• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Wat was dit eerst: Molen De Gooyer

12 augustus 2019 door Ron 2 Reacties

Bron: onsamsterdam.nl

Voor de 13-jarige Japie in Jan Mens’ roman Mensen zonder geld markeert molen De Gooyer de overgang van stadse gezelligheid naar de somberte van het armeluiswijkje Zeeburgerdorp.

Foto: Beeldbank Amsterdam – 1934 Zeeburgerdorp
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1934 Zeeburgerdorp

Als hij eenmaal de houten brug naast de molen is overgestoken, moet hij nog het lange, donkere Zeeburgerpad aflopen waar hij “god noch goed mens tegenkomt”, terwijl de grote oude molen “met de wieken dreigend als reuzenvingers verstrakt in kramp” hem nastaart. Het is niet gek dat Jan Mens de molen uitkoos als markeringspunt. Ook al is in Japie’s tijd, de crisisjaren van de 20ste eeuw, de stad al lang buiten de oude stadswallen gegroeid waar De Gooyer oorspronkelijk lag, de molen op de Funenkade is een markante verschijning gebleven in het stadsbeeld en steekt met kop en schouders uit boven de omgeving: het is een van de hoogste molens van Nederland.

Foto: Beeldbank Amsterdam – 1890

Zelfs Nederlanders kunnen zich niet helemaal losmaken van het cliché dat molens bij het platteland horen, maar De Gooyer is een echte stadsmolen, met bovendien een veelbewogen leven. Hij komt al in de 16de eeuw in de stadsannalen voor, maar huidige vorm en locatie schrijven het jaar 1725.
De Gooyer wordt dan als korenmolen herbouwd op een van de bolwerken aan de oostkant van de stadswal. In de omgeving lagen nog zeven andere industriemolens, waaronder een houtzaagmolen, twee vuilwatermolens, een boormolen (later cacaomolen) en een cementmolen. De langgerekte vorm, overgaand van vierhoek naar achtkant, heeft hij te danken aan een ingewikkelde ingreep, waarbij de gehele molen in 1814 werd geplaatst op de vierkante voet van de onttakelde vuilwatermolen die geen functie meer had toen de rand van de stad opschoof. Omdat De Gooyer zelf in de luwte van de nieuwgebouwde Oranje-Nassaukazerne was komen te liggen, bood deze verplaatsing annex verhoging een mooie oplossing.
In de loop van de eeuwen werden assen vervangen, wieken afgeslagen, houten roeden door ijzeren vervangen, sloeg de bliksem in, verving een gasmotor de werking van de wind en is de stelling afgebroken. Maar vanwege zijn historische waarde wordt de molen door de gemeente aangekocht en in 1930 gerestaureerd. In 1972 slaat de molen bij een zware storm op hol, waarbij as en wieken aan de razernij zijn overgeleverd. Maar ook die tegenslag komt de molen te boven.
De trotse De Gooyer is nu een van de 1000 molens die ons land nog telt (terwijl er in Nederland 100 jaar geleden nog zo’n 11.000 molens waren), maar hij is geen bedrijfsmolen meer. Er wordt gewoond, dat wel, net als voorheen. Want de molen is al die eeuwen bewoond geweest door de opeenvolgende molenaarsfamilies. En op mooie dagen draait de molen en kunnen terrasgangers aan de voet van de molen bij brouwerij Het IJ genieten van het oer-Hollandse geluid van het wentelen der wieken.

Foto: Beeldbank Amsterdam – 1891
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1896 Molenaar Gerardus Hendrik de Boer en twee knechten bij de kruias van korenmolen De Gooyer.
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1925 Het Gemeente Badhuis aan de Funenkade en molen De Gooyer,
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1930
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1983
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1988 De goederenloodsen van Van Gend en Loos, onderdeel van de NS met op de achtergrond de Gooyer
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1995 Stellingmolen de Gooyer en Brouwerij ’t IJ
Foto: Beeldbank Amsterdam – 1995 Stellingmolen de Gooyer en Brouwerij ’t IJ

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Bos zegt

    3 mei 2023 om 12:08

    Mijn opa is geboren in molen De Gooyer.

    Beantwoorden
  2. Jerry zegt

    31 augustus 2021 om 11:27

    Mijn Opa werkte jaren in dit badhuis. Gingen hem vaak opzoeken en mocht dan naar de vogeltjes kijken. Aan de voorkant zat mijn opa vaak als hij ging eten of koffie drinken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Er wordt weer gekraakt
  • Podium voor stemmen die zelden worden gehoord
  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Mike’s Badhuistheater: vrijplaats en werkplaats

Bron: #Dwars door de buurt – editie 223 Aan het prachtige Boerhaaveplein ligt het al even prachtige Badhuistheater dat in 1921 gebouwd werd als badhuis. Mike Manicardi leidt dit theater. nkele jaren geleden werd de naam omgedoopt tot Mike’s Badhuistheater om allerlei verwarring te voorkomen. Het gebeurde nogal eens dat bezoekers die zich lieten leiden […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Dapperplein 45: Nieuw vertrekpunt naar een betere buurt

Bron: oost-online.nl De Dapperbuurt staat voor veranderingen. De markt en de Eerste van Swindenstraat gaan op de schop. Diverse panden worden opgeknapt. Om bewoners en ondernemers meer te betrekken bij wat in hun buurt gebeurt, heeft de gemeente begin juli op het Dapperplein 45 een samenwerkingsplek geopend. Iedereen kan hier terecht met plannen, ideeën, zorgen […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost