• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Verhalenwandeling langs het badhuis en het voormalige abattoir

3 augustus 2020 door Jo 5 Reacties

26 juli 2011

Auteur: Ria de Wit (1949) geboren en getogen in Amsterdam Noord, dochter van slager Piet de Wit die in de jaren 50/60 regelmatig het abattoir aan de Cruquiusweg bezocht. Woont al jaren buiten de stad, maar werkt in Oost en draagt Amsterdam nog steeds een warm hart toe.

Foto: John Haen Voor het Badhuis, tegenwoordig een horecagelegenheid, op het Javaplein werden enige herinneringen van oud-badhuisbezoekers voorgelezen. Ria staat hier in het midden met grote rode schoudertas.
Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

Zo’n 25 enthousiastelingen hadden zich verzameld bij het zonnige terras voor café Het Badhuis aan het Javaplein. Met haar bekende, doeltreffende fluitje riep Jo ons tot de orde en gingen we op pad. Overigens verbaasden we ons hoe fraai dit stadsdeel in de loop der jaren is opgeknapt.
Het voormalige badhuis is gebouwd in 1942 en tot 1981 in gebruik geweest als badhuis. Daarna heeft het dienst gedaan als tempel en kringloopwinkel. In de jaren 90 is het een horecagelegenheid geworden. Op het Ceramplein vertelde Jo een smeuïg verhaal over de woningnood in de jaren 30.

Links de oude kleuterschool en rechts het lozingskanaal met op de achtergrond molen de Gooyer – Foto’s: John Haen – Alle rechten voorbehouden

In de Bataviastraat stonden we stil bij een prachtig gebouw in Amsterdamse stijl waar vroeger een kleuterschool was gevestigd. Op de hoek Insulindeweg/Kramatweg stonden we stil bij een modern flatgebouw, waar tot 1983 de Elthetokerk heeft gestaan. Bessel Jonker vertelde een voorval uit zijn jeugd waarbij de vlieger van zijn broer in de kerktoren was gewaaid, en hij met gevaar voor eigen leven de toren opklom om het eruit te halen.

Op de plek van de vroegere Elthetokerk. Bessel Jonker vertelt het verhaal over de vlieger die hij met gevaar voor eigen leven uit de toren van de kerk heeft gehaald.
Foto: Ria de Wit Alle rechten voorbehouden

Bij de ingang van het Flevopark staat een schitterend toegangshek genaamd het Hekkepoortje. Deze komt oorspronkelijk van de Muiderpoort bij Artis en is in 1938 hiernaartoe gebracht. Ernaast ligt de voormalige Joodse begraafplaats, welke binnenkort deels in oude staat wordt hersteld. Wat een verrassend groen stuk Amsterdam is het hier!

Het z.g. Hekkepoortje, toegang tot het Flevopark. Links en rechts zijn toegangen naar de Jodenbegraafplaats, het z.g. Jodenmanussie.
Foto: Ria de Wit – Alle rechten voorbehouden

Vervolgens naar de Baweanstraat, ooit een kleurrijke winkelstraat. Via het Flevohuis kwamen we op de Zeeburgerdijk, waar we uitkeken op de plek waar ooit barakken voor tbc-patiënten hebben gestaan. Tot 1938 waren daar ook veestallen gevestigd.

De oude toegangspoort naar het abattoir is gelukkig behouden.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Bij het Lozingskanaal keken we uit op het Cruquiuseiland, waar in 1887 de officiële opening van het abattoir plaatsvond. De lucht moet destijds niet te harden zijn geweest. Van het slachthuis zelf is niets meer over maar de toegangspoort en enkele authentieke panden staan er nog. Deze herkende ik nog uit de tijd (rond 1960) dat ik er als jong meisje met mijn vader (slager) wel eens kwam als hij vlees ging inkopen. Ik herinner me naargeestige bloederige taferelen van koeien die in de kop werden geschoten en als een zoutzak in elkaar zakten.

Een herinnering aan het abattoir !
Foto: Ria de Wit – Alle rechten voorbehouden
Jo toont de oude portefeuille mét ketting (het z.g. “boek”) van haar vader waarmee hij vroeger naar de veemarkt in Purmerend ging om in schapen te handelen.
Foto: Ria de Wit – Alle rechten voorbehouden

Jo had een oude geldtas van haar vader, veehandelaar, meegenomen. Uit de tijd van het handeldrijven d.m.v. ‘handje klap’.
Over de Zeeburgerkade liepen we langs voormalige pakhuizen die namen hebben als Maandag, Dinsdag etc. De bewoners hebben er een fantastisch uitzicht over het water.
Verder door het ‘nieuwe’ Zeeburg kwamen we langs een ‘corned-beef huisje’, heel ludiek bedacht. We passeerden het industrieel monument van Joep van Lieshout waar vroeger veewagons werden gewassen, en we wandelden door een Frans aandoende laan met platanen.

Links een ludiek kunstwerk op het terrein van het voormalige abattoir: een blik corned beef.
Foto: John Haen Rechts een stuk rails met wagon als herinnering aan de oude veemarkt.
Foto’s : Jo Haen
Het oude veemarktterrein Het oude veemarktterrein waar nog het prachtige kantinegebouw staat. Alle rechten voorbehouden
Op de stenen verhoging voor het kantinegebouw zijn met blauwe stenen dieren afgebeeld die hier vroeger verhandeld werden.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Uiteindelijk arriveerden we precies 13.00 uur weer op het Javaplein, waar we konden aanschuiven aan een gereserveerde terrastafel voor ’n bakje koffie en gezellig napraten over de geslaagde verhalenwandeling. We hebben er van genoten. Applaus voor Jo, die er weer een leuke en interessante ontdekkingstocht van heeft gemaakt!

De Zeeburgerkade met de pakhuizen verbouwd tot appartementen. Op de foto o.a. links Carla de Wit en rechts Tiny van Langen.
Foto: Ria de Wit Alle rechten voorbehouden
Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Ook RTV Noord Holland besteedde in december 2021 aandacht aan de veemarkt en het abattoir in de rubriek De Verdwenen Stad. Ik, Jo Haen, heb daar ook een kleine bijdrage aan geleverd. Hierbij de link waarmee je het artikel kunt lezen en het filmpje kunt zien (klikken op de foto, helemaal bovenaan).
De verdwenen stad

 

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Karel Mouthaan zegt

    9 december 2022 om 12:01

    Gewoond in het huis veelaan 1 vanaf 1950tot dat ik ging trouwen.ook heb ik er gewerkt bij de technische dienst lk ben groot geworden op het abattoir en kon iedereen die daar werkte. Mijn vader was hoofd ambtenaar. Daarom hadden wij die dienstwoning. Ik ben nu 82 jaar en woonachtig lang niet meer in Amsterdam.

    Beantwoorden
  2. Hannie van der Genugten zegt

    18 maart 2021 om 19:12

    Wat leuk deze foto,s Ik heb gewerkt op het kantoor van de huidenzouterij Onherkenbaar zoals het er nu uitziet

    Beantwoorden
  3. Jan-Willem Kompagne zegt

    30 oktober 2020 om 14:41

    Wat een leuke wandeling door een deel van mijn verleden. Van ca. 1960 -1967 ging ik wekelijks naar het badhuis voor een “stortbad”. Ik zat op school in de Javastraat, haalde oud papier op om daarvoor bij Kaptein op het Zeeburgerpad wat zakgeld te krijgen; bezorgde Het Parool in Makassarstraat met zijstraten. Was bevriend met Hilda van Dijk, waarvan de vader keurmeester op de Veemarkt was. Ze woonden met hun gezin (7 kinderen) in een bedrijfseconomie midden op die markt. Voetbalde op de zandplaat waar later het Flevohuis werd gebouwd. Kortom: ik had mee willen wandelen….!

    Beantwoorden
    • Jan-Willem Kompagne zegt

      30 oktober 2020 om 14:46

      Bedrijfseconomie moet natuurlijk bedrijfswoning zijn.

      Beantwoorden
  4. jacob vedder zegt

    30 oktober 2020 om 10:20

    prachtig verhaal

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Linnaeushof, al een eeuw bijzonder
  • Er wordt weer gekraakt
  • Podium voor stemmen die zelden worden gehoord
  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Veranderde omstandigheden

Bron: #Dwars door de buurt – editie 232 Gerommel in de Alpen. Ze willen waterreservoirs aanleggen om kunstsneeuw te kunnen maken voor de wintersport. Er is wegens klimaatontwrichting en navenante temperatuurstijging een tekort aan echte sneeuw. Er is trouwens ook een samenhangend tekort aan regenwater. Dus er zijn wel meer gegadigden voor water in een […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

50 Jaar Boer Geert op de Dappermarkt

1964 – 2014 Auteur: Jo Haen – Verteller: Fred Koster Geboren 9 juli 1943 in Amsterdam Bellamystraat boven een karrenloods bij de Ten Katestraat. Geholpen op de markt. Diploma gehaald als vliegtuigmonteur en gewerkt bij de KLM tot mijn diensttijd bij de Luchtmacht. Verkering gekregen en bij mijn schoonouders gewerkt tot 1965. We zitten gezellig […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost