Bron: #Dwars door de buurt – editie 246
Begin oktober kregen omwonenden van het Mirror Centre aan het plein voor het Muiderpoortstation een brief op de mat. De gemeente meldde dat ze het centrum had aangekocht voor de vestiging van een 24-uurs opvang voor mensen met ernstige psychische problemen. Op een informatie-avond bleek dat buurtbewoners zich nogal overvallen voelden door dit plan. De gemeente belooft bewoners te betrekken bij de verdere ontwikkeling.
In een brief aan de gemeenteraad meldt Wethouder Groot Wassink dat de opvanglocatie eind 2026 van start moet gaan. Het moet plaats gaan bieden aan ongeveer 35 mensen die worstelen met ernstige psychische problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een persoonlijkheidsstoornis, een zware autistische stoornis, verslavingsproblematiek of een combinatie van diagnoses. Het Mirror Centre wordt een plek waar deze mensen tijdelijk wonen en intensief worden begeleid naar zelfstandig wonen.
Zorgorganisatie PerMens zal de zorg gaan verlenen. Naast opvang wil de gemeente in het Mirror Centre ook plek bieden voor activiteiten voor en door de buurt.
De plannen met het Mirror Centre passen in het beleid van schaalverkleining dat de gemeente sinds 2018 heeft ingezet. Op dat moment was een aantal opvanglocaties sterk verouderd en aan vervanging toe. Omdat de zorgaanbieders zelf niet de draagkracht hadden om nieuwe, kleinere locaties te realiseren nam de gemeente het op in haar huisvestingsplan voor jeugd- zorg- en basisvoorzieningen. Het streven was om de locaties evenwichtig te spreiden over de stad, en om ze zoveel mogelijk in nieuwbouwgebieden te realiseren. Dat lukte wel op een aantal plaatsen, zoals in Overhoeks in Noord en in het Weespertrekvaartgebied. Maar op andere plekken liep dat stuk op weerstand bij ontwikkelaars en omwonenden, zo valt te lezen in het Strategisch Huisvestingsplan uit 2023. In dat zelfde plan staat ook dat ‘kansen voor de huisvesting van 24-uursvoorzieningen zich zo zelden voordoen dat deze gegrepen moeten worden wanneer dit wel gebeurt. Ook als dit niet een evenwijdige spreiding oplevert.’
De aankoop van het Mirror Centre was kennelijk zo’n kans die gegrepen moest worden. Niet alleen omwonenden werden erdoor overvallen, ook de leden van de stadsdeelcommissie waren vooraf niet geïnformeerd. De fractie Meerbelangen stelde er kritische vragen over aan voorzitter Carolien de Heer van het Dagelijks Bestuur. De fractie maakt zich op voor een stevige discussie in de commissievergadering. Ze vindt dat omwonenden al genoeg overlast hebben, onder andere rondom het Muiderpoortstation en het Montessori Lyceum.
Intussen heeft de gemeente aangekondigd dat Stadsdeel Oost in december in gesprek gaat met omwonenden om de zorgen van de wijk in kaart te brengen. Daarnaast gaat de gemeente met bewoners, perMens en organisatie uit de buurt ideeën inventariseren voor de buurtactiviteiten in het pand. Net als op de andere 24-uurslocaties van perMens komt er op deze locatie ook een begeleidingscommissie. Hierin denken buurtbewoners, organisaties uit de buurt en politie actief mee om overlast te voorkomen en leefbaarheid te bevorderen. De ervaringen met die samenwerking op de bestaande woonvoorzieningen zijn goed volgens de gemeente: ‘Op die plekken wordt niet of nauwelijks extra overlast ervaren.’ #
Winnie van Heesch
Geef een reactie