• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Jan Tromp de bekende kunstfluiter uit de Wagenaarstraat

24 oktober 2019 door Ron 4 Reacties

Bron: VPRO – Andere Tijden

Jan Tromp, eigenlijk Jan Trompé
Jan Tromp uit de Wagenaarstraat, (16 oktober 1934 – 23 december 2006), een neef van Toby Rix, werd een bekendheid in Nederland in 1950, toen hij een talentenjacht won in het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein.

Foto: VPRO – Andere Tijden

Jarenlang trad hij met veel succes op, tot door de komst van de televisie de belangstelling voor het kunstfluiten afnam. Een van zijn succesnummers was het lied Droomland. Een lied van Jan Tromp werd jarenlang gebruikt als afsluiting van de VPRO-televisieavonden. Hij was ook te horen en te zien in de IKON-leader in de periode 1982-1988.
Hoewel hij goeddeels met zijn verleden had gebroken, waren er plannen voor een comeback, maar die liepen op niets uit. Jan Tromp overleed op 72-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Zorgvlied.

Foto: VPRO – Andere Tijden

Fluiten met een hemelse galm
Maanden heb je er geen last van, en dan ineens word je overvallen. Fu fu fu fuuuuu, fluit je collega bij de koffieautomaat. Fu fu fu fu fúúú, fluit iemand in de metro.
Nederland is een fluitland. Nergens zo veel liefhebbers van de goedgefloten melodie als hier. Want we kunnen meer dan ‘flierefluiten’ (fluiten op fiets of in metro).
Hoe melancholiek ook werd jarenlang een tv-avondje VPRO afgesloten, met een eindtune gecomponeerd door Jacob Klaasse, en gefloten door de vermaarde kunstfluiter Jan Tromp.
Jan Tromp had een speciale techniek, hij floot op zijn vingers en in zijn tot een balletje gevouwen handen. De natuurlijke klankkast maakte het fluitje van Tromp tot een hemelse galm.
Jan Tromp kon in dit fluitgekke land leven van de fluitkunst. Sterker nog, hij was een ster.
In een aflevering van het historische programma Andere Tijden, over de na-oorlogse schnabbeltoer, zegt Tromp: ‘Ik was 15 jaar en we waren thuis arm, net als iedereen in Amsterdam. Omdat ik geen geld voor een mondharmonica had, ging ik op mijn vingers fluiten. Ik oefende en oefende en op een gegeven moment klonk het echt mooi.’ Tromp doet mee aan een talentenjacht die wordt uitgezonden in het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Tromp: ‘Het was een soort explosie, iedereen had het over mij en het ging vervolgens heel snel.’

Jan Tromp & Han Reiziger – J. Fearis/ arr. R. Dovani/ Droomland

Jan Tromp – Oh, what a beautiful morning

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Annelies van Wageningen zegt

    13 november 2024 om 13:13

    Hele aardige man, was een goede vriend van mijn vader (Wim Wama).

    Beantwoorden
  2. mevr. zeinstra zegt

    6 januari 2024 om 22:46

    ik had een vraagje over Jan heeft hij heel vroeger op werkspoor gezeten en daar in een bandje gespeelt genaamd de staalbrekers ik herinner mijn dat mijn broer daar accordeons heeft gespeelt hoop dat ik de goeden heb ben voor mijn broer zijn kinderen wat aan het uit zoeken hartelijk dank dank jullie wel voor de reactie

    Beantwoorden
  3. dorien bent zegt

    15 februari 2022 om 09:12

    Wat leuk om dit te zien en te horen! Hij heeft een aantal jaren bij onze buren, de familie Groenhuizen (scoonouders van Tobi Rix) in de Cilierstraat op 3 hoog gewoond! Altijd fluitend de trap op en af!
    Ik had alleen geen idee dat hij een neef was van Tobi Rix!
    In de auto van Willy Alberti met Joop de Knegt,Tobi en Jan naar optreden in de stad!
    Leuk om dit even te zien !

    Beantwoorden
  4. Rein Mulder jr zegt

    14 oktober 2021 om 17:06

    Mijn wijlen vader en Jan Tromp waren goede vrienden in verleden ik als jongen stond versteld van mooie fluiten van Jan Tromp, goeden herinneringen als zoon van Rein Mulder.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Er wordt weer gekraakt
  • Podium voor stemmen die zelden worden gehoord
  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Uw kind veilig op straat

Bron: #Dwars door de buurt – editie 241 Wijkagent Dolf Dijkstra loopt door zijn geliefde Transvaalbuurt niet toevallig naar Servicepunt de Kraaipan. Nee, Dolf gaat daar, vergezeld door Dwars, naar een voorlichtingsbijeenkomst, die hij in samenwerking met de gemeente heeft georganiseerd. Al kletsend, in stevige tred, vertelt hij erover. Op zijn dagelijkse wandeling heeft Dolf […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

50 Jaar Boer Geert op de Dappermarkt

1964 – 2014 Auteur: Jo Haen – Verteller: Fred Koster Geboren 9 juli 1943 in Amsterdam Bellamystraat boven een karrenloods bij de Ten Katestraat. Geholpen op de markt. Diploma gehaald als vliegtuigmonteur en gewerkt bij de KLM tot mijn diensttijd bij de Luchtmacht. Verkering gekregen en bij mijn schoonouders gewerkt tot 1965. We zitten gezellig […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost