• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Watergraafsmeer Samen Duurzaam

17 februari 2020 door Ron Reageer

Bron: #Dwars door de buurt – editie 212

Wham! De gemeente zet de sokken erin met het programma Wijken Aardgasvrij Maken – WAM dus. Ik help graag mee. Wat onze Watergraafsmeer betreft zijn er al een paar organisaties in de weer en samen met een groepje heb ik ook stappen gezet. Zwaan-kleef-aan, wie doet mee in de Meer? Eerst iets over de achtergrond van al dit gedoe.

Mondiaal gezien zitten we met een megaprobleem. We hebben de afgelopen 150 jaar zoveel CO2 in de atmosfeer gebracht door het almaar toenemend gebruik van fossiele brandstoffen, dat we met z’n allen een klimaatcrisis hebben veroorzaakt. Het smelt, het fikt, het loopt onder en het droogt uit. Steeds sneller. Optimisten zeggen dat we dit ongeluk in slow motion nog kunnen afwenden en dat lijkt mij een mooie uitdaging. Zo snel mogelijk stoppen met fossiel (kraan dicht) en veel bomen planten (dweilen). Moet kunnen. Zeker als de politiek en de grote bedrijven meedoen, want met radiatorfolie en korter douchen alleen komen we er niet. Dat soort individuele acties helpen een druppeltje, zeker, in elk geval voor je eigen gevoel, maar een lekker radicale systeemverandering zou pas echt zoden aan de dijk zetten. Of simpelweg een eerlijke CO2-beprijzing!

In dit kader zet Amsterdam in op het aardgasvrij maken van de wijken. WAM! Daartoe werkt zij onder meer aan een zogeheten Visie Warmtetransitie. Dat gaat over de enorme opgave om alle huizen en gebouwen die aan het aardgas hangen een schoon alternatief te bieden. Er zijn ruwweg drie aardgasvrije opties. Een warmtenet (warm water uit een aardgasvrije warmtebron via dikke buizen in de grond naar ieder huis of gebouw leiden); een elektriciteitsnet (heel goed isoleren en met zonnepanelen en warmtepompen kan dat dan prima, wel het elektranet verzwaren); en een groengasnet (van rioolwater, etensresten en groen waterstof kun je gas maken dat in het bestaande gasnet past en je cv en gasfornuis draaien daar gewoon op).

Om de zaak een beetje inzichtelijk te houden, wil de gemeente deze opgave per wijk organiseren. Dat is best slim, iedere wijk heeft zo’n beetje een gelijksoortige bebouwing, dus dan kun je mooie slagen maken, want er is wel haast geboden. Amsterdam kent zo’n 480 wijken en als je die een beetje clustert, dan heb je na wat rekenwerk een visie. Ik mocht onlangs even meekijken met een groepje medeburgers. Opmerkelijk veel warmtenetten, weinig ‘all electric’ en het centrum blijft voorlopig aan het gasnet. De plannen strekken zich uit over de komende 20 jaar.

Terug naar de Watergraafsmeer. We wonen in een mooi geografisch afgebakend deel van Amsterdam, een voormalig meer met een ringvaart erom. Wat de bebouwing betreft en ook sociaal gezien is het meer een lappendeken, een allegaartje van buurten en wijkjes. Je kunt de Meer ook zien als een verzameling van elf afzonderlijke stadsdorpen, elk met zijn eigen sfeer, bijeen gehouden door een ringdijk. Een elftal van buurten, maar niet echt een team. Zo ziet de wijkenkaart van de Warmtetransitie voor de Watergraafsmeer er ook uit: een veelkleurig breiwerk. Niks mis mee, het biedt ook mogelijkheden. Veel Watergraafsmeerse wijken zijn pas na 2028 aan de beurt. Dat geeft lucht.

Mijn wens is nu dat het elftal stadsdorpen van de Watergraafsmeer zelf op zoek gaat naar de beste aardgasvrije oplossing voor de wijken. Het moet gebeuren, het gaat gebeuren en het liefst zo snel mogelijk. Hoe mooi zou het zijn als bewoners van de buurten het voortouw nemen en met elkaar de zaak bespreken, in navolging van de mensen van MeerEnergie. In Park de Meer zijn ze ook al begonnen!

Met een groepje medebewoners werken we momenteel aan een plan van aanpak: Watergraafsmeer Samen Duurzaam. Of het nu om aardgasvrij gaat, groenvoorziening, zonnepanelen of elektrische deelauto’s, als je wil meedoen, mail me maar: peter@pbhoogendijk.nl. #

Peter Hoogendijk

Categorie: #Dwars door de buurt Tags: Peter Hoogendijk

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)
  • Op heterdaad naar de Zorgstraat
  • Spreken vanuit het hart

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

De Krat: sweet dumpling en palmkoolchips

Bron: #Dwars door de buurt – editie 209 De eerste duurzame maaltijdbox in Nederland is De Krat. Het idealistische bedrijf levert al jaren door heel Nederland, maar nog steeds halen 100 klanten zelf hun kratjes af bij de proefkeuken op de hoek van de Johann Keplerstraat en de Copernicusstraat. Ik zie op tegen de uitnodiging […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

De Rozenkoning een halve eeuw in de bloemen (1964)

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost