Bron: #Dwars door de buurt – editie 212
Een ambulance speciaal voor dieren is voor ons Amsterdammers de gewoonste zaak van de wereld, en hij rijdt zelfs voor gewonde of zieke duiven. In menig ander land zullen ze je niet geloven als je dit vertelt, of je een beetje uitlachen.
Ineke heeft 10 jaar als vrijwilliger op de meldkamer van de Dierenambulance gewerkt. ‘Je krijgt een cursus EHBO voor dieren en je wordt grondig ingewerkt. Je moet goed overweg kunnen met computersystemen, en natuurlijk moet je mensen vriendelijk te woord staan.’ Eén van de mensen die vrijwilligers opleidt is Alga. Ze heeft inmiddels al meer dan 30 jaar ervaring en heeft een hoop situaties meegemaakt. Alga: ‘Medewerkers komen geregeld schrijnende situaties tegen. Weerloze kittens die in een zak of doos bij grof vuil zijn gezet, en onlangs nog de witte pers die onder de klitten bij het vuil stond, en zo bang was dat hij zijn kistje niet uitwilde. Maar gelukkig kreeg dit een goede afloop. Na de zorg van de dierenambulance is hij naar het Dierenopvangcentrum (DOA) in Osdorp gebracht om op krachten te komen, en vanuit hier heeft hij een nieuw thuis gevonden bij een lief gezin dat hem heeft geadopteerd.’
Winter
Elk seizoen kent zijn eigen uitdagingen. In de zomer komt veel jong grut in de problemen en in de winter is het lastiger om voedsel te vinden. Ook is de winter de paartijd van vossen, waarbij jonge mannetjes nog wel eens worden verjaagd door sterkere oudere mannetjes en ze komen dan op onveilige plekken als de Marnixstraat of het Leidseplein.
Reuzenslak
Niet alleen honden, katten en konijnen kunnen op hulp rekenen, maar ook de meer exotische dieren. Zo kreeg Ineke op een avond een gewonde uil binnen op de meldkamer. Ineke: ‘Hij was zwaargewond en zou een injectie krijgen om uit zijn lijden te worden verlost. Op het moment dat ik hem in een transportkistje wilde leggen zette hij met zijn laatste krachten zijn klauwen in mijn hand. Ik had beter moeten weten en het dier niet met blote handen moeten oppakken! Au!’ Ook de Afrikaanse reuzenslak zorgde voor heel wat ogen op stokjes toen die over de koffietafel kroop. Ineke: ‘Ik had nog nooit zoiets gezien, een slak die groter was dan een cavia! Hij was uitgedroogd en we spoten hem nat met een plantenspuit, toen kwam hij weer helemaal tot leven, heel bijzonder.’ Exotische dieren als deze gaan niet naar de DOA maar naar opvang de Toevlucht in Amsterdam Zuidoost.
Voor en door de inwoners
In 2016 kon de Amsterdammer meesparen voor een nieuwe wagen voor de dierenambulance. Met een crowdfunding actie probeerden ze 55.000 euro op te halen. ‘Dat is gelukt en we zijn er erg blij mee.’ Ook steunt de dierenambulance mensen met een laag inkomen. Hun huisdieren kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief behandeld worden. Voor mensen met huisdieren is het goed om te weten dat je als donateur (36 euro per jaar) alleen een ritprijs van 25 euro betaalt om je dier te vervoeren, ook zonder noodgeval. Handig voor wie geen auto heeft. En je krijgt het magazine Onderweg met de verhalen over de Dierenambulance. Dat de dierenambulance midden in de maatschappij staat bewijst ze ook door dit jaar weer een maatschappelijke stage aan te bieden aan leerlingen van de middelbare school. #
Loes Deutekom
Geef een reactie