 26 jarige leeftijd, haar grote droom gaan waarmaken. Sophie: “Mijn kringloop wordt niet zomaar een tweedehandswinkel, maar een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners: van minderbedeelden tot hippe millennials.”
Voor dit mooie concept won Sophie de publieksprijs van het ondernemersprogramma Boost je Buurt: een cheque van 2.500 euro om ermee aan de slag te gaan. Op 19 november staat de opening van de Buurtkringloop gepland, maar als Sophie door de ramen naar binnenkijkt zegt ze: “Misschien is dat wat te enthousiast. Maar goed, ik ga ervoor.”
Kelder vol spullen
Je moet door het stof en de viezigheid heen kunnen kijken om te zien dat er potentie zit in de Javastraat 105/107. En dat kan Sophie: “Het pand is 300 vierkante meter groot! Achterin wil ik een aparte ruimte maken voor flexwerkers en bij de ramen aan de voorkant komt een gezellige koffiecorner. De rest van het pand deel ik in voor de tweedehands spullen en kleding.”
Dat worden geen grote spullen zoals banken en wasmachines, maar kleinere meubels, kleding en accessoires. Sophie: “Ik wil het mijn vrijwilligers niet aandoen om met droogtrommels te gaan sjouwen, dus ik houd het klein. Wél houd ik één keer per maand een ophaaldag met de bakfiets, voor de net wat grotere dingen die mensen kwijt willen maar niet zelf kunnen brengen.”
Op dit moment staat de volledige winkelinventaris van de Buurtkringloop nog in Sophie’s kelder – die ze deelt met haar huisgenoot. Sophie lacht: “Eigenlijk is dat de pilatesruimte van mijn huisgenoot, maar de laatste tijd heb ik de kelder ingepikt. Ze springt een gat in de lucht wanneer al die oude spullen naar de Javastraat gaan.”
Beetje kringloops
Sophie’s fascinatie met tweedehands spullen zit in de genen. Haar opa plukte zijn complete interieur van de straat; haar Britse moeder vliegt nog regelmatig naar Engeland om charity shops af te speuren. Sophie: “Ook al mijn kleren en meubels zijn tweedehands. Allen héél af en toe koop ik een nieuw item.”
Sophie gaat vaak wel drie of vier keer per week naar een kringloopwinkel in Amsterdam. Dan doet ze eerst een paar oortjes in om in haar eigen bubbel te komen. Sophie: “Ik duik altijd gelijk de kledingafdeling in. Met mijn handen voel ik aan de stoffen, en als de kwaliteit en kleur goed is neem ik het stuk mee. Ik bedenk nooit van tevoren wat ik nodig heb, want zo werkt een kringloop niet. Je moet je laten verrassen door wat je tegenkomt, en dat kan zelfs echt design zijn.”
Van nationale tv naar buurthuis
Dat ze ooit haar eigen kringloop in Amsterdam zou beginnen had de Sophie van een paar jaar geleden niet gedacht. Toen werkte ze nog als productieassistent voor de televisie: “Ik maakte hele mooie kunstprogramma’s, maar ik haalde er geen voldoening uit. Dus toen mijn contract afliep, ging ik op reis naar Peru en besloot ik bij terugkomst in Amsterdam vrijwilligerswerk te doen. Dat heeft mijn leven enorm veranderd.”
In eerste instantie werd Sophie buddy van oudere buurtbewoners. Het duurde niet lang voordat ze bij verschillende buurthuizen betrokken raakte: “Bij de Meevaart in de Indische Buurt ging ik uiteindelijk als freelancer aan de slag. Ik ontmoette op die manier allemaal buurtbewoners en begon zelfs op straat bekende gezichten tegen te komen. Sindsdien voel ik me als Brabander pas écht thuis in Amsterdam.”
Het gevoel van ‘thuis’ wil Sophie doorgeven: “Mijn contact met mensen die op het eerste gezicht heel anders lijken dan ik heeft mijn leven zo enorm verrijkt: dat gun ik iedereen. Daarom werk ik er ook zo hard aan om van mijn winkel een ontmoetingsplek te maken. Een kringloop trekt uit zichzelf al verschillende lagen van de samenleving. Met de flexwerkplekken, koffiecorner én workshops die ik op donderdagavonden ga organiseren, hoop ik die bijzondere ontmoetingen een extra zetje te geven.”
Crowdfunding
De Buurtkringloop gaat in eerste instantie een halfjaar open; op alle dagen van de week behalve maandag. Als het een succes is, mag Sophie er langer blijven. Ze startte een crowdfunding om daar – hopelijk – iets zekerder van te zijn.
Geef een reactie