• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

De frietzaak als ontmoetingsplek

6 juli 2020 door Ron Reageer

Bron: #Dwars door de buurt – editie 215

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Friet van Oost.

Foto: Wim Crezee – Eigenaresse Xandra Wong voor haar zaak Friet van Oost

Als je een tijdje met eigenaresse Xandra op het bankje voor haar frietzaak in Amsteldorp praat, begrijp je meteen dat dit een echte buurtzaak is. ‘Hai’, zwaait ze vrolijk naar een voorbijkachelende auto. ‘Hee, dag schatjes, zijn jullie er weer?’, roept ze even later naar een moeder met een kind voor- en een kind achterop de fiets. ‘Ik ben een echte babbelkous hoor.’

Ferrari
Xandra Wong kwam op haar derde met haar ouders vanuit Hongkong naar Nederland. Ze hadden een Chinees restaurant ergens in Noord-Holland. Dat was niet meteen een inspirerend voorbeeld voor Xandra: haar ouders maakten lange werkdagen en hadden zelden of nooit vakantie. Zelf stond ze daar al op haar twaalfde af te wassen. Ze zou later nooit in de horeca gaan werken, had ze besloten.
Niet zo vreemd dus dat ze aanvankelijk in een heel andere sector belandde: het bankwezen. Na een lange carrière bij ABN Amro kwam ze erachter dat ze iets anders wilde – het werk bij de bank bood haar te weinig persoonlijke contacten.
Ruim drie jaar geleden nam ze de frietzaak over. Een stevige verbouwing volgde. ‘Zie je daar de bakwand? Dat is echt de Ferrari onder de bakwanden.’ De typerende geur van bakolie is in deze zaak bijna geheel afwezig, met dank aan de stevige afzuigers in de bakwand.

Stresstest
Xandra geeft haar parttime medewerkers, vaak nog jonge jongens en meiden, veel ruimte en verantwoordelijk, vertelt ze. Maar op drie punten is ze bikkelhard. Ten eerste wordt er niet gepikt uit de kas. Ten tweede wordt er onderling niet gepest. Ten derde is iedereen vriendelijk en netjes tegen de klant.
Haar commerciële achtergrond bij de bank bracht haar op nog een ander idee. Vlak voordat ze de frietzaak opende, organiseerde ze een heuse ‘stresstest’. Ze trommelde al haar vrienden en familieleden op om te kijken of de zaak zoveel klandizie aankon. ‘Het stond hier mudje vol. Reuze gezellig en heel leerzaam.’ Niet alleen buurtbewoners weten Friet van Oost te vinden.
Ook de werknemers uit de kantoorkolossen naast het Amstelstation halen tijdens de lunch geregeld een patatje. Verder doen sporters van de even verder gelegen velden de zaak aan de Fizeaustraat graag aan. Eigenaresse Xandra Wong voor haar zaak Friet van Oost.
Zelf vindt Xandra het belangrijk dat er met haar frietzaak ook een ontmoetingsplek is voor de ouderen. ‘Er is veel eenzaamheid onder ouderen in deze buurt. Hier kunnen ze even zitten en een praatje maken. Vroeger waren er hier in deze buurt wel meer dan zestig winkeltjes. Bakkers, melkboeren, schoenlappers – noem maar op. Daar is nu weinig meer van over.’

Boemboe-saus
En de friet? Die is zoals friet bedoeld is: knapperig, krokant, niet vet, smeuïge inhoud. Xandra over haar geheim: ‘We snijden de aardappelen vers. We bakken in de schil. En we gebruiken goede, plantaardige olie die we regelmatig filteren en verversen. Als ik zelf ergens anders friet eet, ruik ik altijd eerst even aan het frietje. Dan weet ik genoeg.’ Wekelijks gaan er zo’n 20 zakken aardappelen van ieder 20 kilo doorheen.

Op de menukaart staan naast de friet ook diverse (vegetarische) snacks, salades en gegrilde kip. En soms, als Xandra haar Aziatische afkomst laat opspelen, staat er boemboe-saus (‘gemaakt volgens een familierecept’) met rotipannenkoek op het menu.

Tip: zoek deze zaak eens op aan het einde van de middag, als het zonnetje weldadig op de bankjes schijnt. Patatje, drankje erbij en het leven is weer helemaal goed. #

Wim Crezee

Friet van Oost, Fizeaustraat 15.
Iedere dag open van 17.00 uur tot 21.00 uur.
Check www.frietvanoost.nl

Categorie: #Dwars door de buurt

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • De buurt bloeit!
  • Veilig door het Amsterdams verkeer
  • Wibautas: auto’s, kennis en veel groen!
  • Het licht van zware sterren
  • Eindstation lijn 9 (Dam – Linnaeusstraat)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Meesterlijke kunstschilder in zakformaat

Bron: #Dwars door de buurt – editie 244 Autodidact Louis Visser klapt vier keer per week in Amsterdam zijn schildersezel uit om een straatbeeld te schilderen. Een vakkundig impressionist die dankzij zijn hobby een rijk sociaal leven heeft. Zonder plan gaat straatschilder Louis Visser (71) de deur uit van zijn appartement op het Krugerplein. Na […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Theater op de Dappermarkt

Bron: Gemeente Amsterdam Vanaf vrijdag 2 juni tot half augustus kunt u op de Dappermarkt zomaar een voorstelling van de ‘Piepleshow 2’ aantreffen. Het Markttheater speelt deze zomer op verschillende dagen straattheater. Het Markttheater brengt theater naar de markt, net als eeuwen geleden. De voorstelling garandeert een show vol liedjes, verkleedpartijen en onverwachte wendingen tussen […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost